Goda nyheter för resenärer. Enligt en ny studie är antioxidanten pyknogenol effektivt för att minska benbesvär och lindra jetlag som ofta uppstår vid långdistansflygningar och långa bilturer.
Flyg betraktas som ett av de säkraste transportmedlen, men den som gör långa flygresor kan löpa risk att få potentiellt livshotande blodproppar i benen till följd av de många stillasittande timmarna utan fysisk aktivitet. En ny studie visar att detta går att motverka genom ta ett tillskott av ett ämne som kallas pyknogenol. Det minskar risken för att få svullna ben (ödem) som kan leda till denna typ av blodproppar, som också kallas ytlig ventrombos (SVT) och djup ventrombos (DVT).
Ödem stor riskfaktor
Ödem är en av de största riskfaktorerna för djup ventrombos, en form av blodpropp som kan uppstå som resultat av stillasittande eller att man är tvingad vistas på i litet utrymme som begränsar rörligheten som exempelvis ett flygplan eller en bil under lång tid.
Högt blodtryck ökar risken
Närmare en miljon amerikaner drabbas årligen av livshotande blodproppar i underbenet och enligt studier kan 10 procent av passagerare på långdistansflyg kan vara i fara. Högt blodtryck ökar risken ytterligare. Det är vanligt att det uppstår ödem under resor särskilt vid långa flygningar. För vissa är det förenat med smärta och risken för blodpropp gör att det kan vara direkt farligt. Att kontrollera ödem bidrar till att sänka risken för blodpropp.
LÄS OCKSÅ: Enkla knep för att undvika stillasittande
Studie på tre grupper
Studien på effekten av pyknogenol testade 295 personer med olika stor risk för trombos, som flög två gånger i veckan i mer än åtta timmar i streck. Studiedeltagarna delades upp i tre grupper – en kontrollgrupp, en grupp som hade kompressionstrumpor och en grupp som kompletterade med pyknogenol. De sistnämnda tog ett tillskott av 150 mg pyknogenol dagligen i tre dagar före resan och tre dagar efter.
LÄS OCKSÅ: Vad alla behöver veta om blodproppar
Effektivare än stödstrumpor
Studiedeltagarna testades sedan för att detektera blodproppar med hjälp av ultraljudsskanning för att studera komprimering av venerna före och efter varje flygning. Resultatet visar att de som tog pyknogenol upplevde en signifikant minskning av ödem och bensmärta. Studien visar att pyknogenol är effektivare för att minska ödem än andra vanliga förebyggande åtgärder, som till exempel kompressionstrumpor, för att minska svullnaden.
Förutom att ha effekt mot öde upplevde deltagarna även förbättring av följande jetlagsymtom:
• Förbättrad sömnkvalitet
• Förbättrad synkronisering
• Minskad trötthet
• Förbättrad synförlust
• Ökad kognitiv funktion
”Hjälper resenärer att känna sig utvilade”
”Jetlag kan påverka immunförsvaret och bidra till högre risk att få en förkylning eller influensa när man reser. Ett naturligt alternativ att lindra jetlag utan de vanliga biverkningarna kan hjälpa resenärer att känna sig utvilade” enligt doktor Pescatore som höll i studien.
LÄS OCKSÅ: Ut och resa? Här är goda råd vid tre rysliga resebesvär
Stödjer tidigare forskning
Pyknogenol är en kraftfull superantioxidant som används för att öka blodcirkulationen och för sin antiinflammatoriska effekt. Den nya studien stödjer tidigare forskning som undersökt fördelarna med pyknogenol för att minska venösa tillstånd och hantera jetlagssymptom.
Av redaktionen
Källa: Center for disease comntrol and prevention, studien hittar du här.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Pyknogenol är ett standardiserat extrakt från barken av trädet terpentintall (Pinus pinaster) som innehåller biologiskt aktiva ämnen.