Vi plockar dem på våren men avskyr dem resten av året. Typ.
Men vi borde älska dem året om, för faktum är att nässlor är allsidig och näringsspäckad supermat – som växer rakt framför näsan på oss.
Det är bara att fylla skafferiet. Helt gratis.
Ja, rakt framför näsan på oss är i och för sig inte helt sant. Ofta växer nässlorna faktiskt i dikesrenen – och man får vara försiktig så att man inte väljer ett plockställe där nässlorna varit väldigt utsatta, för exempelvis avgaser eller hundars kiss…
Inte för att det får näringen att försvinna, men för att det tillkommer annat man kanske inte lika gärna vill ha in i sin kropp.
Allsidig läkeväxt och supernäring
Förstod fler vilken chans till supernäring nässlan faktiskt innebär skulle dikesrenarna stå tomma. I alla fall stå utan denna brännande lilla växt.
En del skulle förstås bli jätteglada, men bara de som inte ännu insett nässlans värde. För nässlan är en allsidig läkeväxt och, enligt de som faktiskt vet, en av de bästa medicinalväxter vi har.
LÄS OCKSÅ: Så lagar du en god och nyttig ogräspaj
Brännässlans latinska namn är Urtica dioeca och nässlan och är en ört som växer främst i fjälltrakterna men finns i hela Sverige och även i övriga nordiska länder.
Nässlor är packade med näring och innehåller bland annat A-, B-, C- och K-vitamin, magnesium, järn, zink, kalium och kisel.
En tesked nässla sägs täcka hela dagsbehovet av vitamin C.
Basar kroppen – och kan motverka skallighet
En av nässlornas stora förespråkare är Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Nässlan är utöver näringsrik enormt bra för att basa upp kroppen, då den är alkalisk. Nässlor har även goda funktioner hos mannen, då det blockerar bildning av hormonet DHT (dihydrotestosteron) som kommer från mannens testosteron. DHT kan orsaka skallighet, vilket således kan motverkas av nässlan.
Histaminrikt gift – anledningen till att nässlor bränns
Akta dig för de små brännhåren, vilka är vad som upplevs som brännande. På brännhåret finns en körtel med gift som aktiveras när du rör vid brännässlan. Ämnet innehåller histamin och serotonin vilket påminner om det gift som du får från myggan och getingen. Är du överkänslig mot histamin bör du använda handskar för att slippa allergiska reaktioner. Giftet hos nässlan är ett sätt för örten att skydda sig mot djur som annars skulle äta upp dem.
Så – och då – plockas nässlor
Nässlor ska helst plockas medan de är späda, då innehåller de som allra mest näring – men går att plockas hela sommaren.
När du plockar nässlan, använd gärna handskar, sax och/eller en liten kniv. Om du trots allt bränner dig så lägg skivad gurka på huden. Då minskar den brännande känslan snabbare. Även grodblad kan användas för att lägga på den brännande huden. Besvären går ofta ganska fort över även av sig själv.
Spara till vintern
Vill du inte använda dem direkt går det utmärkt att plocka, förvälla, torka och frysa in dem, för användning även under vintern.
LÄS OCKSÅ: 19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU
Så kan du äta nässlor
En god nässelsoppa är (nästan) aldrig fel. Den passar som förrätt, huvudrätt och som liten shot. Du kan även använda nässlor som grund i matlagning, till exempel istället för spenat eller andra grönsaker och blad. Det är bara att byta ut dem mot lika delar nässlor.
Men faktum är att nässlor även passar bra till andra saker. Till exempel brödbak, tillbehör som nässelpesto eller – tro det eller ej – som smarrig efterrätt. Överraska vid nästa familjetillställning eller tjejmiddag och bjud på en riktigt god nässelglass.
LÄS OCKSÅ: Örter och deras användningsområden
Och gillar du inte nässlor…
…som de är – eller vill hitta alternativa sätt att inta dem för att lättare få i barnen eller kräsna gamla farmor Anna – kan du även hitta nässlor i form av tabletter, te och pulver. Det sistnämnda kan du enkelt ha i juice, glass, matlagning eller smoothietillverkning.
…så kan du även ha dem till fotbad
– Använd gärna nässlan i ditt fotbad om du har trötta fötter eller strö lite torkad nässla över gröten, filen eller drick som te, om du har tendens till tarmproblem, har Zarah Öberg tidigare tipsat om i Kurera.
…eller som gödslingsmedel
Nässlan är verksam mot skadeinsekter, vilket gör det till ett naturligt och ypperligt gödsel. Du tillverkar ditt eget gödselmedel genom att lägga nässlor i en stor hink eller skål, tillsammans med lika mycket vatten så att det täcker bladen helt.
Låt blandningen stå rumstempererat i ett par dagar och späd sedan med lika mycket vatten till. Ta sedan en del nässelvatten och fem delar vatten för att använda som gödselmedel. Det mineralrika nässelvattnet fungerar som gödning, på samma sätt som många växttillskott för växter.
Källor: Kurera och Zarah Öberg.
Av Isabelle G Hedander
Näring och verkan
• Brännässla är rikt på vitaminer, mineraler, närsalter och klorofyll.
• Den innehåller även serotonin, karotin, histamin, mysryra, slemämnen, garvämnen och lecitin.
• Vitamininnehållet är bland annat A, B-, C- och K-vitamin.
• Nässlor stärker immunförsvaret.
• Stimulerar blodbildandet.
• Har en svagt blodsockersänkande effekt vid diabetes.
• Stärker bindväv, slemhinnor, hår, hud och naglar.
• Kan lindra godartad prostataförstoring.
• Mineral- och spårämnes- innehållet är bland annat kalium, magnesium, järn, kisel och zink.
• Kan förebygga hudbesvär som eksem och akne.
• En tesked nässla sägs täcka hela dagsbehovet av vitamin C.
• Innehåller fytohormoner som liknar östrogen. Kan ge stöd i övergångsåldern.
• Är antiinflammatorisk och läkande
• Ett te på brännässla är blodrenande och utrensande samt en bra leverantör av järn för den bleka och blodfattige.
Det har även god verkan mot eksem och kroniska hudutslag och friskar upp kroppens alla organ och vävnader.
Nässeltéets egenskaper är: milt urindrivande, blodstoppande, sammandragande, stärkande, avgiftande, antiinflammatoriskt samt kan även dämpa diaréer, läka sår och rensa ut gifter ur kroppen.