Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.

Det är bra att människor intresserar sig för mat och hälsa. En ökad medvetenhet möjliggör informerade val och vi blir mindre beroende av att andra ska välja åt oss. På så vis kan vi sätta samman en kost som vi själva upplever att vi mår bra av.

Det som ibland händer är dock att svagare eller bristfällig forskning lyfts fram i olika kanaler och får representera den starkare majoriteten av vetenskap. Det är heller inte ovanligt att olika aktörer, med all säkerhet utifrån bästa välvilja och egen övertygelse, ibland för fram påståenden som är tveksamma eller i värsta fall felaktiga.

 

Ann-Kristin Sundin, LRF Mjölk.

I det här fallet är jag inte oberoende part i målet. Det är viktigt att ha klart för sig om du har tänkt läsa vidare. Jag arbetar på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), enheten för mjölk. Här hanterar jag frågor som rör mjölk och mjölkprodukter ur ett närings- och hälsoperspektiv. Samtidigt vill jag vara tydlig med att den uppfattning jag har om mjölk och mjölkprodukter ur ett närings- och hälsoperspektiv grundar sig på forskning som jag kontinuerligt tar del av och samlat på mig under många års tid, långt innan jag påbörjade min anställning på LRF.

Eftersom mjölk och mjölkprodukter under en längre tid har angripits ur ett hälsoperspektiv från mer eller mindre ovetenskapligt håll, vill jag återge några axplock av slutsatser från majoriteten av forskning för att ge en mer samlad bild av vad vi vet.

LÄS OCKSÅ: Nu ska bara mjölk få kallas mjölk

Mjölk och mjölkprodukter är hälsosamt för skelettet
Att mjölk och mjölkprodukter är hälsosamt för skelettet framhävs av bland annat The Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases

 

The National Osteoporosis Foundation’s position statement on peak bone mass development and lifestyle factors lyfter också att kalcium och ost har en positiv effekt på skeletthälsan, men att kalcium som tillskott i motsvarande mängd inte är kopplat till samma positiva effekt.

Från Framingham Offspring study ser vi också att intag av mjölkprodukter bidrar till att nå högsta bentäthet hos unga, vilket bidrar till att förebygga frakturer senare i livet.

Laktosintolerans ökar inte med stigande ålder
I Sverige har vi statistik som säger att mellan fyra till tio procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant. Laktosintolerans ökar inte med stigande ålder, och beror inte heller på folkslag eller kön. Hos barn och ungdomar förekommer i princip inte laktosintolerans alls.

LÄS OCKSÅ: Mindre ekomjölk i butikerna 2019 – efter tidigare succéår

Mjölkprodukter kopplad till god hjärt-kärlhälsa
Mjölk och mjölkprodukter minskar risken för diabetes typ 2 och andra hjärtkärlsjukdomar. Den senaste forskningen styrker sammantaget en neutral eller positiv effekt på hjärt-kärlhälsan av mjölkprodukter. Och inte minst är just yoghurt kopplad till minskad risk för diabetes typ 2. Även ost är kopplad till en minskad risk för förhöjda blodfetter och högt blodtryck.

 

LÄS OCKSÅ: Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Sammanfattningsvis menar jag att majoriteten av forskning pekar på att mjölk och mjölkprodukter ingår i en hälsosam kost och är kopplad till en god hälsa. De är näringsrika och har positiva effekter på inte minst hjärtkärlhälsa och skelett. Eftersom kost och hälsa diskuteras i så många kanaler, så är det viktigt att påståenden kring vilka livsmedel och koster är vetenskapligt underbyggda. I många fall är det inte så, vilket gör att konsumenten i slutänden blir lidande. Rådet att begränsa sin kost av hälsoskäl när det egentligen saknas stöd för detta kan medföra att näringsintaget kan bli lidande. Vi som konsumenter har nog mycket att ta hänsyn till när det gäller kosten ändå – vi behöver inte fler råd som dessutom är faktamässigt bristfälliga. Majoriteten av forskning pekar på att mjölk och mjölkprodukter är hälsosamma, och för den som så önskar är de alltså bra livsmedel att ha i en i övrigt hälsosam, varierad och balanserad kost.

Av Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), enheten för mjölk

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

 

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.