Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.
Det är bra att människor intresserar sig för mat och hälsa. En ökad medvetenhet möjliggör informerade val och vi blir mindre beroende av att andra ska välja åt oss. På så vis kan vi sätta samman en kost som vi själva upplever att vi mår bra av.
Det som ibland händer är dock att svagare eller bristfällig forskning lyfts fram i olika kanaler och får representera den starkare majoriteten av vetenskap. Det är heller inte ovanligt att olika aktörer, med all säkerhet utifrån bästa välvilja och egen övertygelse, ibland för fram påståenden som är tveksamma eller i värsta fall felaktiga.
I det här fallet är jag inte oberoende part i målet. Det är viktigt att ha klart för sig om du har tänkt läsa vidare. Jag arbetar på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), enheten för mjölk. Här hanterar jag frågor som rör mjölk och mjölkprodukter ur ett närings- och hälsoperspektiv. Samtidigt vill jag vara tydlig med att den uppfattning jag har om mjölk och mjölkprodukter ur ett närings- och hälsoperspektiv grundar sig på forskning som jag kontinuerligt tar del av och samlat på mig under många års tid, långt innan jag påbörjade min anställning på LRF.
Eftersom mjölk och mjölkprodukter under en längre tid har angripits ur ett hälsoperspektiv från mer eller mindre ovetenskapligt håll, vill jag återge några axplock av slutsatser från majoriteten av forskning för att ge en mer samlad bild av vad vi vet.
LÄS OCKSÅ: Nu ska bara mjölk få kallas mjölk
Mjölk och mjölkprodukter är hälsosamt för skelettet
Att mjölk och mjölkprodukter är hälsosamt för skelettet framhävs av bland annat The Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases
The National Osteoporosis Foundation’s position statement on peak bone mass development and lifestyle factors lyfter också att kalcium och ost har en positiv effekt på skeletthälsan, men att kalcium som tillskott i motsvarande mängd inte är kopplat till samma positiva effekt.
Från Framingham Offspring study ser vi också att intag av mjölkprodukter bidrar till att nå högsta bentäthet hos unga, vilket bidrar till att förebygga frakturer senare i livet.
Laktosintolerans ökar inte med stigande ålder
I Sverige har vi statistik som säger att mellan fyra till tio procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant. Laktosintolerans ökar inte med stigande ålder, och beror inte heller på folkslag eller kön. Hos barn och ungdomar förekommer i princip inte laktosintolerans alls.
LÄS OCKSÅ: Mindre ekomjölk i butikerna 2019 – efter tidigare succéår
Mjölkprodukter kopplad till god hjärt-kärlhälsa
Mjölk och mjölkprodukter minskar risken för diabetes typ 2 och andra hjärtkärlsjukdomar. Den senaste forskningen styrker sammantaget en neutral eller positiv effekt på hjärt-kärlhälsan av mjölkprodukter. Och inte minst är just yoghurt kopplad till minskad risk för diabetes typ 2. Även ost är kopplad till en minskad risk för förhöjda blodfetter och högt blodtryck.
LÄS OCKSÅ: Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd
Sammanfattningsvis menar jag att majoriteten av forskning pekar på att mjölk och mjölkprodukter ingår i en hälsosam kost och är kopplad till en god hälsa. De är näringsrika och har positiva effekter på inte minst hjärtkärlhälsa och skelett. Eftersom kost och hälsa diskuteras i så många kanaler, så är det viktigt att påståenden kring vilka livsmedel och koster är vetenskapligt underbyggda. I många fall är det inte så, vilket gör att konsumenten i slutänden blir lidande. Rådet att begränsa sin kost av hälsoskäl när det egentligen saknas stöd för detta kan medföra att näringsintaget kan bli lidande. Vi som konsumenter har nog mycket att ta hänsyn till när det gäller kosten ändå – vi behöver inte fler råd som dessutom är faktamässigt bristfälliga. Majoriteten av forskning pekar på att mjölk och mjölkprodukter är hälsosamma, och för den som så önskar är de alltså bra livsmedel att ha i en i övrigt hälsosam, varierad och balanserad kost.
Av Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), enheten för mjölk
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.