Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande.
– Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Fyra av tio vuxna svenskar är drabbade av olika grader av tandlossning. Av dessa lider 15 procent av svår tandlossning. Det kroppsegna ämnet Q10 kan minska blödningar, svullnad och inflammationer i tandköttet.

Q10 är kanske mest känt för sin effekt på hjärt- och kärlhälsa tack vare den så kallade Kisel-10-studien som utfördes på friska pensionärer i Kinda, som fick tillskott av Q10 och selen. Där visade analyser att risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar mer än halverades tack vare selen och Q10-tillskottet.

 

Men redan på 1950-talet upptäckte amerikanen Karl Folkers och hans forskarteam Q10. 20 år senare fick engelsmannen Peter Mitchell Nobelpriset i kemi för att han hittat en förklaring till cellens avancerade energiproduktion där Q10 spelar en avgörande roll. Idag finns ett hundratal högkvalitativa vetenskapliga studier på Q10.

LÄS OCKSÅ: Mer energi med Q10: “Nu klarar jag alla motgångar!”

Tändstift i kroppens energifabrik
Coenzym 10 är en fettlöslig antioxidant som bland annat samverkar med vitamin E. Q10 är nödvändigt i cellernas mitokondrier, som är cellens livsviktiga egna kraftverk. Q10 produceras i olika vävnader, men vi får också i oss Q10 via födan, främst fet fisk som strömming och makrill, från inälvsmat och oxkött samt från broccoli och spenat.

man

Magnus Nylander

Magnus Nylander är tandläkare och medicine doktor, och var en del av Karl Folkers forskarteam under 1990-talet då Folkers befann sig i Sverige och arbetade med studier på Q10 vid Karolinska institutet.  

– Djurexperimentella studier visar att Q10 kan påskynda produktion av antikroppar vid infektioner.  Något som i dessa tider är särskilt aktuellt, eftersom kroppens immunförsvar kräver antikroppar för att klara av exempelvis en svår virusinfektion. Q10 är viktigt för immunförsvaret och i olika kliniska studier har vi visat att bakteriella kroniska inflammationer i tandköttet blir betydligt bättre av ett dagligt intag Q10, säger Magnus Nylander.

 

Produktionen av Q10 avtar både när vi blir äldre och med dåligt näringsintag. Brist på Q10 kan till exempel resultera i energibrist med symtom som trötthet och sämre fysisk och psykisk prestationsförmåga. Q10-brist kan också bidra till ökad risk för svår ateroskleros, det vill säga en inflammatorisk kärlväggsförfettning med kalciuminlagring som de flesta i västvärlden förr eller senare drabbas av. 

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Håll tandborsten ren
Svensk forskning har visat på en stark koppling mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdomar som hjärtorsakad död och stroke. Forskarna Ola Vedin och Claes Held samlade in data från 16 000 patienter i 39 länder. Alla patienter hade en känd hjärtsjukdom, som hjärtinfarkt eller förträngningar i hjärtats kranskärl. 

– I den studien fann man bland annat en ökad risk att dö i förtid och att få stroke hos patienter med dålig tandhälsa. Analyser pekar på att inflammationer i tandkött och käkben kan bidra till oxidativ stress med förhöjda nivåer av härskningsämnen (peroxider) i blodet. För att inte att bakterierna i munhålan ska föras ut i kroppen och orsaka stroke eller någon annan hjärt-kärlsjukdom så behöver inte bara tänderna hållas rena från beläggningar av matrester, bakterieplack och tandsten – även tandborsten ska hållas fri från bakterier, säger Magnus Nylander.

LÄS OCKSÅ: Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Minskar blödning i tandköttet
I USA följde ett forskarteam i Kalifornien 5 500 äldre pensionärer. Forskarna upptäckte att de som inte hade en bra tandvård löpte 65 procents högre risk att få demens. Ett sjukdomsförlopp där forskarna menade att bakterier och bakteriegifter från tandköttet som spridits i den allmänna blodcirkulationen kan ha förvärrat inflammationsprocesser i hjärnans blodkärl och bidragit till utvecklingen av demenssjukdom. 

Ett extra intag av Q10 ger inte bara ett friskare tandkött utan har även effekt på kanske världens vanligaste bakteriella sjukdom – parodontit, som är en tandlossningssjukdom.

 

– När vi gjorde en dubbelblind placebokontrollerad studie på blödande tandkött hade vi rekryterat 60 försökspersoner. Vi delade in dem i tre grupper. Under tio dagar fick de antingen 30 milligram Q10, 100 milligram Q10 eller placebo. Och det visade sig att blödningen i tandköttet minskade signifikant hos de som fick Q10, säger Magnus Nylander och tillägger:

– Hos dem som fick högsta dosen Q10 minskade blödningarna med i genomsnitt cirka 85 procent och hos de som gavs den låga dosen Q10 var resultatet 65 procent. Men i placebogruppenminskade blödningstendens bara med runt 20 procent.

Orsaken till sjukdomar i tandköttet beror oftast på felaktig munhygien, men tandköttsproblem kan också vara tecken på en underliggande sjukdom. Blodbrist, diabetes typ 2, vitaminbrist och åderförfettning har visat sig vara andra orsaker till sjukdomar i tandköttet.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.