Annons
Annons

8 härliga sätt att ta del av rogivande örter!

På vilket sätt tillgodogör du dig bäst rogivande örter och deras välgörande effekter? I mat och dryck, genom att andas in, dofta – eller i form av oljor eller krämer att smörja på huden? Här är några härliga förslag!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
1 maj, 2025
Ung kvinna doftar på lavendel i en trädgård

Vi rådfrågade örtspecialisten, författaren och föreläsaren Lisen Sundgren, aktuell med boken ”Viol, sömntuta och andra lugnande örter”som menar att det är individuellt och att det går bra att kombinera olika sätt att tillgodogöra sig rogivande örter.

– Mitt tips är att man provar sig fram till vad som funkar i ens vardag och inte låser sig till ett sätt att använda dem. Använd örterna på det sätt som passar dig, iaktta vad som händer, vad du lär dig och vad lyhörd! Ibland är bästa medicinen att sitta vid sin lavendel eller citronmeliss och glädjas åt alla insekter som besöker den, säger Lisen Sundgren.

Några vanliga och flitigt använda örter världen över som har lugnande effekt är: ros, lavendel, kamomill, passionsblom, läkevänderot (valeriana) och humle för söm samt helig basilika (som är en adaptogen).

8 sätt att tillgodogöra sig effekten av rogivande örter!

  • En kopp lugnande infusion på eftermiddagen eller till kvällen.
  • Ett skönt fotbad när du är stressad, och sen smörja in dig med en doftande olja.
  • Är du hemma och har massor med tid kan du ta ett bad.
  • Sitter du i ett möte med andra människor kan du lite diskret dofta på en eterisk olja eller dricka en kopp infusion.
  • Är du på språng kan några droppar tinktur i ett glas vatten vara lämpligt.
  • En doftande liten örtkudde i sängen luktar gott och har en lugnande effekt när man ska sova.
  • En rosengeranium i kruka i köksfönstret som man går och luktar på med jämna mellanrum i vardagen är också ett sätt.
  • Och inte minst: att ha några plantor –i krukor i fönstret eller på balkongen, eller en liten odling i trädgården som man vårdar, tar hand om, iakttar, luktar på, umgås med, lär av – är ett fantastiskt sätt att varva ner och få kontakt med sig själv och naturen.

– Det är skönheten med örterna att de är så mångsidiga. Det finns alltid möjlighet att använda dem, säger Lisen Sundgren.

Bör man ta örter som kurer eller förebyggande?

– Det beror på! Jag rekommenderar en kombo. Vissa örter har en omedelbar verkan; som läkevänderot, humle, kamomill eller läkepassionsblomma. Andra behöver man ta över tid för att de ska ge effekt, som havre, frossört, med flera. Vid akut stress eller till exempel sömnsvårigheter eller spänningshuvudvärk: ta det som behövs i stunden. Men för att komma till rätta med sömnproblem eller om du har återkommande huvudvärk och upplever mycket stress eller är utmattad: använd till exempel nässla och havre som är stärkande, helig basilika som är en adaptogen och örter för sömnen för att sova bättre.

Annons
Annons

Bra vanor kompletterar örterna

Kombinera gärna rogivande örter med att försöka få in andra bra vanor i vardagen, understryker Lisen Sundgren.

– Eftersom det är svårt att göra när man befinner sig i en stressig period är det en bra idé att börja implementera bra vanor under lugnare perioder, när man har tid. Som de vanor jag nämner i boken: regelbundna mat- och sovtider, tid i skog och mark, varva ner på kvällen, bra mat och så vidare. Då får man bättre motståndskraft och mår bättre överlag.

Tips! Laga Lisens Sundgrens rogivande örtlatte och stärkande klorofyllshot

Lisen Sundgren är expert på vilda och odlade växter.

Fakta

Vad innebär det att örter kan vara heta, torra, fuktiga eller svala?

– Det är lite överkurs men jag tog med det i boken som en fördjupning för den som är intresserad. På engelska kallas det ”energetics” och beskriver hur örten påverkar våra vävnader, säger Lisen Sundgren.

Här är några exempel:

  • Torr: Brännässla eftersom den stimulerar njurarnas funktion och alltså drar ut vätska ur kroppen, då blir vävnaderna torra, det är som att vrida ur en disktrasa.
  • Fuktig: Humlesuga eller havre. De kan kompensera torra örters effekter genom sina återfuktande egenskaper.
  • Het: Chili exempelvis –det är lätt att först om man ätit chili någon gång! Chili ger en het känsla i munnen och stimulerar blodcirkulationen så man blir varm.
  • Sval: Mynta – smaka på ett myntablad eller gnid det mot huden så uppstår en sval känsla i munnen, eller i huden. Den kyler ner.

– När man lärt sig lite mer om örter och vill fördjupa kunskapen om hur man formulerar läkande blandningar kan man ta till den här kunskapen för att matcha rätt ört med rätt person/symtom. En bra bok i ämnet är Herbal energetics av Kat Maier, tipsar Lisen.

Annons