Äldre par håller handen

Vissa tarmbakterier kan ge alzheimer

Fakta Alzheimers sjukdom

Drygt 100 000 svenskar har Alzheimers sjukdom. Orsakerna till sjukdomen är i stort sett okända, men de viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet.

Vid Alzheimers sjukdom bildas små klumpar – plack – vid nervtrådarna i hjärnan. Placket består av ett protein som även förekommer i en frisk hjärna. Placken uppträder först i hippocampus, ”hjärnans minnescentral” och sprider sig efterhand till andra delar.

Ålder, arv och livsstil påverkar risken att få sjukdomen. Sannolikheten att insjukna ökar efter 65 år. Den som har en alzheimersjuk förälder har högre risk att själv drabbas. Rökning, högt blodtryck, diabetes och fetma kan vara riskfaktorer.

Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen, det vill säga en sjukdom som drabbar människans kognitiva förmåga.

Källor: Nationalencyklopedin, Demenscentrum och Alzheimerfonden

Bakterierna i tarmen tycks spela roll för utvecklingen av Alzheimers sjukdom, enligt forskare i Lund.
Upptäckten kan få stor betydelse.

– Nu skulle man faktiskt kunna förhindra att folk insjuknar, säger en av forskarna bakom studien till TT.

Tarmbakterier kan påskynda utvecklingen av alzheimer. Det visar ny forskning från Lunds universitet. När forskarna undersökte tarmfloran hos friska möss och jämförde med den hos möss som insjuknat i alzheimer, visade det sig att sammansättningen av bakterier i tarmen skiljde sig åt. Minst plack i hjärnan hade möss som på konstgjord väg helt vuxit upp utan bakterier i tarmen.

Läs också: I riskzonen för Alzheimers? Så minskar du risken att insjukna

 

”Viktig miljöfaktor”
– Vi blev överraskade över att det blev så stor skillnad. Det var 70 procent mindre mängd plack i hjärnan hos möss utan bakterier i tarmen. Så det är en viktig miljöfaktor. Tarmfloran är nog en viktigare miljöfaktor än vad vi trodde, säger Frida Fåk Hållenius, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning, till TT.

Alla bär vi på bakterier i tarmarna och många bakterier lever i symbios med sin bärare. Problemen, anser forskarna, kommer när tarmfloran på grund av kosten kommer i obalans och vi får en inflammation i kroppen.

Förebygga sjukdomen
Forskarna ska nu gå vidare med att identifiera exakt vilka bakterier som har betydelse för tillväxten av plack och då framför allt i människor. Det öppnar för att med kostens hjälp kunna förebygga sjukdomen vilket betraktas som ett stort genombrott i forskningen om sjukdomen.
– Tidigare har man inte kunnat göra något åt alzheimer mer än att ge mediciner som lindrar symtomen. Men nu skulle man faktiskt kunna göra något aktivt och förebygga att sjukdomen bryter ut. Kan man försena insjuknandet kan det bli så att man inte alls behöver utveckla sjukdomen. Och det bara genom att ändra kost och se till att ha en skyddande tarmflora.

► Läs också: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens

Vill du läsa mer om bakterierna som styr tarmfloran och hur du själv kan påverka dem?
Kurera har skrivit mycket i ämnet tarmflora och om hur din hälsa gynnas av tillskott med probiotiska bakterier.
Varsågod, här är ett axplock:


Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta Alzheimers sjukdom

Drygt 100 000 svenskar har Alzheimers sjukdom. Orsakerna till sjukdomen är i stort sett okända, men de viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet.

Vid Alzheimers sjukdom bildas små klumpar – plack – vid nervtrådarna i hjärnan. Placket består av ett protein som även förekommer i en frisk hjärna. Placken uppträder först i hippocampus, ”hjärnans minnescentral” och sprider sig efterhand till andra delar.

Ålder, arv och livsstil påverkar risken att få sjukdomen. Sannolikheten att insjukna ökar efter 65 år. Den som har en alzheimersjuk förälder har högre risk att själv drabbas. Rökning, högt blodtryck, diabetes och fetma kan vara riskfaktorer.

Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen, det vill säga en sjukdom som drabbar människans kognitiva förmåga.

Källor: Nationalencyklopedin, Demenscentrum och Alzheimerfonden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Intervju

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

blodgrupp B

Blodgrupp B – Allätaren

Kost

Personer med blodgrupp B mår bra av att äta lite av varje och är den enda blodgruppen som faktiskt mår bra av mjölkprodukter. En blodgruppsanpassad diet anses främja kroppens naturliga genetik och bidra till god hälsa och naturlig viktminskning. Därför bör vi anpassa kosten efter sin blodgrupp menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

blodgrupp AB

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Kost

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och expert på Kurera, är förespråkare för blodgruppsdieten. Genom att äta en kost anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppen naturliga och genetiska balans. Bland den nyaste men också ovanligaste blodgruppen finns AB. Bäst mår Grupp AB av att äta en vegetarisk bas med ett litet intag av kött och mejeriprodukter. 

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.