Annons

Älgört – naturens värktablett

Älgörten, som svajar i våra diken och runt våtmarker, är en kraftfull växt med flera välgörande egenskaper. Den innehåller glykosider som i kroppen förvandlas till salicylämnen, som har en smärtlindrande effekt. En del kallar älgörten för ”naturens värktablett”.

Redaktionen

14 oktober, 2024
Älgört och glas med älgörtssaft
Dela inlägget

Älgört eller älggräs kallas ibland ”ölgräs” vilket vittnar om hur den här mångsidiga växten använts förr i tiden. I Norge och Danmark kallas den även mjödgräs för att det var en smaksättare i mjöd som gjordes av jäst, honung och älggräs. Andra namn har varit mjödört, karsöta och byttogräs, varav några går tillbaka till medeltiden och kanske järnåldern. Älgörten är en tålig och högväxande perenn med honungsfärgade små blommor. Den växer på fuktiga platser, ofta där det även växer alar. På flera håll i Europa har älgört fått namnet ”älvdrottningen”, vilket symboliserar hur växten nästan svävar som ett flor över fuktiga ängar.

Älgört är känd som en av de ”tre heliga örterna” tillsammans med verbena och vattenmynta. Den har en djupgående plats inom europeisk folktro och medicinsk historia. Denna status tilldelades av de keltiska prästerna, druiderna, som värdesatte älggräset för dess andliga och påstådda välgörande egenskaper. 

Smärtlindrande egenskaper

Älgört har många olika hälsofördelar. Den innehåller stora mängder glykosider som omvandlas till salicylämnen, oljelösliga syror, i kroppen. Växten kan därför ge naturlig smärtlindring vid huvudvärk, förkylning och influensa. Namnet Aspirin härstammar från älgörtens latinska namn Spiraea ulmaria. Om man tar några av de vita blommorna från älgört och klämmer mellan fingrarna kommer man att känna den tydliga ”magnecyldoften”. Älgört lindrar även ledvärk och muskelsmärtor och har inflammationshämmande egenskaper då den är antibakteriell. Traditionellt har växten varit en bra komponent i naturliga salvor som man smörjer på kroppen där man har smärta. Det höga innehållet av slemämnen i älgört ger dessutom skydd till kroppens slemhinnor och kan bland annat skapa en skyddande hinna och lindra vid mag- och tarmbesvär och magsår. Besväras man av diarré kan man lindra den med dekokt på växtens blad för att lugna magen.  

LÄS OCKSÅ: Läkeörterna som ger både energi och vila

Älgört en mångsidig superväxt

Oljeextrakt av älgört är högt värderat för sina antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper. Om man har torr hårbotten med klåda och irritation eller mjäll kan man prova hårvårdsprodukter med älgört. De naturliga antioxidanterna kan även skydda håret från yttre skadlig påverkan. Älggräs används även flitigt inom hudvård för att den innehåller lipider, mineraler och flavonoider som alla är hudvårdande. Salicylsyran i älgörten hjälper till att rensa porerna och ta bort överflödig olja och kan hjälpa vid akneutbrott, tilltäppta porer och andra orenheter. Hudens struktur förbättras och en trött och livlös hud kan få tillbaka sin lyster och en jämnare yta. 

Annons

Älgört har en speciell doft som är så stark att man kan känna den på avstånd när man är ute på promenad. En del tycker att den doftar som tuggummit jenka eller beer root. Bladen har för doftens skull använts redan på 300-talet f.Kr. i Grekland. Vid fester och högtider tog man in älgörtsblommor och la på golvet för att sprida en härlig doft i rummet, men även för de dekorativa blommornas skull. Ett sätt att bevara doften är att göra en tinktur av blommorna, som man kan ta fram under vintermånaderna. Historiskt har man använt växten i doftblock och doftpåsar som man till exempel lagt i byrålådor och garderober. Älgört sägs även kunna höja humöret och används i aromaoljor och massageoljor, i olika kroppsbehandlingar och vid yoga och meditation. Flera av dagens hälsobloggare och inspiratörer har skrivit om hur man gör älgörtssaft och den finns också att köpa i specialbutiker.

Av Anne Haavisto

Fakta

Älgörtens egenskaper

  •  Smärtlindrande
  • Antibakteriell
  • Humörhöjande
  • Väldoftande
  • Ger god saft
Fakta

Recept på enkel älgörtssaft!

Ingredienser:

4 dl strösocker

1 liter vatten

1 krm askorbinsyra

25 klasar älgört

1/2 citron

Gör så här:

1. Skaka älgörten ordentligt och pilla bort eventuella larver och insekter. Man kan också skölja älgörten under halvljummet vatten. Nyp av skaften och behåll bara blomklasarna.

2. Koka upp vatten i en kastrull och rör i socker. Rör till det löst upp sig. Rör i askorbinsyran.

3. Lägg ner älgörten i en kastrull eller hink och slå på det avsvalnade sockervattnet. Skiva citronen och lägg i. Täck med lock och låt stå kallt i ett dygn.

4. Sila av saften genom en silduk och häll upp i flaska. Servera saften genom att blanda den med lagom mycket vatten.

Serveringstips: Droppa i några droppar färsk apelsin i älgörtssaften.

Receptet är hämtat från landleyskok.se

Annons