Annons
Annons

Antioxidanterna som kan förlänga livet

Vi vet sedan tidigare att selen och Q10 kan minska risken att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdom med hela 54 procent. Nu har forskarna presenterat nya fakta från KiSel-10-studien; Q10 och selen kan bromsa åldrandeprocessen.

Inger Palm

30 november, 2022
Antioxidanterna som kan förlänga livet
Dela inlägget

Vi vet sedan tidigare att selen och Q10 kan minska risken att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdom med hela 54 procent. Nu har forskarna presenterat nya fakta från KiSel-10-studien; Q10 och selen kan bromsa åldrandeprocessen.

För nio år sedan presenterades de första resultaten från den så kallade KiSel-10-studien. I den ingick 443 friska pensionärer i Kinda med en medelålder på 77 år. Försökspersonerna delades in i två grupper. Den ena gruppen fick selen och Q10 och den andra placebo. Studien pågick under fyra år, och de första resultaten skakade om och skapade stora rubriker.

Den svenska överläkaren och kardiologen vid Linköpings Universitetssjukhus, Urban Alehagen, höll i studien och den visade att selen och Q10 minskade risken att dö för tidigt i hjärt-kärlsjukdom med hela 54 procent. Om någon hade presenterat en medicin med så stark inverkan på hjärt-kärlsjukdom skulle han kanske inte ha trott på det. Den konventionella medicin som ges inom sjukvården till hjärtsjuka minskar dödligheten med cirka 20 procent.

Efter att de första resultaten av studien presenterades har man gjort ytterligare 21 så kallade spin-off studier. Det betyder att man använt sig av samma blodprov som regelbundet togs under de fyra åren studien pågick. Sammanlagt samlades över 50 000 blodprov in som sedan systematiskt har analyserats för att forskarna ska kunna förstå vad Q10 och selen kan bidra med i hela kroppen, men också på cellnivå.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin

Undersökte telomererna

I den senaste analysen undersökte man livslängden på telomererna, och resultatet visade att kombinationen av Q10 och selen bromsade upp åldrandeprocessen.

Trine Baur Opstad.

Telomerer är de små ändarna som sitter på kromosomerna i våra celler. De fungerar som skyddshöljen i änden av våra DNA-strängar. Föreställ dig att de har samma funktion som de plastbitar som finns i ändarna på dina skosnören – de som ska förhindra att skosnöret fransar sig. Varje gång en cell delar sig förkortas telomererna. Förr eller senare, när dessa är helt nedslitna, lossnar DNA-strängen och cellen dör.

Trine Baur Opstad är molekylärbiolog och forskare vid Center for Clinical Heart Research vid Oslo Universitetssjukhus Ullevål. Hon bedriver forskning runt mekanismer som är involverade i hjärt- och kärlsjukdomar och var en av forskarna i de senaste KiSel-10-analyserna.

– När telomerer blir kritiskt korta förlorar de sin förmåga att skydda vårt DNA. Det kan orsaka mutationer i våra gener, eller att cellerna slutar dela sig och så småningom dör. Det kommer att leda till åldrande av cellsystem i ett antal organ, som då inte längre kommer att fungera optimalt. På så vis bidrar det till att kroppen åldras på sikt, säger Trine Baur Opstad.

Telomerernas längd kan därför säga något om hur gamla vi är rent biologiskt – det vill säga hur många gånger cellen kan förkortas innan den dör. Och Q10 kan alltså skydda telomererna och sakta ned processen som sliter ner dem.

– I vårt försvar mot oxidativ stress spelar selenoproteinerna en mycket viktig roll och för att de ska fungera optimalt måste selen finnas. Q10 hjälper också till att begränsa oxidativ stress. Selenoproteiner är även involverade i aktiveringen av Q10 så att de kan utföra sin funktion, så selen och Q10 samverkar för att minska oxidativ stress i cellerna, säger Trine Baur Opstad.

