Annons

8 tips för en mysig & miljövänlig jul!

Det finns många enkla och roliga sätt att göra årets största konsumtionshelg – det vill säga julen – lite mer snäll mot planeten och kanske därmed även mot plånboken. Här är några knep för en lika mysig som miljövänlig jul, från julklappar till återvinning!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 december, 2024
Happy mother and daughter wrapping Christmas presents at home.

Nej, julen blir inte mindre mysig och stämningsfull bara för att den blir lite grönare (även om det förhoppningsvis är vitt på marken utanför!). Vi bjuder här på 8 enkla tips för en mer miljövänlig jul!

 1. Välj eko-reko fisk

Om du vill njuta av klassikerna sill och ansjovis på julbordet är det säkrast att välja MSC- eller Krav-märkt. Hoppa över strömming/sill som är fiskad i Bottniska viken och centrala Östersjön. Välj lutfisk som är gjord på MSC-märkt sej eller torsk istället långa som är en hotad art. Är du en laxälskare så välj odlad Krav-märkt. Och skippa helst ålen helt då den är på randen till utrotning.

2. Ät i regnbågens färger

Att satsa på mycket grönsaker på julbordet är en av de enklaste och viktigaste sakerna du kan göra för att lyckas med en miljövänlig jul, dessutom får det smaklökarna att jubla. Ett bra knep är att ställa fram de vegetariska rätterna först och lägga upp kött och fisk på mindre fat och sedan fylla på när de börjar ta slut. Då kommer gästerna automatiskt äta miljösmart.

3. Köp eko av det viktigaste

Mycket av det vi äter och dricker mest av på julen; som kaffe, russin och citrusfrukter, hör till de allra mest besprutade grödorna. Därför är det extra viktiga att välja ekologiskt av dessa produkter. Även kött är bra att välja eko och svenskt. Ekoprodukter har hög kvalitet vilket förhöjer din matupplevelse, samtidigt som du bidrar till att djur och natur också mår bra. Blir det mycket rester på julbordet? Ät upp det i mellandagarna istället för att slänga maten.

4. Njut av palmoljefria sötsaker

Brukar du inte läsa innehållsförteckningar på kakförpackningarna så kan det vara värt att börja. Då slipper du nämligen oavsiktligt stödja palmoljeindustrin – som är en miljöbov! Flera tillverkare av pepparkakor har valt att skippa palmolja, men om kakorna ändå innehåller det är det viktigt att kontrollera att oljan är Krav-certifierad. Tyvärr är oftast även pralinerna i de populära julchokladaskarna gjorda med palmolja. Kanske orkar du göra hemmagjord kola eller tryffel istället?

Annons

LÄS OCKSÅ: Julig grönkålscheesecake med valnötter

5. Krav-gran bäst

Ingen jul utan julgran! Men det bästa valet för en miljövänlig jul är en Krav-märkt gran, vare sig det rör sig om den ”vanliga” rödgranen eller den lite ståtligare och doftneutrala kungsgranen.

Men hittar du inte en Krav-märkt gran så är det bästa valet att ändå välja en rödgran (Picea abies), helst så närodlad som möjligt. Kungsgranar (Abies nordmannia) är generellt sett ett sämre miljöval (om de inte är Krav-märkta alltså), eftersom de troligtvis har odlats med såväl gödsel som bekämpningsmedel. Och du, välj bort plastgran: det är det sämsta miljövalet även om du använder den i många år. Om man tar med dess produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning i beräkningen – så är plastgran det sämsta miljövalet.

6. Klimatsmarta klappar

Välj gärna att ge bort upplevelser, eller varför inte skänka en slant till välgörenhet? Alternativt ge bort något som du själv skapat eller bakat, miljömärkta presenter, ekologiska godsaker eller second hand-plagg och -inredning.

När det gäller inslagning: Använd gamla tidningar, skokartonger eller en fin påse som du fått när du köpt något. Knyt röda band eller ett snöre av naturmaterial runt paketet, det ger även en fin, gammaldags känsla. Om du är händig: Sy dina egna presentpåsar av tyg eller vik en egen presentask med hjälp av origami! Har du inte tid eller ork att vara pysslig och har köpt vanligt julklappspapper: återvinn det efteråt.

Annons

7. Julpynta återvunnet

Älskar du att julpyssla? Satsa då på att skapa fint pynt av material som halm, tyg, papper och andra naturmaterial. Hoppa gärna över glitter som innehåller mikroplaster som sedan hamnar i naturen där det gör skada. Skapa istället gärna vackra apelsiner med juldoftande nejlikor, girlanger av små grankvistar på fina band eller förvandla kottar och stenar till vackra julsaker med lite färg och fantasi! Och vill du lysa upp hemmet i decembermörkret med stämningsfulla ljusslingor: välj LED-ljus (lysdioder) som kan vara upp till tio gånger mer effektivt än en traditionell ljusslinga.

LÄS OCKSÅ: Julmaten som är viktigast att välja eko

8. Återvinn julskräpet!

Så här sorterar du avfallet från julhelgen:

Frigolit: Lägg i återvinningsbehållare för plastförpackningar.

Inslagningspapper: Återvinn det som pappersförpackning, men tänk på att presentsnören måste slängas i vanliga soporna eftersom de tyvärr inte kan återvinnas.

Värmeljus och marschaller: Kolla med kommunen eller återvinningscentralen vad som gäller hos just er. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen.

Ljusslingor: Sortera smålampor från luciakrona, julgransljus, ljusslingor och elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen.

Julgran: Lämna in på närmaste återvinningscentral, ibland finns även särskilda insamlingsplatser i området för granar några veckor efter jul.

Källa: Naturskyddsföreningen

Annons