Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med 25 procent

Extrakt av chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med upp till en fjärdedel.
Det visar en ny brasiliansk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Science and Technology.

Du kanske har lagt märke till att chiafrön, när man häller på dem lite vatten, förvandlas till en slemmig gegga? Nu har forskare upptäckt att just denna effekt gör att chiafrön effektivt - och rakt av - kan ersätta vegetabiliskt fett i bakverk som till exempel sockerkaka, utan att påverka konsistens eller färg.
Läs också: Gör som stjärnorna – inför mer chia i ditt liv

Kan sänka fetthalten med 25 procent
Resultaten från den nya studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Food Science and Technology och visar att den gelatinliknande substans som utvinns ur chiafrön kan ersätta upp  till 25 gram vegetabiliskt fett i varje 100 gram sockerkaka, enligt tidningen Bakery and Snacks.
Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

"Kan minska risken för sjukdomar kopplade till övervikt"
Forskarna från Brasilien menar att detta är en särskilt värdefull slutsats i ett samhälle där trycket på att minska mängden ohälsosamt fett i livsmedel ökar.
"Antalet överviktiga har ökat under de senaste åren, och därmed även förekomsten av de icke smittsamma sjukdomar som är sammankopplade med övervikt. Rekommendationen att sänka fetthalten i livsmedel skulle kunna minska risken för dessa sjukdomar. Uppmärksamheten har riktats mot bakverk, såsom sockerkaka som innehåller upp till 17 gram fett per 100 gram kaka", skrev de.
Läs också: Fyra nyttiga recept med chiafrön

 

Nytt, modernt fettersättningsmedel
Forskarna menar att växtslemmet från chia skulle kunna bli en ny och särskilt värdefull fettersättningsmetod, inte minst på grund av hur det kan anskaffas.
"Nya sätt att utvinna växtslem från chiafrön kan utvecklas, eftersom det kan bli en biprodukt vid processen när man extraherar olja eller bioaktiva föreningar från chiafrön, på samma sätt som olika oljeväxter och baljväxter genomgår moderna bearbetningstekniker när man extraherar olja och andra biprodukter som vi kan konsumera", skriver de.
Läs också: Nu förbjuds transfetter i USA – anses för dödliga

Går att byta ut mot fett rakt av
Dessutom krävs inga tillsatser eller andra ändringar av varken chiafrön eller recept för att lyckas med bakverket. Det går att rakt av bara byta ut det vegetabiliska fettet mot chiafröextraktet.
"Det är en viktig fördel när det gäller att kunna marknadsföra produkten som KRAV-märkt och tillsatsfri, menar forskarna.
Läs också: Proteinpannkakor med chia

Lång hållbarhet - med bibehållen fukthalt
Chiaslemmet har också en mycket bra hållbarhet på grund av sina höga nivåer av fiber, som bildar vätebindningar med vatten och bidrar till att hålla upp fukthalten, förklarade de.
"På grund av interaktioner mellan fiber och stärkelse kan dessutom stärkelseretrograderingen (retrogradation innebär att bakverket tappar fukthalt och torkar ut) fördröjas och förlust av fukt under lagring undvikas. Detta är en viktigt när det gäller bakade produkter eftersom de annars, utan tillsatt fett som förhindrar just vätskeförlust, snabbt skulle torka ut.
Läs också: Därför ska du äta chiafrön

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Poké bowl

Sväng ihop en exotisk poké bowl!

Recept

Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser! 

 

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

 

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.