LÄS OCKSÅ: Q10 kan förebygga migränanfall

Selenbrist i jordarna

Q10 finns i alla våra celler och det behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist på Q10 känner vi oss trötta. Vår produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är runt 20. Men när vi fyllt 80 år finns bara 50 procent av produktionen kvar, trots att hjärtat slår lika mycket.

– Vi fann i vår studie att förkortning av telomererna förhindrades hos de som fick selen och Q10, och att de som senare dog i hjärt-kärlsjukdom hade signifikant kortare telomerer än de som inte dog under uppföljningsperioden. Vi kan inte säga något om direkt orsakssamband, men tidigare studier har också visat att korta telomerer ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Så vi tror att selen- och Q10-tillskottet har bidragit till förbättrad hjärthälsa hos de som deltog i studien, säger Trine Baur Opstad.

LÄS OCKSÅ: Q10 ger bättre munhälsa

Effekt tio år senare

Selen och Q10 är några av de viktigaste antioxidanterna som finns i kroppen. Om vi inte hade Q10 och selen i kroppen skulle vi dö eftersom de är involverade i många livsuppehållande processer.

I Sverige är det genomsnittliga selenintaget relativt lågt, vilket beror på att halten av selen i jordbruksmarken inte är särskilt hög jämfört med andra platser i världen. Forskning visar att vi behöver mer än 100 mikrogram per dag, för att det ska vara tillräckligt, men det genomsnittliga intaget är mindre än hälften.

– Om du äter en varierad kost som innehåller mat som är rik på selen, behöver du kanske inte ta ett tillskott, men jordarna i Norden innehåller lite selen. Därför kan det vara en bra idé att ta lite tillskott om all selenhaltig mat du äter kommer från dessa länder. Förutom att vi även får i oss Q10 via kosten producerar kroppen även det själv, men i mindre utsträckning med stigande ålder. Generellt sett tycker jag att man som god vuxen kan ta lite tillskott, säger Trine Baur Opstad.

Forskarna konstaterade att det fanns signifikanta skillnader mellan de som fick kosttillskotten och de som fick placebo. En annan viktig upptäckt var att effekten av selen och Q10-tillskottet höll i sig tio år senare.

Det danska företaget Pharma Nord valdes ut att leverera de aktiva preparaten med selen och Q10 samt placebo till studien.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Studien

I den senaste analysen av den så kallade KiSel-10-studien har forskarna tittat på telomerernas längd, vilket är den metod som används för att bedöma hur lång tid cellen har kvar att leva innan den dör. Resultatet visade att telomererna levde längre när deltagarna fick Q10 och selen.

Alla celler i kroppen har DNA-strängar med telomerer i ändarna, som berättar något om hur länge cellen har en chans att hålla sig vid liv. Dessa telomerer kan bevaras under längre tid. Studien publicerades i tidskriften Nutrients.

Q10 och selen

I riskgruppen för Q10-brist hittar vi framför allt äldre människor, och det på grund av att kroppens egen produktion av Q10 avtar redan vid 20–30 års ålder vilket gör att vårt behov av Q10 ökar med åren. Redan i 40-årsåldern är bristen så pass stor att vi känner oss trötta och att vi inte tål stress lika bra.

En annan stor bristgrupp är de som äter kolesterolsänkande statiner. Studier har visat att statiner hämmar både den egna produktionen samt upptaget av Q10. De vanligaste biverkningarna av statinbehandling är trötthet och muskelsvaghet vilket även är symtom på låg Q10-nivå. Intag av kolesterolsänkande statiner kan halvera mängden Q10 i blodet på bara en månads tid.

Låga Q10-nivåer förekommer hos personer med hög energiåtgång. Där hittar vi bland annat elitidrottare och rökare. Studier har visat att hårt fysiskt arbete påverkar kroppens Q10-nivåer. Vid till exempel intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.

Annons
Annons