Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande.
– Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Fyra av tio vuxna svenskar är drabbade av olika grader av tandlossning. Av dessa lider 15 procent av svår tandlossning. Det kroppsegna ämnet Q10 kan minska blödningar, svullnad och inflammationer i tandköttet.

Q10 är kanske mest känt för sin effekt på hjärt- och kärlhälsa tack vare den så kallade Kisel-10-studien som utfördes på friska pensionärer i Kinda, som fick tillskott av Q10 och selen. Där visade analyser att risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar mer än halverades tack vare selen och Q10-tillskottet.

 

Men redan på 1950-talet upptäckte amerikanen Karl Folkers och hans forskarteam Q10. 20 år senare fick engelsmannen Peter Mitchell Nobelpriset i kemi för att han hittat en förklaring till cellens avancerade energiproduktion där Q10 spelar en avgörande roll. Idag finns ett hundratal högkvalitativa vetenskapliga studier på Q10.

LÄS OCKSÅ: Mer energi med Q10: “Nu klarar jag alla motgångar!”

Tändstift i kroppens energifabrik
Coenzym 10 är en fettlöslig antioxidant som bland annat samverkar med vitamin E. Q10 är nödvändigt i cellernas mitokondrier, som är cellens livsviktiga egna kraftverk. Q10 produceras i olika vävnader, men vi får också i oss Q10 via födan, främst fet fisk som strömming och makrill, från inälvsmat och oxkött samt från broccoli och spenat.

man

Magnus Nylander

Magnus Nylander är tandläkare och medicine doktor, och var en del av Karl Folkers forskarteam under 1990-talet då Folkers befann sig i Sverige och arbetade med studier på Q10 vid Karolinska institutet.  

– Djurexperimentella studier visar att Q10 kan påskynda produktion av antikroppar vid infektioner.  Något som i dessa tider är särskilt aktuellt, eftersom kroppens immunförsvar kräver antikroppar för att klara av exempelvis en svår virusinfektion. Q10 är viktigt för immunförsvaret och i olika kliniska studier har vi visat att bakteriella kroniska inflammationer i tandköttet blir betydligt bättre av ett dagligt intag Q10, säger Magnus Nylander.

 

Produktionen av Q10 avtar både när vi blir äldre och med dåligt näringsintag. Brist på Q10 kan till exempel resultera i energibrist med symtom som trötthet och sämre fysisk och psykisk prestationsförmåga. Q10-brist kan också bidra till ökad risk för svår ateroskleros, det vill säga en inflammatorisk kärlväggsförfettning med kalciuminlagring som de flesta i västvärlden förr eller senare drabbas av. 

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Håll tandborsten ren
Svensk forskning har visat på en stark koppling mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdomar som hjärtorsakad död och stroke. Forskarna Ola Vedin och Claes Held samlade in data från 16 000 patienter i 39 länder. Alla patienter hade en känd hjärtsjukdom, som hjärtinfarkt eller förträngningar i hjärtats kranskärl. 

– I den studien fann man bland annat en ökad risk att dö i förtid och att få stroke hos patienter med dålig tandhälsa. Analyser pekar på att inflammationer i tandkött och käkben kan bidra till oxidativ stress med förhöjda nivåer av härskningsämnen (peroxider) i blodet. För att inte att bakterierna i munhålan ska föras ut i kroppen och orsaka stroke eller någon annan hjärt-kärlsjukdom så behöver inte bara tänderna hållas rena från beläggningar av matrester, bakterieplack och tandsten – även tandborsten ska hållas fri från bakterier, säger Magnus Nylander.

LÄS OCKSÅ: Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Minskar blödning i tandköttet
I USA följde ett forskarteam i Kalifornien 5 500 äldre pensionärer. Forskarna upptäckte att de som inte hade en bra tandvård löpte 65 procents högre risk att få demens. Ett sjukdomsförlopp där forskarna menade att bakterier och bakteriegifter från tandköttet som spridits i den allmänna blodcirkulationen kan ha förvärrat inflammationsprocesser i hjärnans blodkärl och bidragit till utvecklingen av demenssjukdom. 

Ett extra intag av Q10 ger inte bara ett friskare tandkött utan har även effekt på kanske världens vanligaste bakteriella sjukdom – parodontit, som är en tandlossningssjukdom.

 

– När vi gjorde en dubbelblind placebokontrollerad studie på blödande tandkött hade vi rekryterat 60 försökspersoner. Vi delade in dem i tre grupper. Under tio dagar fick de antingen 30 milligram Q10, 100 milligram Q10 eller placebo. Och det visade sig att blödningen i tandköttet minskade signifikant hos de som fick Q10, säger Magnus Nylander och tillägger:

– Hos dem som fick högsta dosen Q10 minskade blödningarna med i genomsnitt cirka 85 procent och hos de som gavs den låga dosen Q10 var resultatet 65 procent. Men i placebogruppenminskade blödningstendens bara med runt 20 procent.

Orsaken till sjukdomar i tandköttet beror oftast på felaktig munhygien, men tandköttsproblem kan också vara tecken på en underliggande sjukdom. Blodbrist, diabetes typ 2, vitaminbrist och åderförfettning har visat sig vara andra orsaker till sjukdomar i tandköttet.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!