Annons

Asiatisk marinerad tempeh med wokade grönsaker

Tempeh är ett växtbaserat protein som är lättupptagligt för kroppen. Bjuder du icke-vegetarianer på denna smakrika exotiska rätt kommer de inte lämna matbordet missnöjda.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 oktober, 2020
Asiatisk marinerad tempeh med wokade grönsaker

Tempeh är ett växtbaserat protein som är lättupptagligt för kroppen. Bjuder du icke-vegetarianer på denna smakrika exotiska rätt kommer de inte lämna matbordet missnöjda.

”Jag bjuder på det här när jag har gäster hemma som inte är vana vid växtbaserad mat. Gästerna är alltid nöjda! Ofta serverar jag den med ris eller tabouleh och kimchi”, skriver Marie Butler, aktuell med boken ”Happy me” (Bladh by Bladh) om denna smarriga rätt vars recept hon komponerat.

 

Ingredienser

4 portioner

Marinad:
5 msk jordnötsmör/mandelsmör
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk chiliflakes (valfritt)
2 ½ msk sesamolja/olivolja
1 dl tamari (börja med lite mindre)
2 ½ msk lime, pressad
2–3 msk ingefära, finriven
1 tsk rissirap/lönnsirap (eller ditt val av oraffinerat socker)
3–5 msk vatten (ca)

300 g tempeh, skuren i 1 cm kuber
6 vårlökar, skurna på diagonalen
2 morötter, tunt skurna i cirklar
1 broccolihuvud, cirka 250 g, i småbuketter
1 litet blomkålshuvud, cirka 200 g, i småbuketter
5 grönkålsblad (ta bort stammen och strimla tunt)
1 ½ msk sesamolja
1 ½ msk tamari
Salt efter smak

LÄS OCKSÅ: Caesarsallad med vitaminspäckad grönkål

Gör så här

Marinad:
Blanda smör, vitlök, chiliflakes, sesamolja, tamari, lime, ingefära och sirap i en skål och vispa runt. Häll i vatten i marinaden tills den blir rinnig. Smaka av marinaden, tillsätt mer lime, tamari och sirap om det behövs. Den ska vara smakrik!

Annons

Bokomslag till boken "Happy me"
Lägg tempeh i marinaden och låt stå i 15 minuter.
Skär upp resten av grönsakerna under tiden. Värm upp en stekpanna och lägg i tempeh med cirka 1 msk marinad (spar resten till senare). Stek tills den är gyllenbrun. Lägg på ett fat.
Häll i sesamolja i stekpannan och lägg i vårlök, morötter, broccoli och blomkål. Häll tamari över. Rör om och sätt på ett lock. Koka på låg värme i cirka 6–7 minuter. Tillsätt vatten om det blir för torrt.
När grönsakerna nästan är klara: lägg i grönkålen i 3–4 minuter.
Tillsätt sedan i tempeh och resten av marinaden. Rör om väl och servera!

Tips! Receptet går också att använda med tofu i stället för tempeh.

LÄS OCKSÅ: Jessica Frejs regnbågspytt

Av Carolina Eriksson

 

Annons

Annons