Kvinnor som ammar behöver upp till 6 400 IE D-vitamin per dag för att det ammande barnet ska få i sig rätt mängd av vitaminet genom bröstmjölken. Det visar studie publicerad i den ansedda vetenskapliga tidskriften Pediatrics.
Professorerna Bruce Hollis, Carol Wagner och deras kollegor i South Carolina och New York har publicerat en studie som experter menar borde ses som en av de mest inflytelserika D-vitamistudierna under 2015.
I den randomiserade kontrollstudien dras slutsatsen att ammande mödrar måste få i sig 6 400 IE D-vitamin dagligen för säkerställa att det ammande barnet får i sig tillräckligt av det viktiga vitaminet.
► Läs också: Gravida med höga nivåer av vitamin D får starkare barn
Tre grupper testades vid tre tillfällen
I studien, som publicerats i den ansedda tidskriften Pediatrics, delades de ammande kvinnorna in i tre grupper. Under sex månader gavs de antingen 400, 2400 eller 6400 IE vitamin D per dag. Sedan mättes mammans och spädbarnets D-vitaminnivåer vid tre tillfällen: cirka fem veckor efter förlossning, när barnet var fyra månader gammalt samt vid sju månaders ålder.
Så här såg fördelningen ut
• Grupp 1: Mödrarna fick 400 IE/dag, de ammande barnen fick 400 IE vitamin D/dag.
400 IE till ett spädbarn som väger cirka 4-5 kg motsvarar cirka 6-8000 IE vitamin D/dag för en person som väger 75 kilo.
• Grupp 2: Mödrarna fick 2 400 IE/dag, barnen fick inget tillskott av vitamin D.
• Grupp 3: Mödrarna fick 6 400 IE/dag, barnen fick inget tillskott av vitamin D.
► Läs också: Ny forskning: Vintermörkret kan ge ditt barn MS
Tvingades avsluta en grupp på grund av bristsymtom
Forskarna tvingades dock att avsluta grupp två i förtid för att alla barnen uppvisade bristsymtom av D-vitaminet och det konstaterades att det inte var säkert att fortsätta studien på denna grupp.
I de två återstående grupperna kunde man efter avslutad studie inte skilja på nivåerna av D-vitamin hos de ammande barnen.
Slutsatsen: 6 400 IE dagligen är säkert för både mor och barn
Slutsatsen av studien är att 6400 IE vitamin D/dag är säkert för både mödrar och barn och tillförde de ammande spädbarnen tillräckliga mängder av D-vitamin för att täcka barnets behov. Att ge ammande mödrar 6400 IE per dag kan alltså vara ett alternativ till att ge spädbarn och mamma 400 IE var/ dag.
► Läs också: Långtidsstudie: Flera miljögifter i bröstmjölk minskar – men andra ökar
Extra viktigt för ammande mammor att tillföra vitaminet dagligen
”Eftersom vitamin D har en halveringstid på 12-24 timmar så är det extra viktigt att du som ammande mamma tillför vitamin D dagligen om du inte ger ditt barn tillskott av vitamin D”, förklarar hälsoföretaget Holistic studien på sin blogg.
En ammande mammas nivåer bästa biomarkören för att mäta D-vitaminstatus
Vad är då den bästa biomarkören för att mäta om det finns tillräckliga nivåer D-vitamin? Enligt organisationen Vitamin D Council är det att mäta en ammande mammas 25 (OH) D-nivåer (25-hydroxyvitamin D) för att avgöra hur stort dagligt D-vitaminintag eller solsken som krävs för att förvandla bröstmjölk till en lämplig D-vitaminkälla för ett spädbarn under utveckling, skriver den oberoende expertorganisationen Vitamin D Council. De fortsätter:
”Om det krävs 6400 IE dagligen att göra det, bör då inte denna dos användas som standard för att upprätthålla tillräckliga nivåer av D-vitamin för ammande mödrar och deras barn? Om det är den dos som krävs för att förvandla bröstmjölk till en lämplig D-vitaminkälla, borde vi inte alla använda liknande doser?”
”Bestämning av 25-hydroxy-vitamin D i serum, S-25(OH)D, anses bäst spegla kroppens D-vitaminstatus. Ett lågt S-25(OH)D i kombination med ett förhöjt PTH stärker misstanken om D-vitaminbrist”, skriver Viss – Stockholms läns landsting.
► Läs också: Allt fler får diagnosen D-vitaminbrist
Av Redaktionen
Källor/referenser:
Hollis BW, Wagner CL, Howard CR, Ebeling M, Shary JR, Smith PG, Taylor SN, Morella K, Lawrence RA, Hulsey TC. Maternal Versus Infant Vitamin D Supplementation During Lactation: A Randomized Controlled Trial. Pediatrics. 2015 Oct;136(4):625-34, Vitamin D Council, Holistic och Stockholms läns landsting
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!