Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

munnar

Q10 ger bättre munhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande.
– Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Fyra av tio vuxna svenskar är drabbade av olika grader av tandlossning. Av dessa lider 15 procent av svår tandlossning. Det kroppsegna ämnet Q10 kan minska blödningar, svullnad och inflammationer i tandköttet.

Q10 är kanske mest känt för sin effekt på hjärt- och kärlhälsa. Men redan på 1950-talet upptäckte amerikanen Karl Folkers och hans forskarteam Q10. 20 år senare fick engelsmannen Peter Mitchell Nobelpriset i kemi för att han hittat en förklaring till cellens avancerade energiproduktion där Q10 spelar en avgörande roll. Idag finns ett hundratal högkvalitativa vetenskapliga studier på Q10.

 

LÄS OCKSÅ: Mer energi med Q10: “Nu klarar jag alla motgångar!”

Tändstift i kroppens energifabrik

Coenzym 10 är en fettlöslig antioxidant som bland annat samverkar med vitamin E. Q10 är nödvändigt i cellernas mitokondrier, som är cellens livsviktiga egna kraftverk. Q10 produceras i olika vävnader, men vi får också i oss Q10 via födan, främst fet fisk som strömming och makrill, från inälvsmat och oxkött samt från broccoli och spenat.

man

Magnus Nylander

Magnus Nylander är tandläkare och medicine doktor, och var en del av Karl Folkers forskarteam under 1990-talet då Folkers befann sig i Sverige och arbetade med studier på Q10 vid Karolinska institutet.  

– Djurexperimentella studier visar att Q10 kan påskynda produktion av antikroppar vid infektioner.  Något som i dessa tider är särskilt aktuellt, eftersom kroppens immunförsvar kräver antikroppar för att klara av exempelvis en svår virusinfektion. Q10 är viktigt för immunförsvaret och i olika kliniska studier har vi visat att bakteriella kroniska inflammationer i tandköttet blir betydligt bättre av ett dagligt intag Q10, säger Magnus Nylander.

Produktionen av Q10 avtar både när vi blir äldre och med dåligt näringsintag. Brist på Q10 kan till exempel resultera i energibrist med symtom som trötthet och sämre fysisk och psykisk prestationsförmåga. Q10-brist kan också bidra till ökad risk för svår ateroskleros, det vill säga en inflammatorisk kärlväggsförfettning med kalciuminlagring som de flesta i västvärlden förr eller senare drabbas av. 

 

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Håll tandborsten ren

Svensk forskning har visat på en stark koppling mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdomar som hjärtorsakad död och stroke. Forskarna Ola Vedin och Claes Held samlade in data från 16 000 patienter i 39 länder. Alla patienter hade en känd hjärtsjukdom, som hjärtinfarkt eller förträngningar i hjärtats kranskärl. 

– I den studien fann man bland annat en ökad risk att dö i förtid och att få stroke hos patienter med dålig tandhälsa. Analyser pekar på att inflammationer i tandkött och käkben kan bidra till oxidativ stress med förhöjda nivåer av härskningsämnen (peroxider) i blodet. För att inte att bakterierna i munhålan ska föras ut i kroppen och orsaka stroke eller någon annan hjärt-kärlsjukdom så behöver inte bara tänderna hållas rena från beläggningar av matrester, bakterieplack och tandsten – även tandborsten ska hållas fri från bakterier, säger Magnus Nylander.

LÄS OCKSÅ: Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Minskar blödning i tandköttet

I USA följde ett forskarteam i Kalifornien 5 500 äldre pensionärer. Forskarna upptäckte att de som inte hade en bra tandvård löpte 65 procents högre risk att få demens. Ett sjukdomsförlopp där forskarna menade att bakterier och bakteriegifter från tandköttet som spridits i den allmänna blodcirkulationen kan ha förvärrat inflammationsprocesser i hjärnans blodkärl och bidragit till utvecklingen av demenssjukdom. 

Ett extra intag av Q10 ger inte bara ett friskare tandkött utan har även effekt på kanske världens vanligaste bakteriella sjukdom – parodontit, som är en tandlossningssjukdom.

 

– När vi gjorde en dubbelblind placebokontrollerad studie på blödande tandkött hade vi rekryterat 60 försökspersoner. Vi delade in dem i tre grupper. Under tio dagar fick de antingen 30 milligram Q10, 100 milligram Q10 eller placebo. Och det visade sig att blödningen i tandköttet minskade signifikant hos de som fick Q10, säger Magnus Nylander och tillägger:

– Hos dem som fick högsta dosen Q10 minskade blödningarna med i genomsnitt cirka 85 procent och hos de som gavs den låga dosen Q10 var resultatet 65 procent. Men i placebogruppenminskade blödningstendens bara med runt 20 procent.

Orsaken till sjukdomar i tandköttet beror oftast på felaktig munhygien, men tandköttsproblem kan också vara tecken på en underliggande sjukdom. Blodbrist, diabetes typ 2, vitaminbrist och åderförfettning har visat sig vara andra orsaker till sjukdomar i tandköttet.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

 

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

 

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!