Bakterie i mjölk och nötkött kan orsaka reumatism | Kurera.se

Bakterie i mjölk och nötkött kan orsaka reumatism

Fakta

Paratuberkulos orsakas av bakterien Mycobacterium avium spp paratuberculosis. Smittämnet förekommer i hela världen och i många länder är det mycket vanligt. Sverige har med internationella mått en världsunikt låg förekomst av smittan och sjukdomen har aldrig hittats i svenska mjölkbesättningar och inte heller på får eller get i Sverige.
Källa: SVU

Importerade kött- och mjölkprodukter kan öka risken att utveckla rematoid artrit hos vissa, enligt en ny studie. Amerikanska forskarare har hittat en bakteriestam i mjölk och kött som kan bidra till att utlösa sjukdomen. Forskarna hoppas nu att fynden ska leda till effektivare behandling.

Paratuberkulos har historiskt varit ovanlig i Sverige och i de få fall den har upptäckts har det rört sig om importerade djur och då har det bekämpats uppger Statens veterinärmedicinska anstalt.
– Sverige har en unikt god situation vad det gäller paratuberkulos, dels tack vare att sjukdomen aktivt bekämpats och dels tack vare begränsad import av djur. Man kan dock aldrig säga säkert att det inte förekommer enstaka fall som inte upptäcks, säger Karl Ståhl biträdande statsepizootolog på SVA till Kurera.
Risken kvarstår emellertid när det kommer till importerade livsmedel, för även om Sverige är bland de länder med lägst förekomst, finns smittan i betydligt större omfattning i andra länder. I Danmark förekommer den till exempel hos nöt och i Norge hos get.

Genetiska förutsättningar
Bakterien som är värmebeständig och överlever pastörisering och annan behandling, kan smitta människor via kött och mejeriprodukter från djur som bär på smittan. Tidigare har den kopplats till Chrons sjukdom men nu har samma forskarlag som gjorde den upptäckten visat att det finns en länk mellan reumatism och paratuberkulos. Risken att drabbas rör främst dem som är genetiskt predisponerade och bär på en särskild genvariation, alltså där sjukdomen finns i släkten.

 

LÄS OCKSÅ: Ny syn på vad som orsakar artros och hopp om ny bot

Hoppas på ny medicin
Studien som publicerades i Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, är den fösta som kopplar ihop animaliska produkter med ledsjukdomen. I studien som undersökte blodprover från 100 personer fann man bakterien i 40 procent av fallen där en även genvarianten var inblandad. Reumatism är en autoimmun och inflammatorisk sjukdom bland annat orsakar smärta och förvridna leder.

LÄS OCKSÅ: Här är musslan som hjälper mot din inflammation och värk

Väcker hopp om effektiv behandling
Tidigare har man inte vetat med säkerhet vad som orsakar sjukdomen, forskarna gläds därför mycket över upptäckten av sambandet och hoppas att fynden ska kunna leda till effektivare behandling mot sjukdomen.

Av Nina Törmark

Källa: Daily mail

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Paratuberkulos orsakas av bakterien Mycobacterium avium spp paratuberculosis. Smittämnet förekommer i hela världen och i många länder är det mycket vanligt. Sverige har med internationella mått en världsunikt låg förekomst av smittan och sjukdomen har aldrig hittats i svenska mjölkbesättningar och inte heller på får eller get i Sverige.
Källa: SVU

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.