Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

laboratorium dna cigarett

Unik studie sprider nytt ljus över immunförsvaret

Idag vet läkarkåren väldigt lite om varför vi reagerar så olika på infektioner eller varför vissa är allergiska mot pollen och andra inte – men det kan det snart bli ändring på.

I framtiden förväntas läkare ha större tillgång till patienters genom eller arvsmassa, något som tros ge bättre förståelse för våra individuella förutsättningar och innebär att behandlingen ska kunna anpassas därefter skriver Forskning.se. Men för att personalized medicine som det heter på engelska, ska kunna bli verklighet krävs större kunskap om hur immunsystemet skiljer sig åt mellan olika personer samt vad som påverkar det.

Ny teknik bakom
Genom att korskoppla friska personers gener med deras immunceller och individuella förutsättningar och livsstil har forskare nu kommit fram till att de faktorer som har störst betydelse för immunförsvaret hos vuxna är åldrande, kön och rökning. Studien har gjorts av forskare vid Pasteur-institutet i Paris och Lunds universitet. Det är de stora förbättringarna inom bland annat datorkraft och genteknik som möjliggör helt nya slags analyser, säger Jacob Bergstedt, som är bioinformatiker vid LTH, Lunds universitet till Forskning.se

 

LÄS OCKSÅ: Ny syn på vad som orsakar artros och hopp om ny bot

Vill ta reda på orsak
Gener och vita blodkroppar hos tusen friska fransmän analyserades och jämfördes med kön, ålder, livsstil och sjukdomshistoria. Nya data som man inte tittat på tidigare. Syftet med att undersöka immunsystemet så grundligt är enligt forskarna att generera nya hypoteser om orsaken bakom olika sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Medelhavsdieten hjälper cellerna stå emot åldrande

Följande faktorer har särskilt stor inverkan på immunförsvaret
• Rökning
Tidigare har rökning kopplats till ökad infektionsrisk nu vet man varför, aktiva rökare visade sig nämligen ha fler så kallade regulatoriska T-celler vilket kan leda till ett sämre skydd mot infektioner.
• Virus
CMV-virus, eller Cytomegalovirus, är ett herpesvirus som nästan alla människor får förr eller senare. Tidigare har man sett att de som har CMV-virus har ett ökat skydd mot influensa. Resultaten från studien ger en möjlig förklaring till varför det kan vara så.
• Kön
Immunsystemet skiljer sig åt hos kvinnor och män skiljer sig åt. Man vet sedan tidigare att kvinnor har en ökad risk för autoimmuna sjukdomar som reumatism, Nu vet man att kvinnor har fler så kallade MAIT-celler som tros bidra till autoimmuna sjukdomar.
• Ålder
Att immunförsvaret förändras med åldern är känt sedan länge. Det framgick även i studien som visade att förändringen är större och mer genomgående än man tidigare trott.
• Mutationer och genetiska förändringar
Mutationer sker ständigt och är en del av vår evolutionära utveckling. Av de mutationer som studerades framgick att 15 stycken hade stor påverkan på immunsystemet. Just dessa visade sig ha effekter som förknippats med risk för autoimmuna sjukdomar.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.