Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Finalistprodukterna i Årets matbluff 2021

Årets matbluff 2021 utsedd – en klimatbluff!

Resultatet i omröstningen ”Årets matbluff 2021”

1. Arla Ekologisk mjölk, "netto noll-kampanjen".
2. Gille Finskorpor mandel (innehöll inte mandel).
3. Plantin Olja med smak av svart tryffel (utan äkta tryffel).
4. Abba Ekspånsrökta musslor (ger sken av att vara från svensk västkust, men är odlade i Chile och har beretts och förpackade i Korea).
5. HealthyCo Mayo Chipotle & Lime (innehåller varken chipotle eller lime).
6. Änglamark Fruktgodingar jordgubb (endast 4,5 procent jordgubb, resten äppeljuicekoncentrat).

År 2021 är vinnaren av antipriset ”Årets matbluff” något som står på många svenskars matbord – mjölk! Och anledningen är så kallad "greenwashing" av produkten.

Det tvivelaktiga priset delas ut av konsumentföreningen Äkta vara och i år skedde det för sjunde gången. Det har varit öppet under hela 2021 för vem som helst att nominera produkter som de tycker bluffar. Sedan har en jury utsett sex finalister. Bland dessa har allmänheten därpå fått rösta fram en ”vinnare” på Äkta varas hemsida. Totalt inkom 22 244 röster i år.

 

Med stor marginal – över 30 procent av rösterna – blev Arlas ekologiska mjölk (även fil och grädde) korad till vinnare. Anledningen är marknadsföringskampanjen "Netto noll klimatavtryck".

– Bluffen är lite annorlunda än tidigare år eftersom det är själva marknadsföringen av mjölken som klimatneutral som anses bluffig, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ultraprocessad mat inte bara en hälsofara – även en klimatfara

KO-anmäld kampanj

Det är uttrycket ”netto noll” som orsakat bluff-priset och inte produkten i sig. Netto noll är ett uttryck som brukar användas när det gäller klimatarbete av såväl företag och organisationer som länder. "Netto noll-kampanjen" har i Arlas fall redan lett till att Konsumentombudsmannen (KO) har valt att stämma Arla till Patent- och Marknadsdomstolen. Ärendet har dock inte avgjorts än.

Vinnarmotivering lyder så här:
Framsidan på Arlas ekologiska mjölk pryds av en tjusig logga som lyder: "Netto noll klimatavtryck", vilket kan leda konsumenterna att tro att mjölken inte har någon klimatpåverkan. Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken klimatneutral. Arla hävdar att deras insatser för att binda och/eller motverka utsläpp av koldioxid gör att de likväl kan använda sig av uttrycket Netto noll klimatavtryck på sina ekologiska produkter, så som mjölk, fil och grädde. Konsumentombudsmannen (KO) tycker annorlunda och har nu stämt Arla inför Patent- och marknadsdomstolen.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

En trend med ”greenwashing”

Det finns en tydlig parallell till trenden ”greenwashing” (på svenska gröntvättning/ grönmålning), som innebär att företag marknadsför en bild av sig själva som miljövänliga.  Det är då vanligt att man framhäver en enskild miljövänlig insats, samtidigt som företaget orsakar utsläpp på andra sätt. Den här typen av marknadsföring blir allt vanligare och Björn Bernhardson understryker att en vanlig konsument måste kunna göra ett välinformerat val i butiken. Därför är det viktigt att en produktmärkning inte går att misstolka.

 

Alltmer medvetna konsumenter

Björn Bernhardson menar att årets vinnare är ett bevis för att konsumenterna blivit alltmer medvetna om just greenwashing. Och inte bara här i Sverige: I Tyskland gick motsvarigheten till Årets Matbluff exempelvis till "klimatneutral kycklingfilé".

Ord som ofta förekommer i marknadsföring som innehåller greenwashing är: klimat, miljö, hållbar, miljövänlig, ekologisk, grön, koldioxidfri, utsläppsfri och klimatneutral. Men, man måste man kunna styrka på vilket sätt ens produkt belastar miljön betydligt mindre än andra inom samma kategori. Det slår Marknadsföringslagen fast.

LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

Av Carolina ErikssonResultatet i omröstningen ”Årets matbluff 2021”

1. Arla Ekologisk mjölk, "netto noll-kampanjen".
2. Gille Finskorpor mandel (innehöll inte mandel).
3. Plantin Olja med smak av svart tryffel (utan äkta tryffel).
4. Abba Ekspånsrökta musslor (ger sken av att vara från svensk västkust, men är odlade i Chile och har beretts och förpackade i Korea).
5. HealthyCo Mayo Chipotle & Lime (innehåller varken chipotle eller lime).
6. Änglamark Fruktgodingar jordgubb (endast 4,5 procent jordgubb, resten äppeljuicekoncentrat).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!