Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Fakta

Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg, korn och även i dinkel (vete), spelt, kamut (vete), rågvete och andra vetebaserade livsmedel.

Allt fler väljer att äta glutenfritt, helt eller delvis. Anledningarna är flera.
Men det kan vara svårt att veta vad som är glutenfritt och vad som inte är det.
Kurera hjälper till att bena ut några av frågetecknen i glutenkostdjungeln.
Först ut: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg.

Glutenintolerans är den vanligaste anledningen att välja bort gluten. Men allt fler väljer bort gluten och uppger hälsan som deras främsta argument. Magproblem och försämrat näringsupptag är två anledningar som brukar uppges.

► Läs också: Glutenintolerans ökar bland vuxna

Lista: Glutenfria alternativ till vete, korn och råg

 

1. Amaranth
Ett frö man kan använda som quinoa. Har ett lågt GI.

2. Bovete
En ört man använder för att göra mjöl och gryn. Bovete är inte släkt med vete. Är snällt mot magen.

3. Havre
Glutenfritt om det inte kontaminerats av vete, korn och råg (så är du intolerant var extra noggrann här).

► Läs också: Därför ska du äta och dricka havre

 

4. Durra
4. Ett gräs, det femte viktigaste i världen. Durra används till brödbak och som alternativ till ris och couscous.

5. Fibrex
Ett kostfiber från sockerbeta. Kan binda vatten till fyra gånger sin egen vikt. Fibrix gör mat och bröd saftigt.

6. Hirs
Ett gräs som används som mjöl eller gryn. Hirs är milt och lent för magen och gör den mindre orolig.

► Läs också: Glutenintolerans vanligare i Sverige än i resten av Europa

7. Kokos
Är bra i matlagning, bakning, kakor och desserter. Har ett lågt GI.

8. Linfrö
En ört som används helt, krossat eller malet, för att hjälpa till att binda brödet vid bakning. Har ett högt omega-3-innehåll.

► Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck

9. Mandel
Mandelmjöl passar utmärkt till söta bakverk men fungerar också som en del av av basen i matbröd och pannkakor.

 

10. Majsmjöl
Är torkade majskorn som sedan malt. Majsmjöl används till exempel vid bakning, redning och till välling.

11. Nyponskapsmjöl
Används vid bakning och för att göra nyponsoppa. Nyponskalsmjöl är en naturligt rikt på antioxidanter.

Läs också: Därför ska du äta nypon

12. Pofiber
Är gjort av potatis och innehåller 70 procent kostfiber.

13. Psylliumfröskal
Är frön från vanliga groblad och kallas även loppfrö. Psylliumfröskal är bra för bakning och gröt. Fröna sväller, blir geléliknande och binder bra.

14. Quinoa
Ett frö från Anderna med det högsta proteininnehållet av alla grödor. Används istället för ris eller pasta.

► Baksugen? Du hittar bra glutenfria recept i Kureras receptbank

15. Rismjöl
Är bra för känsliga magar och fungerar bra att reda med.

16. Sojamjöl
Passar bra vid bakning, i pannkakssmet, gröt och till resning av såser och soppor. Observera att soja kan vara allergiframkallande.

 

► Läs också: Mår jag bättre utan gluten? Näringsexperten svarar

17. Tapioka
Ett stärkelserikt mjöl som fungerar ungefär som potatismjöl. Tapioka passar bland annat till bakning och redning.

18. Teff
Är världens minsta spannmål. Teff används till bakning, pannkakssmet, gröt och för redning av soppa och såser. Teffsäd kan användas som polenta.

► Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till olika sorters mjöl

Av Isabelle G Hedander

Källa: Glutenfrikost.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg, korn och även i dinkel (vete), spelt, kamut (vete), rågvete och andra vetebaserade livsmedel.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.