Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Fakta

Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg, korn och även i dinkel (vete), spelt, kamut (vete), rågvete och andra vetebaserade livsmedel.

Allt fler väljer att äta glutenfritt, helt eller delvis. Anledningarna är flera.
Men det kan vara svårt att veta vad som är glutenfritt och vad som inte är det.
Kurera hjälper till att bena ut några av frågetecknen i glutenkostdjungeln.
Först ut: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg.

Glutenintolerans är den vanligaste anledningen att välja bort gluten. Men allt fler väljer bort gluten och uppger hälsan som deras främsta argument. Magproblem och försämrat näringsupptag är två anledningar som brukar uppges.

► Läs också: Glutenintolerans ökar bland vuxna

Lista: Glutenfria alternativ till vete, korn och råg

 

1. Amaranth
Ett frö man kan använda som quinoa. Har ett lågt GI.

2. Bovete
En ört man använder för att göra mjöl och gryn. Bovete är inte släkt med vete. Är snällt mot magen.

3. Havre
Glutenfritt om det inte kontaminerats av vete, korn och råg (så är du intolerant var extra noggrann här).

► Läs också: Därför ska du äta och dricka havre

 

4. Durra
4. Ett gräs, det femte viktigaste i världen. Durra används till brödbak och som alternativ till ris och couscous.

5. Fibrex
Ett kostfiber från sockerbeta. Kan binda vatten till fyra gånger sin egen vikt. Fibrix gör mat och bröd saftigt.

6. Hirs
Ett gräs som används som mjöl eller gryn. Hirs är milt och lent för magen och gör den mindre orolig.

► Läs också: Glutenintolerans vanligare i Sverige än i resten av Europa

7. Kokos
Är bra i matlagning, bakning, kakor och desserter. Har ett lågt GI.

8. Linfrö
En ört som används helt, krossat eller malet, för att hjälpa till att binda brödet vid bakning. Har ett högt omega-3-innehåll.

► Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck

9. Mandel
Mandelmjöl passar utmärkt till söta bakverk men fungerar också som en del av av basen i matbröd och pannkakor.

 

10. Majsmjöl
Är torkade majskorn som sedan malt. Majsmjöl används till exempel vid bakning, redning och till välling.

11. Nyponskapsmjöl
Används vid bakning och för att göra nyponsoppa. Nyponskalsmjöl är en naturligt rikt på antioxidanter.

Läs också: Därför ska du äta nypon

12. Pofiber
Är gjort av potatis och innehåller 70 procent kostfiber.

13. Psylliumfröskal
Är frön från vanliga groblad och kallas även loppfrö. Psylliumfröskal är bra för bakning och gröt. Fröna sväller, blir geléliknande och binder bra.

14. Quinoa
Ett frö från Anderna med det högsta proteininnehållet av alla grödor. Används istället för ris eller pasta.

► Baksugen? Du hittar bra glutenfria recept i Kureras receptbank

15. Rismjöl
Är bra för känsliga magar och fungerar bra att reda med.

16. Sojamjöl
Passar bra vid bakning, i pannkakssmet, gröt och till resning av såser och soppor. Observera att soja kan vara allergiframkallande.

 

► Läs också: Mår jag bättre utan gluten? Näringsexperten svarar

17. Tapioka
Ett stärkelserikt mjöl som fungerar ungefär som potatismjöl. Tapioka passar bland annat till bakning och redning.

18. Teff
Är världens minsta spannmål. Teff används till bakning, pannkakssmet, gröt och för redning av soppa och såser. Teffsäd kan användas som polenta.

► Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till olika sorters mjöl

Av Isabelle G Hedander

Källa: Glutenfrikost.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg, korn och även i dinkel (vete), spelt, kamut (vete), rågvete och andra vetebaserade livsmedel.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

 

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

 

“Vården måste bli bättre på att ta hand om patienter med Addisons sjukdom”

Kurera debatt

Med bättre kunskap om kortisolbrist bland husläkare och på sjukhus skulle patienter med diagnosen Addisons sjukdom kunna leva ett betydligt enklare och friskare liv. De skulle få hjälp med vardagliga besvär på sin vårdcentral, snabbare akut hjälp och dessutom kunna gå på rutinkontroller oftare. Det skriver Eva Rafner, ordförande i Svenska Addisonföreningen i denna debattartikel, där hon efterlyser större kunskap inom primärvården. Förbundet gav nyligen ut boken ”Ständigt på vakt”, om föräldrar till barn med kortisolbrist".

Vilka växter är giftiga – och vilka är säkra för din katt?

Hälsa

När vi väljer att dela vårt liv med en katt medför det att vi behöver vara uppmärksamma på sådant vi inte skänkte en tanke innan – som vilka blommor och krukväxter vi köper hem. Ta för vana att alltid kolla upp växten du är på väg att köpa redan i butiken och tveka inte att söka veterinär om du tror att din katt fått i sig en giftig växt. Här kommer en lista på växter du bör undvika och sådana du kan välja istället.