Annons

Allt fler larm om förgiftningar med paracetamol

Allt fler vänder sig till Giftinformationscentralen med frågor om paracetamolförgiftningar. Och trots studier som visar på ökad risk för missbildningar rekommenderas paracetamol fortfarande till gravida. Nu ökar kraven på att göra läkemedel innehållande paracetamol receptbelagda.

Redaktionen

17 januari, 2013
Allt fler larm om förgiftningar med paracetamol
Dela inlägget

Allt fler vänder sig till Giftinformationscentralen med frågor om paracetamolförgiftningar. Och trots studier som visar på ökad risk för missbildningar rekommenderas paracetamol fortfarande till gravida.
Nu ökar kraven på att göra läkemedel innehållande paracetamol receptbelagda.

Varje år dör tio svenskar – efter att ha tagit vanliga smärtstillande tabletter. Och antalet frågor om förgiftningar med paracetamol, den aktiva substansen ibland annat Alvedon, har på två år ökat med en tredjedel, 28 procent.
I fjol var siffran 3 296, vilket motsvarar drygt 700 fler än för två år sedan, uppger Dagens Nyheter. De flesta fallen tros vara impulshandlingar i syfte att skada sig själv och ökningen av dem som förgiftar sig med paracetamol sker främst bland unga, skriver Aftonbladet.

Ökad tillgänglighet
Anledningen tros vara den ökade tillgängligheten i samband med avregleringen av apoteksmarknaden, vilken har gjort att värktabletter numera finns att köpa även i matbutiker och på bensinstationer.

Inget nytt
Debatten om paracetamol är inte ny. SvD skrev i december en artikel om att om paracetamol hade prövats som läkemedel idag hade det inte blivit godkänt.
– Hade para­cetamoltabletter lanserats i dag hade de aldrig fått godkänt”, uttalade sig den ansedde forskaren Richard Sharpe, internationellt högt ansedd professor vid Universitetet i Edinburgh.
När SvD själva testade att äta maxdosen upptäckte de att ett levervärde försämrades dramatiskt redan efter en vecka. Detta trots att läkemedel som Alvedon framställs som skonsamt i reklamen.

Hormonstörande och kopplat till barnlöshet
En ny dansk studie visar att paracetamol har tre gånger så stor hormonpåverkande effekt på testiklar och spermakvalitet som de ökända mjukgörarna ftalater i PVC-plast. Och under de senaste åren har värktabletter allt oftare kopplats till kronisk huvudvärk, njursvikt och ofrivillig barnlöshet.
– Skillnaden är att vi får i oss enormt mycket mer paracetamol via receptfria värktabletter. Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, sa Henrik Leffers, tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn, i december till SvD.

Annons

Rekommenderas till gravida – trots ökad risk för missbildningar
Resultaten från en annan studie från Århus, baserad på 474 00 gravida kvinnor som alla fött pojkar, visar på en 30 procent ökad risk för missbildade könsorgan på pojkarna hos de mödrar som ätit paracetamol i mer än fyra veckor under graviditetens första sex månader. Och då ska man känna till att paracetamol är det värkmedel som myndigheterna idag rekommenderar gravida att ta.

USA sänkte maxdosen för flera år sedan
I den ansedda tidskriften Jama rapporterades för snart fyra år sedan om att den rekommenderade maxdosen paracetamol orsakar försämrade levervärden. En tredjedel av deltagarna i en testgrupp, där 165 personer under två veckor fick ta samma dos paracetamol, visade sig få Alat-värden som var tre gånger högre än normalvärdet (Alat är ett standardprov som fångar upp leverskador).
Den studien bidrog till att det amerikanska läkemedelsverkets, FDA, expertpanel år 2009 föreslog att USA ska sänka maxdosen från fyra gram till 3,25 gram, det vill säga under gällande dos i Sverige.

Krav på hårdare reglering
Nu kräver allt fler att läkemedlen görs receptbelagda.
– Det ska inte säljas till barn och ungdomar, sa Magnus Oléni, tillförordnad verksamhetschef på barnpsykiatrin i Halland, till Aftonbladet i november.
Och han är inte ensam om att önska en hårdare reglering.
Giftinformationcentralen kräver åtgärder som till exempel ny förpackningsstorlek, tablettstyrka samt receptbeläggning.
– Vår åsikt är att problemen har en så stor omfattning att man bör ta ett grepp kring problematiken. Man kan göra balanserade åtgärder, till exempel att receptbelägga de största förpackningarna eller den högsta styrkan, säger Mark Personne, medicinsk chef på Giftinformationscentralen, till Dagens Nyheter.

Av Isabelle Hedander

Annons