Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande.
– Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Fyra av tio vuxna svenskar är drabbade av olika grader av tandlossning. Av dessa lider 15 procent av svår tandlossning. Det kroppsegna ämnet Q10 kan minska blödningar, svullnad och inflammationer i tandköttet.

Q10 är kanske mest känt för sin effekt på hjärt- och kärlhälsa tack vare den så kallade Kisel-10-studien som utfördes på friska pensionärer i Kinda, som fick tillskott av Q10 och selen. Där visade analyser att risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar mer än halverades tack vare selen och Q10-tillskottet.

 

Men redan på 1950-talet upptäckte amerikanen Karl Folkers och hans forskarteam Q10. 20 år senare fick engelsmannen Peter Mitchell Nobelpriset i kemi för att han hittat en förklaring till cellens avancerade energiproduktion där Q10 spelar en avgörande roll. Idag finns ett hundratal högkvalitativa vetenskapliga studier på Q10.

LÄS OCKSÅ: Mer energi med Q10: “Nu klarar jag alla motgångar!”

Tändstift i kroppens energifabrik

Coenzym 10 är en fettlöslig antioxidant som bland annat samverkar med vitamin E. Q10 är nödvändigt i cellernas mitokondrier, som är cellens livsviktiga egna kraftverk. Q10 produceras i olika vävnader, men vi får också i oss Q10 via födan, främst fet fisk som strömming och makrill, från inälvsmat och oxkött samt från broccoli och spenat.

man

Magnus Nylander

Magnus Nylander är tandläkare och medicine doktor, och var en del av Karl Folkers forskarteam under 1990-talet då Folkers befann sig i Sverige och arbetade med studier på Q10 vid Karolinska institutet.  

– Djurexperimentella studier visar att Q10 kan påskynda produktion av antikroppar vid infektioner.  Något som i dessa tider är särskilt aktuellt, eftersom kroppens immunförsvar kräver antikroppar för att klara av exempelvis en svår virusinfektion. Q10 är viktigt för immunförsvaret och i olika kliniska studier har vi visat att bakteriella kroniska inflammationer i tandköttet blir betydligt bättre av ett dagligt intag Q10, säger Magnus Nylander.

 

Produktionen av Q10 avtar både när vi blir äldre och med dåligt näringsintag. Brist på Q10 kan till exempel resultera i energibrist med symtom som trötthet och sämre fysisk och psykisk prestationsförmåga. Q10-brist kan också bidra till ökad risk för svår ateroskleros, det vill säga en inflammatorisk kärlväggsförfettning med kalciuminlagring som de flesta i västvärlden förr eller senare drabbas av. 

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Håll tandborsten ren

Svensk forskning har visat på en stark koppling mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdomar som hjärtorsakad död och stroke. Forskarna Ola Vedin och Claes Held samlade in data från 16 000 patienter i 39 länder. Alla patienter hade en känd hjärtsjukdom, som hjärtinfarkt eller förträngningar i hjärtats kranskärl. 

– I den studien fann man bland annat en ökad risk att dö i förtid och att få stroke hos patienter med dålig tandhälsa. Analyser pekar på att inflammationer i tandkött och käkben kan bidra till oxidativ stress med förhöjda nivåer av härskningsämnen (peroxider) i blodet. För att inte att bakterierna i munhålan ska föras ut i kroppen och orsaka stroke eller någon annan hjärt-kärlsjukdom så behöver inte bara tänderna hållas rena från beläggningar av matrester, bakterieplack och tandsten – även tandborsten ska hållas fri från bakterier, säger Magnus Nylander.

LÄS OCKSÅ: Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Minskar blödning i tandköttet

I USA följde ett forskarteam i Kalifornien 5 500 äldre pensionärer. Forskarna upptäckte att de som inte hade en bra tandvård löpte 65 procents högre risk att få demens. Ett sjukdomsförlopp där forskarna menade att bakterier och bakteriegifter från tandköttet som spridits i den allmänna blodcirkulationen kan ha förvärrat inflammationsprocesser i hjärnans blodkärl och bidragit till utvecklingen av demenssjukdom. 

Ett extra intag av Q10 ger inte bara ett friskare tandkött utan har även effekt på kanske världens vanligaste bakteriella sjukdom – parodontit, som är en tandlossningssjukdom.

 

– När vi gjorde en dubbelblind placebokontrollerad studie på blödande tandkött hade vi rekryterat 60 försökspersoner. Vi delade in dem i tre grupper. Under tio dagar fick de antingen 30 milligram Q10, 100 milligram Q10 eller placebo. Och det visade sig att blödningen i tandköttet minskade signifikant hos de som fick Q10, säger Magnus Nylander och tillägger:

– Hos dem som fick högsta dosen Q10 minskade blödningarna med i genomsnitt cirka 85 procent och hos de som gavs den låga dosen Q10 var resultatet 65 procent. Men i placebogruppenminskade blödningstendens bara med runt 20 procent.

Orsaken till sjukdomar i tandköttet beror oftast på felaktig munhygien, men tandköttsproblem kan också vara tecken på en underliggande sjukdom. Blodbrist, diabetes typ 2, vitaminbrist och åderförfettning har visat sig vara andra orsaker till sjukdomar i tandköttet.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Poké bowl

Sväng ihop en exotisk poké bowl!

Recept

Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser! 

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

 

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!