brand i amazonas regnskog

Amazonas regnskog brinner i rekordfart

Det brinner för fullt i världens största tropiska regnskog Amazonas.
Och för varje minut förstörs mer än en och en halv fotbollsplan av regnskog på grund av bränderna.

Just nu rasar rekordmånga bränder i den mest artrika tropiska regnskogen på planeten. Närmare bestämt 9 500 bränder härjar i Amazonas, även kallat ”jordens lungor” då regnskogen producerar 20 procent av allt syre i jordens atmosfär och är livsviktig för att sakta ner den globala uppvärmningen.

 

Ökning med 83 procent
Nära 73 000 bränder har uppmätts av Nationella institutet för rymdforskning (INPE) hittills i år. Det är en ökning med 83 procent jämfört med samma period förra året och den högsta siffran sedan mätningarna startade 2013.

LÄS OCKSÅ: Klimatforskare: “Samband mellan extremväder och klimatförändringar”

Har kritiserats starkt
Chockerande bilder sprids nu på sociala medier där man ser hur svart tjock rök täcker stora delar av norra och centrala Brasilien.
Samtidigt går den alarmerande ökningen av bränder hand i hand med att Brasiliens president Jair Bolsonaro, som tillträdde i januari, har lovat att utveckla Amazonas-regionen för jordbruk och gruvnäring.

Han har kritiserats starkt för sin klimatskeptiska politik och under hans tid som president har skövlingen av regnskogen i Amazonas ökat i rekordfart. Satellitbilderna på avverkningen har presidenten tidigare kallat för ”lögner” och nyligen sparkade han chefen för landets rymdforskningsinstitut.

LÄS OCKSÅ: En tur i skogen minskar stress

Avfärdas som naturliga brandorsaker
När Bolsonaro tillfrågades om de okontrollerade bränderna avfärdade han kritiken och sa att det fanns naturliga orsaker.
Rymdbyrån INPE menar dock att det stora antalet bränder inte kan tillskrivas torka eller naturfenomen ensamt.
– Det är inget ovanligt med klimatet eller nederbörden i Amazonas i år. Torrperioden skapar gynnsamma förhållanden för spridningen av skogsbränder, men det är människor som startar bränderna, antingen medvetet eller oavsiktligt, säger Alberto Setzer, forskare vid INPE, till Reuters.

LÄS OCKSÅ: Förslag till grundlagsändring ska ge naturen rättigheter

Ett hot mot klimatjämvikten
Bolsonaro tillbakavisar varningarna och hävdar att statistiken från INPE är felaktig.
– Jag väntar på nästa omgång siffror, som inte kommer att vara påhittade. Om de är alarmerande, så kommer jag att notera dem framför er, sa han till en reporter, enligt Reuters.

 

I juli kallade Greenpeace Bolsonaro och hans regering för "ett hot mot klimatjämvikten." Greenpeace varnade för att hans politik kommer att leda till "tunga kostnader" för landets ekonomi.

Av redaktionen

Källor: BBC , Expressen, Reuters, Bloomberg, Veckans Affärer

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpckningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanan Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

 

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".

En av tre svenskar äter inte fisk och skaldjur

Kost

Fisk och skaldjur kan vara både hälsosamma och hållbara livsmedel samtidigt som det kopplas samman med klimatpåverkan och gifter. Just den osäkerheten kan vara en bidragande orsak till att endast en av tre svenskar får i sig rekommenderad mängd och att var tredje svensk undviker det helt.