Ananas (Ananas comous)

Historia
Ananas kommer ursprungligen från Sydamerika. Columbus tog med sig frukten till Europa i ett försök att odla den innan man insåg att ananas bara växer i tropiskt klimat. Under slutet av 1500-talet introducerades ananas till afrikanska-, asiatiska- och andra spanska- och portugisiska kolonier.

Form
Ananas är oval eller cylinderformad och har ett skal som kan vara mörkgrönt, gult, orangegult eller rött när frukten är färsk. Köttet kan variera mellan nästan helvitt till gult. Det ätbara köttet har en karaktäristisk smak som ofta beskrivs som en blandning av äpple, jordgubb och persika. Färsk ananas skärs lämpligen i klyftor eller skalas och skivas. Mittersta delen av fruktköttet, märgen, är ofta träig och bör skäras bort.

Kemi och botanik
Ananas är en flerårig rosettväxt, som härstammar från Brasilien, där den fortfarande finns i vild form. Idag odlas ananas överallt i de tropiska områdena. Ananasen trivs bäst i 25–30º C och den vill ha 1–1 ½ meter regn per år. Vid skörd huggs hela den stora fruktbärande plantan bort och unga sidoskott tas som sticklingar till nya plantor. Kommersiell odling sker främst i USA, på Hawaii, i Thailand, Filippinerna, Kina, Brasilien och Mexiko.

 

Funktion och terapeutisk användning
I färsk form innehåller ananas mycket bromelain – proteinnedsmältande enzymer som hjälper matsmältning och minskar inflammation. Det finns mest bromelain i stammen och mer i omogen än mogen ananas. En halv mogen ananas innehåller dock tillräckligt med bromelain för att ha en terapeutisk verkan om du äter det flera ggr i veckan.

Bromelain

 • Påskyndar läkning av operation och skador
 • Förebygger/läker halsont, artrit och akut sinusit
 • Minskar svullnad såsom i karpaltunnelsyndrom
 • Minskar slembildning i andningsorganen
 • Är svampdödande
 • I Tyskland används bromelain på barn som diagnostiserats med akut sinusit
 • Är immunstärkande
 • Förebygger förstoppning och dålig matsmältning
 • Är basbildande
 • Innehåller jod eftersom den oftast växer nära havet
 • Forskare har funnit att ananasextrakt innehåller 2 molekyler: proteasenzymer: CCS och CCZ – som bekämpar cancer
 1. CCS blockerar ett protein som kallas Ras och som är defekt i 30 procent av alla cancerfall
 2. CCZ stimulerar immunsystemet så att det identifierar och förstör cancerceller.

 

Dosering
Ät gärna en halv ananas per dag någon dag i veckan eller lägg ananasbitar i sallad flera gånger i veckan eller använd ananasjuice som mellanmål eller i smoothies flera ggr i veckan.

Toxicitet
Ingen känd.

Kontraindikation
Allergi eller överkänslighet mot  bromelain. Ananas kan irritera mungiporna och även tungan hos des som är känslig, speciellt om frukten är omogen. Det är bra att göra uppehåll med ananas eller ananasjuice ibland för att undvika överkänslighet.

Interaktioner
För att maximera fruktens inflammationshämmande effekt bör frukten ätas ensam mellan målen, annars kommer dess enzymer främst att hjälpa till att smälta maten. Bromelain spjälkar (sönderdelar) proteiner och hindrar gelatin från att stelna. Därför bör bl.a. desserter, i vilka grädde och ananas blandas, göras i ordning så sent som möjligt.

Beredningsform
Ananas passar inte bara bra ensam eller i efterrätter utan även till kallskuret, grillat och i sallader. Ananasbitar smakar gott med rivna morötter och med eventuell smaksättning av riven ingefära. Ananasbitar eller ananasjuice kan användas i smoothies, som nyttigt morgonmål, mellanmål eller efterrätt. Ananasjuice kan spädas med vatten och vara ett nyttigare alternativ att ge barn istället för saft och läsk. Juicen kan också utgöra en basvätska att blanda greenspulver i för att dölja dess grässmak.

Bromelain finns i kapslar och kan användas som kosttillskott.

 

Exempel på studier, referenser

Ananas bekämpar cancer
BBC NEWS, July 22 2005.

Ananas motverkar ansamlingar av blodfetter vid djurförsök
Xie W. et al. Pharmacol sci, March 2007 103(3):267-74. 

Ananas förebygger diabetes
Xie W. et al. Am J Chin. 2005, 33 (1): 95-105.

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Testerna som avslöjar obalanser i kroppen

Diagnostik

Obalanser och kroniska besvär kan vara svåra för sjukvården att upptäcka, vilket gör dem svåra att komma till rätta med. Problemen kan ha uppstått under lång tid och ofta hänger till synes skilda symtom ihop och behöver behandlas som en helhet. Kureras näringsexpert Zarah Öberg går igenom vilka tester som finns att tillgå för att hitta grundorsaken till problemen.

12 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Immunförsvaret behöver C-vitamin för att fungera. Det kan både förkorta en förkylning eller lindra dess symtom, samtidigt minskar det trötthet och utmattning. C-vitamin behövs även för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Läs om vad det mångsidiga vitaminet kan göra för nytta för din kropp.

Så slapp Sivert värken i höfterna

Hälsa

En timme, varje dag. Ensam med tankarna, på stigarna i den småländska skogen bakom husknuten. Det är livskvalitet för Sivert Andersson, 80 – men i våras var den nära att gå förlorad. Artrosen i höften höll på att ta ifrån Sivert det han älskar allra mest.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.