Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

brand i amazonas regnskog

Amazonas regnskog brinner i rekordfart

Det brinner för fullt i världens största tropiska regnskog Amazonas.
Och för varje minut förstörs mer än en och en halv fotbollsplan av regnskog på grund av bränderna.

Just nu rasar rekordmånga bränder i den mest artrika tropiska regnskogen på planeten. Närmare bestämt 9 500 bränder härjar i Amazonas, även kallat ”jordens lungor” då regnskogen producerar 20 procent av allt syre i jordens atmosfär och är livsviktig för att sakta ner den globala uppvärmningen.

 

Ökning med 83 procent
Nära 73 000 bränder har uppmätts av Nationella institutet för rymdforskning (INPE) hittills i år. Det är en ökning med 83 procent jämfört med samma period förra året och den högsta siffran sedan mätningarna startade 2013.

LÄS OCKSÅ: Klimatforskare: “Samband mellan extremväder och klimatförändringar”

Har kritiserats starkt
Chockerande bilder sprids nu på sociala medier där man ser hur svart tjock rök täcker stora delar av norra och centrala Brasilien.
Samtidigt går den alarmerande ökningen av bränder hand i hand med att Brasiliens president Jair Bolsonaro, som tillträdde i januari, har lovat att utveckla Amazonas-regionen för jordbruk och gruvnäring.

Han har kritiserats starkt för sin klimatskeptiska politik och under hans tid som president har skövlingen av regnskogen i Amazonas ökat i rekordfart. Satellitbilderna på avverkningen har presidenten tidigare kallat för ”lögner” och nyligen sparkade han chefen för landets rymdforskningsinstitut.

LÄS OCKSÅ: En tur i skogen minskar stress

Avfärdas som naturliga brandorsaker
När Bolsonaro tillfrågades om de okontrollerade bränderna avfärdade han kritiken och sa att det fanns naturliga orsaker.
Rymdbyrån INPE menar dock att det stora antalet bränder inte kan tillskrivas torka eller naturfenomen ensamt.
– Det är inget ovanligt med klimatet eller nederbörden i Amazonas i år. Torrperioden skapar gynnsamma förhållanden för spridningen av skogsbränder, men det är människor som startar bränderna, antingen medvetet eller oavsiktligt, säger Alberto Setzer, forskare vid INPE, till Reuters.

LÄS OCKSÅ: Förslag till grundlagsändring ska ge naturen rättigheter

Ett hot mot klimatjämvikten
Bolsonaro tillbakavisar varningarna och hävdar att statistiken från INPE är felaktig.
– Jag väntar på nästa omgång siffror, som inte kommer att vara påhittade. Om de är alarmerande, så kommer jag att notera dem framför er, sa han till en reporter, enligt Reuters.

 

I juli kallade Greenpeace Bolsonaro och hans regering för "ett hot mot klimatjämvikten." Greenpeace varnade för att hans politik kommer att leda till "tunga kostnader" för landets ekonomi.

Av redaktionen

Källor: BBC , Expressen, Reuters, Bloomberg, Veckans Affärer

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.