Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.

Det är bra att människor intresserar sig för mat och hälsa. En ökad medvetenhet möjliggör informerade val och vi blir mindre beroende av att andra ska välja åt oss. På så vis kan vi sätta samman en kost som vi själva upplever att vi mår bra av.

Det som ibland händer är dock att svagare eller bristfällig forskning lyfts fram i olika kanaler och får representera den starkare majoriteten av vetenskap. Det är heller inte ovanligt att olika aktörer, med all säkerhet utifrån bästa välvilja och egen övertygelse, ibland för fram påståenden som är tveksamma eller i värsta fall felaktiga.

 

Ann-Kristin Sundin, LRF Mjölk.

I det här fallet är jag inte oberoende part i målet. Det är viktigt att ha klart för sig om du har tänkt läsa vidare. Jag arbetar på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), enheten för mjölk. Här hanterar jag frågor som rör mjölk och mjölkprodukter ur ett närings- och hälsoperspektiv. Samtidigt vill jag vara tydlig med att den uppfattning jag har om mjölk och mjölkprodukter ur ett närings- och hälsoperspektiv grundar sig på forskning som jag kontinuerligt tar del av och samlat på mig under många års tid, långt innan jag påbörjade min anställning på LRF.

Eftersom mjölk och mjölkprodukter under en längre tid har angripits ur ett hälsoperspektiv från mer eller mindre ovetenskapligt håll, vill jag återge några axplock av slutsatser från majoriteten av forskning för att ge en mer samlad bild av vad vi vet.

LÄS OCKSÅ: Nu ska bara mjölk få kallas mjölk

Mjölk och mjölkprodukter är hälsosamt för skelettet
Att mjölk och mjölkprodukter är hälsosamt för skelettet framhävs av bland annat The Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases

 

The National Osteoporosis Foundation’s position statement on peak bone mass development and lifestyle factors lyfter också att kalcium och ost har en positiv effekt på skeletthälsan, men att kalcium som tillskott i motsvarande mängd inte är kopplat till samma positiva effekt.

Från Framingham Offspring study ser vi också att intag av mjölkprodukter bidrar till att nå högsta bentäthet hos unga, vilket bidrar till att förebygga frakturer senare i livet.

Laktosintolerans ökar inte med stigande ålder
I Sverige har vi statistik som säger att mellan fyra till tio procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant. Laktosintolerans ökar inte med stigande ålder, och beror inte heller på folkslag eller kön. Hos barn och ungdomar förekommer i princip inte laktosintolerans alls.

LÄS OCKSÅ: Mindre ekomjölk i butikerna 2019 – efter tidigare succéår

Mjölkprodukter kopplad till god hjärt-kärlhälsa
Mjölk och mjölkprodukter minskar risken för diabetes typ 2 och andra hjärtkärlsjukdomar. Den senaste forskningen styrker sammantaget en neutral eller positiv effekt på hjärt-kärlhälsan av mjölkprodukter. Och inte minst är just yoghurt kopplad till minskad risk för diabetes typ 2. Även ost är kopplad till en minskad risk för förhöjda blodfetter och högt blodtryck.

 

LÄS OCKSÅ: Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Sammanfattningsvis menar jag att majoriteten av forskning pekar på att mjölk och mjölkprodukter ingår i en hälsosam kost och är kopplad till en god hälsa. De är näringsrika och har positiva effekter på inte minst hjärtkärlhälsa och skelett. Eftersom kost och hälsa diskuteras i så många kanaler, så är det viktigt att påståenden kring vilka livsmedel och koster är vetenskapligt underbyggda. I många fall är det inte så, vilket gör att konsumenten i slutänden blir lidande. Rådet att begränsa sin kost av hälsoskäl när det egentligen saknas stöd för detta kan medföra att näringsintaget kan bli lidande. Vi som konsumenter har nog mycket att ta hänsyn till när det gäller kosten ändå – vi behöver inte fler råd som dessutom är faktamässigt bristfälliga. Majoriteten av forskning pekar på att mjölk och mjölkprodukter är hälsosamma, och för den som så önskar är de alltså bra livsmedel att ha i en i övrigt hälsosam, varierad och balanserad kost.

Av Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), enheten för mjölk

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.