Därför ska du äta och dricka havre

Visste du att havre är supernyttigt? Havre innehåller bland annat betaglukan som bidrar till att sänka ditt onda kolesterol.
Det är även blodsockerreglerande, mättande, underlättar återhämtning efter träning – och är dessutom extremt näringsrikt.

Här är 15 anledningar till varför du ska äta och dricka mer havre. 

Många studier har visat hälsofördelarna med fullkorn. Till exempel ökad bentäthet, sänkt blodtryck, fler hälsosamma tarmbakterier och minskad risk för diabetes.

Läs också: Grötätare lever längre 

 

Näringsrikt och förebyggande
Fullkorn är även en vanlig rekommendation på grund av sitt höga innehåll av näringsämnen som zink, koppar, mangan, järn och tiamin. Dessutom ökar fullkorn nivåerna av antioxidanter vilket motverkar fria radikaler.
Det finns dock särskilt en sorts fiber som även visat sig kunna sänka högt kolesterol. Fibersorten kallas betaglukan och finns bara i havre.
En bioaktiv förening, kallad avenanthramide, också förekommande i just havre tros även kunna motverka att fett bildas i artärerna.
Här är fler hälsofördelar med spannmålet havre.

Läs också: Ny forskning: Nordisk kost och gröt kan motverka hjärt-kärlrisk

 

15 hälsofördelar med havre:

 

1. Är blodsockerreglerande
Havrets betaglukaner har ett lågt glykemiskt index och hjälper bland annat till att reglera blodsockernivån.

2. Håller dig mätt längre (vilket i förlängningen ofta gynnar vikten)
Havre är fiberrikt och (all) fiber mättar. Är du mätt håller du dig oftast dessutom från att småäta mellan måltiderna.
Just det höga fiberinnehållet gör dock att ovana havreätare kan få mildare magbesvär i början.

► Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

3. Minskar risken för cancer
Havre innehåller hälsosamma fettämnen som förebygger cancer.
Fiberrika livsmedel av fullkorn, inklusive havregryn, har visat sig minska risken olika former av cancer, däribland kolorektal cancer.
En översyn från 2011 i British Medical Journal visade att personer som konsumerade 90 gram mer fullkorn varje dag hade 20 procents lägre risk att utveckla kolorektal cancer.

4. Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar
Havre innehåller hälsosamma fettämnen som förebygger hjärtkärlsjukdomar. Det innehåller dessutom hjärt- och kärlskyddande växtkemikalier, så kallade lignaner. Lignaner finns också i andra livsmedel som linfrön, broccoli och aprikoser.

► Läs mer: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsa

5. Är gynnsamt för blodkärlen
En bioaktiv förening i havre kallad avenanthramide tros även kunna motverka att fett bildas i artärerna. Detta minskar risken även för åderförkalkning

6. Sänker kolesterolet
Mat med högt innehåll av fiber är gynnsamt för kolesterolnivåerna. Havre är inget undantag. De lösliga fibrerna (betaglukan) i havregryn hjälper till att minska kroppens upptag av det onda LDL-kolesterolet, som kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke.

7. Ofta okej för glutenkänsliga
Havre är något av ett specialfall när det gäller gluten, och många som annars är glutenkänsliga klarar faktiskt av att äta havre.
En stor svensk studie visade till exempel att ingen av de glutenintoleranta deltagarna uppvisade några skador på tarmslemhinnan efter att ha ätit 80 gram havre dagligen under två år. Är du glutenintolerant rekommenderas att du diskuterar saken med din läkare innan du börjar äta havreprodukter.

► Läs också: Nu förbjuds transfetter i USA – anses för dödliga

8. Är effektivare än sportdryck för återhämtning
Såväl sportdrycker som havregryn med någon typ av mjölk (varför inte havremjölk?) hjälper till att fylla på musklernas reserver av musklernas egna bränsle glykogen efter träningen. Havregryn gör det dock ännu snabbare och effektivare. Andra fiberrika frukostprodukter har samma effekt.

9. Gynnar matsmältningen
Havregryn innehåller matsmältningsfrämjande fibrer.

10 . Är mycket näringsrikt
Havre är en superfood och mycket näringsrikt. Havre är bland annat (utöver fiber) rikt på B-vitamin, magnesium, järn, fosfor och zink.
Havre innehåller dessutom alla essentiella/nödvändiga/livsviktiga aminosyror (extra viktigt för vegetarianer).

► Läs också: Så äter du dig friskare med supermat

11. Är en stark antioxidant (som gynnar humöret)
Havre innehåller ämnen som gör livsmedlet till en stark antioxidant. Bland annat ämnena avenanthramider och avenasteroler. Havre innehåller dessutom ganska mycket av aminosyran tryptofan, vilket behövs för hormonet serotonin.

12. Bra mot inflammationer i tarmen
Havre innehåller precis som bland annat råg och malt även den nyttiga fettsyran smörsyra som tillsammans med probiotiska bakterier anses kunna göra mirakel mot inflammationer i tarmen.

► Läs också: Läckande tarm – starten för ohälsa

13. Bra som uppladdning innan fysisk aktivitet
Havregrynsgröt är enkelt och nyttigt att ta innan fysisk träning eftersom stärkelsen omvandlas till glukos, vilket lagras i musklerna och ger snabb energi.

14. Är proteinrikt
Havre är dessutom ganska proteinrikt – och havremjölk föreslås ofta som en perfekt sportdryck vid träning.

Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

15. Är billigt
Havre är inte ett dyrt livsmedel. Du får mycket mat för lite pengar. Och vad som är än viktigare: nyttig mat.

Källor: Iform.se, Aftonbladet, Expressen, American Health Magazine, Hälsosidorna, Kurera.se.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

blodgrupp AB

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Kost

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och expert på Kurera, är förespråkare för blodgruppsdieten. Genom att äta en kost anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppen naturliga och genetiska balans. Bland den nyaste men också ovanligaste blodgruppen finns AB. Bäst mår Grupp AB av att äta en vegetarisk bas med ett litet intag av kött och mejeriprodukter. 

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

Städa bort 99,99% av hemmets bakterier* med bara vatten!

Annons från Kärcher

Med en ångtvätt hemma klarar du de minsta, mest envetna och elakaste smutspartiklarna. I köket, inte minst på köksbänken, samsas råa färskvaror, grönsaker, matkassar som lyfts direkt från butiksgolvet. Men ångtvätten klarar förstås hela hemmet, badrummet, alla hårda ytor som stål och kakel, gardiner och barnens leksaker m.m. Det allra bästa – inga som helst kemikalier behövs!

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.

Lillebil

Fick hjälp med sin känsliga hy

Skönhet

Lillebil Möller hade i många år problem med känslig hy och fick ibland rodnader och andra hudirritationer. Det tog tid att prova sig fram till det som gjorde hennes hud bra igen, men för tio år sedan hittade hon rätt i djungeln av hudvårdsprodukter.

endometrios pcos

Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Hälsa

Många kvinnor lider av problem och symptom som är kopplade till obalans i könshormonerna. Dessa obalanser kan exempelvis ge endometrios och innebär svårigheter att bli gravid, smärta vid menstruationer och samlag. PCOS är en annan hormonell obalans som kan utmärkas av uteblivna menstruationer, infertilitet, ökad kroppsbehåring, bukfetma och akne. Men det finns hjälp att få. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om några lätta sätt att förbättra tillstånden.