Annons
Annons

Aromaterapi – välgörande för kropp och själ

Vad är egentligen aromaterapi och vad är det bra för? Kurera har tagit reda på svaret.

Redaktionen

7 mars, 2013
Aromaterapi – välgörande för kropp och själ
Dela inlägget

Vad är egentligen aromaterapi och vad är det bra för? Kurera har tagit reda på svaret.

Kurera träffade Zandra som driver hälsokostbutik i Varberg. Zandra är aromaterapeut i grunden och eteriska oljor ligger henne fortfarande varmt om hjärtat. Hon förklarade för oss vad aromaterapi kan vara bra för.

Vad är aromaterapi och vad har det för ursprung?
– Ordet aromaterapi är ganska nytt men kunskapen är gammal. Eteriska oljor användes av egyptierna för 4000 år sedan. De grekiska och romerska kulturerna använde aromatiska bad för medicinska syften. Kineser och indier använder traditionsenligt aromatiskaoljor som en del i sin örtmedicinska läkekonst.
I aromaterapi använder man växternas naturliga aromatiska beståndsdelar. Oljan utvinns ur kärnor, frön, bark, blommor, trä, rötter eller kåda, beroende på typen av växt. Det finns olika sätt att utvinna oljorna, ångdestillering är mest förekommande.

Hur fungerar aromaterapi på oss människor?
– Det är lätt att tro att det bara är dofterna i oljorna som påverkar oss. Doften är viktig men den är inte allt. Under en massage med aromaoljor försvinner stora mängder ut i luften, det mesta tas dock upp i huden och passerar mellan döda hudceller i hornlagret och sedan vidare ner i cellerna.
När oljorna inandas tas snabbt upp i blodet. Metoden att förånga oljor genom att använda doftlampor är mycket effektivt vid luftvägsinfektioner. Dessutom påverkar eteriska oljor vårt känslomässiga och mentala tillstånd. Vårt luktsinne är nära förbundet våra känslor och minnen.
Hon fortsätter:
– Två luktnerver går rakt in i hjärnan och påverkar framför allt det limbiska systemet eller reptilhjärnan som man brukar kalla det. Det limbiska systemet har stor påverkan på våra känslor och instinkter. Det påverkar även olika körtlar bland annat hypothalamus och hypofysen. Dessa körtlar styr stora delar av kroppens nerv- och hormonsystem. Åtrå, kreativitet och känslor av välmående bidrar dessa körtlar med.
– Vår reaktion på dofter är väldigt individuell men att vi påverkas råder det ingen tvekan om. Aromaterapi arbetar på flera olika nivåer där det fysiska och känslomässiga engageras.

Kan du ge några exempel på behandlingar och användningsområden?
– En avslappnande massage kan hjälpa både vid stress, sömnbesvär och muskelvärk, ska ej ges om man har en akut infektion i kroppen. Massagen görs med lätta rörelser men går via nervsystemet in och verkar på djupet. Ett kurbad kan vara både avslappnande eller uppiggande beroende på vilka olja man väljer. Det stimulerar både blodcirkulation och lindrar muskelvärk.
Ta några droppar eterisk olja i ett varmt fotbad när du är förkyld eller har dålig cirkulation. Vid besvär med luftvägarna är inhalering välgörande. Hälla hett vatten i en djup skål och tillsätt exempelvis eukalyptusolja och inhalera ångan försiktigt. Var försiktig om du har astma eller någon doftallergi.
– Har du besvär med urinvägarna kan ett sittbad hjälpa. Några droppar olja på en aromasten eller aromalampa kan användas för att desinficera luften och ger en mysig stämning. Vid värk kan ett varmt omslag vara lindrande.
Hon fortsätter:
– Ett presenttips är att tillverka egna krämer och tvålar. Blanda valfri eterisk olja med en neutral kräm, lotion, vegetabilisk olja eller duschtvål. Väldoftande, välgörande och personligt.

Har du några tips, vad man ska tänka på vid köp av eteriska oljor?
– Det är inte alltid priset som avgör om en olja är av hög kvalité eller ej. Priset beror mycket på vad det är för typ av olja, apelsindoft kan man köpa för en ganska liten peng medan exempelvis ros och neroli kostar betydligt mer då råvaran är betydligt dyrare. Var med rätta misstänksam om alla oljor kostar lika mycket, då är det något som är fel. Droppa en droppe av oljan på ett papper, det ska inte bli någon fet fläck.
– Tänk på att samma typ av olja kan dofta olika beroende på var växten har vuxit och vilken växtdel som använts.

Hur förvarar man oljan på bästa sätt?
– Eteriska oljor ska vara förpackade i mörka glasflaskor men en lufttät kork. Förvara oljorna svalt och mörkt.

Vad ska man tänka på när man använder oljorna?
– Eteriska oljor är mycket koncentrerade. Resultatet blir inte bättre för att du tar mer. De eteriska oljorna kan lösa upp plast, så pass starka är de. Använd bara oljor som du har kunskap om.

Vilka råd kan du ge till gravida?
– Var försiktig de första tre månaderna, då bör eteriska oljor bara användas som doft i exempelvis aromalampor eller på aromastenar. I behandlingar bör man inte använda några eteriska oljor då de har så stora effekter. De kan verka sammandragande, utrensande, stimulera både lever, njurar och hormoner, allt beroende på vilken olja man använder. Efter de tre första månaderna kan det däremot vara hjälpande.
– En helkroppsmassage med eterisk olja är ljuvlig! Är man gravid bör man dock hålla sig till låga doseringar. 15 millliter vegetabilisk olja – tistelolja, mandelolja, aprikokärnolja eller jojobaolja som blandas tre till fem droppar eteriskolja. Eller tre, fyra droppar i ett bad.

Hur använder du dig själv av aromaterapi?
– När jag jobbade aktivt som aromaterapeut gjorde jag krämer, läppbalsam, kropplotioner, schampon och tvålar till mina kunder. Nu har vi så bra produkter i butiken från Weleda, Dr Hauscka, Rosenserien och Börlind. Det är naturliga och rena produkter.

Av Carolin Helt

Annons
Annons