Ananas (Ananas comous)

Historia
Ananas kommer ursprungligen från Sydamerika. Columbus tog med sig frukten till Europa i ett försök att odla den innan man insåg att ananas bara växer i tropiskt klimat. Under slutet av 1500-talet introducerades ananas till afrikanska-, asiatiska- och andra spanska- och portugisiska kolonier.

Form
Ananas är oval eller cylinderformad och har ett skal som kan vara mörkgrönt, gult, orangegult eller rött när frukten är färsk. Köttet kan variera mellan nästan helvitt till gult. Det ätbara köttet har en karaktäristisk smak som ofta beskrivs som en blandning av äpple, jordgubb och persika. Färsk ananas skärs lämpligen i klyftor eller skalas och skivas. Mittersta delen av fruktköttet, märgen, är ofta träig och bör skäras bort.

Kemi och botanik
Ananas är en flerårig rosettväxt, som härstammar från Brasilien, där den fortfarande finns i vild form. Idag odlas ananas överallt i de tropiska områdena. Ananasen trivs bäst i 25–30º C och den vill ha 1–1 ½ meter regn per år. Vid skörd huggs hela den stora fruktbärande plantan bort och unga sidoskott tas som sticklingar till nya plantor. Kommersiell odling sker främst i USA, på Hawaii, i Thailand, Filippinerna, Kina, Brasilien och Mexiko.

 

Funktion och terapeutisk användning
I färsk form innehåller ananas mycket bromelain – proteinnedsmältande enzymer som hjälper matsmältning och minskar inflammation. Det finns mest bromelain i stammen och mer i omogen än mogen ananas. En halv mogen ananas innehåller dock tillräckligt med bromelain för att ha en terapeutisk verkan om du äter det flera ggr i veckan.

Bromelain

 • Påskyndar läkning av operation och skador
 • Förebygger/läker halsont, artrit och akut sinusit
 • Minskar svullnad såsom i karpaltunnelsyndrom
 • Minskar slembildning i andningsorganen
 • Är svampdödande
 • I Tyskland används bromelain på barn som diagnostiserats med akut sinusit
 • Är immunstärkande
 • Förebygger förstoppning och dålig matsmältning
 • Är basbildande
 • Innehåller jod eftersom den oftast växer nära havet
 • Forskare har funnit att ananasextrakt innehåller 2 molekyler: proteasenzymer: CCS och CCZ – som bekämpar cancer
 1. CCS blockerar ett protein som kallas Ras och som är defekt i 30 procent av alla cancerfall
 2. CCZ stimulerar immunsystemet så att det identifierar och förstör cancerceller.

 

Dosering
Ät gärna en halv ananas per dag någon dag i veckan eller lägg ananasbitar i sallad flera gånger i veckan eller använd ananasjuice som mellanmål eller i smoothies flera ggr i veckan.

Toxicitet
Ingen känd.

Kontraindikation
Allergi eller överkänslighet mot  bromelain. Ananas kan irritera mungiporna och även tungan hos des som är känslig, speciellt om frukten är omogen. Det är bra att göra uppehåll med ananas eller ananasjuice ibland för att undvika överkänslighet.

Interaktioner
För att maximera fruktens inflammationshämmande effekt bör frukten ätas ensam mellan målen, annars kommer dess enzymer främst att hjälpa till att smälta maten. Bromelain spjälkar (sönderdelar) proteiner och hindrar gelatin från att stelna. Därför bör bl.a. desserter, i vilka grädde och ananas blandas, göras i ordning så sent som möjligt.

Beredningsform
Ananas passar inte bara bra ensam eller i efterrätter utan även till kallskuret, grillat och i sallader. Ananasbitar smakar gott med rivna morötter och med eventuell smaksättning av riven ingefära. Ananasbitar eller ananasjuice kan användas i smoothies, som nyttigt morgonmål, mellanmål eller efterrätt. Ananasjuice kan spädas med vatten och vara ett nyttigare alternativ att ge barn istället för saft och läsk. Juicen kan också utgöra en basvätska att blanda greenspulver i för att dölja dess grässmak.

Bromelain finns i kapslar och kan användas som kosttillskott.

 

Exempel på studier, referenser

Ananas bekämpar cancer
BBC NEWS, July 22 2005.

Ananas motverkar ansamlingar av blodfetter vid djurförsök
Xie W. et al. Pharmacol sci, March 2007 103(3):267-74. 

Ananas förebygger diabetes
Xie W. et al. Am J Chin. 2005, 33 (1): 95-105.

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Berit och hund, tassar, fästing och vatten

Så skyddar du hunden i sommar

Naturlig hälsa

Sommartid är det extra mycket att tänka på för den som har hund med orosmoln som fästingar och påfrestande värme. Kurera bad Berit Kristiansen om hennes bästa tips på hur vi tar hand om våra fyrbenta vänner i sommarvärmen.

kvinna som vaknar, drömlandskap B6

Vitaminet som hjälper dig minnas dina drömmar

Forskning

Tillhör du dem som sällan kommer ihåg vad du drömt? Skulle vilja ändra på det? En ny studie från Universitetet Adelaide i Australien visar på ett möjligt samband mellan intag av vitamin B6 precis innan läggdags och förmågan att drömma klarare och minnas sina drömmar.

Hella Nathorst-Böös – författare till "Häxans trädgård"

Så firas midsommar i häxans trädgård

Krönikan

Att fira midsommar och sommarsolståndet är traditioner som har sina rötter långt tillbaka i tiden. I denna krönika berättar Hella Nathorst-Böös, författare till boken "Häxans trädgård" om hur firandet såg ut förr och tipsar om värmande och lugnande te med johannesört eller tinktur för den som önskar något starkare.

Lagermonade richard mann

Lagermonade – friskt och gott till sillen

Recept

Från boken "Alkoholfritt till maten" av Richard Mann kommer detta recept på en alkoholfri variant av shandy – en blandning av öl och lemonad som är vanlig i Storbritannien. Passar till lätt och fräsch mat och klassiska midsommarrätter som exempelvis primörsallad med varmrökt lax, kokta kräftor med krondill eller sill och potatis.

Food Pharmacy bjuder till midsommarfest

Recept

Mia Clase och Lina Nertby Aurell från populära Food Pharmacy sätter sin prägel på midsommarmaten och bjuder på en festlig måltid med hälsosam twist. På bordet denna midsommar står vegetarisk gubbröra, sparrissallad med grillspett och avslutningsvis jordgubb- och rabarberkompott med kokosgrädde.

Kollagen bygger skönhet från insidan

Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hud

Kollagen är ett protein som fungerar som kroppens fyllnadsmaterial. Det fyller bland annat ut huden och minskar rynkor och slapphet. Med åren minskar kroppens nivåer av kollagen men med extra tillskott går det att trigga kroppens egen produktion och fylla på nivåerna som gör att din hud blir både fastare och ser yngre ut.

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.