Att baka ska vara enkelt och glädjefyllt, men det kan vara en utmaning när det gäller glutenfri bakning. Här är bokaktuella Annelie Anderssons bästa tips för glutenfri bakning, och även några för mejerifri!
Oavsett om du vill baka glutenfria matbröd eller sötsaker och bakverk så finns det vissa tips och trix som kan vara bra och att följa. För att baka är inte som att laga mat, då det ofta går att höfta med ingredienserna. I bakning kan rätt mängd vara avgörande för ett lyckat resultat, och det gäller inte minst glutenfri bakning, där det i regel inte går att ersätta vanligt mjöl med en glutenfri variant rakt av.
Ska vara enkelt att baka
Vi frågade bokaktuella Annelie Anderssson, som med sina böcker ”Blomster & Bakverk” och ”Baka & Ta tillvara” blivit en riktig nestor inom kreativ bakning. Hon blandar i både frukt, grönt och bär i sina degar och skapar vackra och frestande bröd och bakverk.
LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter
Vilka tips har du till den som vill baka glutenfritt, vilket ibland kan vara lite krångligt?
– Det är verkligen min målsättning, att det ska vara enkelt att baka. När det gäller glutenfritt bakar jag med naturligt glutenfria mjöler (inga färdiga mixer) så att jag själv kan styra näringsinnehåll, mängden stärkelse och socker. Om man är nybörjare är mitt bästa tips att använda glutenfria recept till en början. Det är enklare än att omvandla ett med gluten.
Annelies tips för glutenfri bakning
- Tänk på att glutenfria mjöler kan ha helt olika egenskaper och inte kan ersättas hur som helst.
- Väg gärna ingredienserna. Bakning är mera kemi än vad matlagning är.
- En glutenfri deg behöver ett bindemedel och jag använder helst finmalda psylliumfröskal. De sväller i vätska och binder samman degen.
- Glutenfria jäsdegar ökar inte lika mycket i omfång. Behandla degen varsamt, knåda inte ur all luft.
- Mjuka kakor kan vara enklare att anpassa. Mindre mängd vetemjöl kan ersättas med till exempel durra-, mandel- eller rismjöl. Ibland behövs stärkelse eller psylliumfröskal.
- Mina egna brödrecept innehåller mycket vätska, vilket kräver lång gräddningstid och varm ugn. Grädda gärna brödet på en het plåt eller gjutjärnsform. Brödet är inte färdigt när det tas ur ugnen. Det måste vila, gärna i 6-8 timmar.
LÄS OCKSÅ: 5 tips för att lyckas med allergivänlig bakning
Tips för att baka mejerifritt
För den som istället behöver eller vill baka utan mejerier som mjölk, grädde och smör på grund av allergi eller intolerans, har Annelie också värdefulla tips.
– Vad gäller mejerifritt skulle jag säga att mjölk är enklast att ersätta. Filmjölksbröd bakar jag med växtbaserad yoghurt och ett par teskedar pressad citron eller neutral vinäger för att bikarbonaten ska reagera. Det jag har minst erfarenhet av att baka med är mjölkfritt margarin, men i en del recept använder jag olja. Och i både bröd och vetedeg kan man ju baka med vatten istället för mjölk.
Av Carolina Eriksson