Annons

7 starka hälsoskäl att äta mer körsbär!

De vackert röda bären är inte bara söta och goda. Fulla av antioxidanter och fytokemikalier är körsbär rena superbären som kan skydda mot sjukdom och lindra såväl värk som sänka blodtrycket.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
17 augusti, 2024
Händer håller fram körsbär

Att frukt och grönt är bra för oss är ingen nyhet, inte minst är alla härliga färgglada bär riktiga vitamin- och näringsbomber med många sjukdomsskyddande komponenter. Så här års, från juli till augusti, mognar körsbären och det finns många hälsoskäl att äta mer av de läckert röda bären. Visste du att körsbär är rena superbären?

7 starka hälsoskäl att äta körsbär! 

1. Bekämpar inflammation och sjukdom 

Körsbär är rika på antioxidanter. Bären får sin röda färg från antocyaniner och innehåller mycket polyfenoler som flavonoider. Dessa är fytokemikalier som alla har antioxidanta egenskaper. Antioxidanter bekämpar skadliga fria radikaler som kan leda till kroniska sjukdomar som cancer, diabetes och hjärtsjukdomar, samt skyddar mot inflammation. En genomgång av flera studier visade att man genom att äta minst 45 körsbär dagligen kan minska inflammation orsakad av fria radikaler.

Körsbär innehåller dessutom antioxidanter som:

  • Vitamin A (betakaroten)
  • Vitamin C
  • Vitamin E

2.  Kan motverka och lindra ledsmärta

En ansamling av urinsyra i kroppen kan orsaka gikt, den form av inflammatorisk artrit, som kan få stortårna och andra leder att svullna upp enormt och orsaka stor smärta. Att äta körsbär eller dricka körsbärsjuice varje dag kan sänka urinsyranivåerna och lindra både smärta och svullnad som orsakas av artrit.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar att äta mer blåbär

Annons

3. Främjar bättre sömn

En studiegenomgång visade att både söta och sura körsbär hjälper dig att sova bättre tack vare att bären innehåller höga halter av:

  • Melatonin: ”sömnhormonet” som hjälper till att reglera vår sömn-vaken cykel.
  • Serotonin, signalsubstansen som hjälper kroppen att tillverka melatonin.
  • Tryptofan, en aminosyra som ökar serotonin.

4. Körsbär kan skydda hjärtat

2 deciliter färska körsbär innehåller 260 milligram kalium, men väldigt lite natrium. Livsmedel med hög halt kalium och låg natriumhalt kan hjälpa till att sänka blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdomar (när de äts med måtta). Att få i sig de växtsteroler som finns i körsbär är dessutom ett effektivt och naturligt sätt att sänka sitt kolesterol på .

5. Lindrar ömma muskler

Studier av långdistanslöpare tyder på att sura körsbär och surkörsbärsjuice kan lindra inflammation och lugna ömma muskler efter ett träningspass. De antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaperna hos körsbär fungerar nämligen som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) för att minska eller förebygga smärta, men utan biverkningar.

En annan studie fann att intag av ett tillskott med surt körsbärspulver förbättrade träningsprestandan hos långdistanslöpare. De löpare som åt tillskottet i 10 dagar före ett halvmaraton hade 13 procents snabbare måltider i loppet än de som fick placebo. Och de kände sig mindre ömma i musklerna efteråt.

6. Kan minska risken för cancer

De höga mängderna antocyaniner och melatonin kan skydda mot skador på cellerna som på sikt kan leda till cancer.

Annons

7. Förbättrar blodsockernivåerna

Körsbär har lågt GI (glykemiskt index) och innehåller fibrer som gör att blodsockret höjs långsammare. I en studie av diabetiker som drack 37 gram koncentrerad sur körsbärsjuice varje dag i sex veckor, såg man att deras blodsockernivåer sänktes betydligt.

Källor: Cleveland Clinic och Healthline

Annons