Annons

Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer

Kan lösningen på gåtan ALS finnas i sjön? Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor men nu verkar forskare vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man har sedan tidigare kunnat konstatera att gifterna kan orsaka bland annat leverskador.

Redaktionen

14 augusti, 2017
Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer
Dela inlägget

Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor. Men nu visar dokumentärfilmen ”Det giftiga pusslet” som nyligen sändes på Svt att forskarna kan vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man vet sedan tidigare att gifterna kan orsaka bland annat leverskador. Men bland befolkningen på Okinawa i Japan som äter mycket sötpotatis finns inga fall av sjukdomarna ALS och alzheimers och forskarna tror sig se ett samband.

Forskaren Paul Cox, professor i etnobotanik har länge studerat förhållandet mellan växter och människor och han har funnit ett samband mellan giftig blomning av blågröna alger och sjukdomar som ALS och alzheimer. Vid blomningen bildas nervgiftet BMAA och detta kan alltså vara farligare än vad man tidigare trott.

Cyanobakterier fanns i kosten
Cox som tidigare varit med och tagit fram medicin mot HIV har studerat befolkningen på ön Guam i Stilla Havet där en fjärdedel av befolkningen i vissa byar hade drabbats av symptom liknande de man får vid ALS, alzheimer, och parkinsons skriver Svt Nyheter. Vid undersökning av personer som avlidit i sjukdomen fann man höga halter av just BMAA. Det visade sig även att cyanobakterier återfanns i den palm befolkningen åt mycket av i form av mjöl. Sedan dess har hans efterforskningar lett honom på flera spår som styrkt hans teorier. En studie på apor har dessutom gjorts som påvisade samband mellan exponering och förändringar på nervceller.

LÄS OCKSÅ: Aminosyror som oftast används i kombination

Aminosyran L-serin kan lindra
Men studierna har inte bara lett honom till vad som kan orsaka sjukdomarna utan också och kanske än mer intressant vad som kan hjälpa till och om inte bota så i vilket fall bromsa sjukdomsutvecklingen. Det är aminosyran L-serin som återfinns i bland annat sötpotatis. På ögruppen Okinawa i Japan – en av de så kallade blå zonerna – där människor lever exceptionellt länge och har dokumenterat god hälsa finns inga fall av ALS eller alzheimer och enligt Professor Cox kan det bero på aminosyran L-serin som mätts upp i höga halter hos befolkningen, skriver Svenska Dagbladet.

Annons

Svensk dokumentär
Den svenska filmaren Bo Landin som under fyra år följt forskningen vilket resulterat i filmen ”Det giftiga pusslet” som sändes i programmet ”Vetenskapens värd” på Svt tidigare i år skriver i ett mejl till Kurera:
– Att forskarna också hittat att substancen L-serin kan motverka utvecklingen av sjukdomarna är ju helt fantastiskt.
Han berättar vidare att det redan nu forskas på substansen som är en icke essentiell aminosyra vid Medical Center Dartmouth. Utvecklingen går snabbt och förhoppningarna är stora att den ska fungera.

Aminosyran gav förbättringar
I sin kontakt med ALS-patienter har Paul Cox sett de som upplevt avsevärda förbättringar av sitt tillstånd genom intag av aminosyran. Han vill dock inte rekommendera att alla ska ta tillskott men välkomnar att fler kliniska undersökningar utförs för att undersöka dess effekt.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom

Äter inte musslor
Själv professor Paul Cox ändrat kosten och undviker numera musslor och ostron – som renar vatten – men äter istället rikligt med sötpotatis.

Av Nina Törmark

Annons

Källor: svd.se, svt.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Den svenska dokumentärfilmaren Bo Landin har följt professor Paul Cox arbete vilket resulterat i filmen ”Toxic puzzle”. Filmen som heter ”Ett giftigt pussel” har visats i Vetenskapens värld och finns att se på Svt Play tom 18 november 2017.

Annons