I boken ”Regnbågsmat” slår Annika Panotzki ett slag för färgglad och näringsrik växtbaserad mat. I detta recept samsas krispiga grönsaker med matiga vegobiffar av kikärtor och sötpotatis. Servera gärna med rostade rotfrukter i olika färger.
Fakta
Receptet kommer ur boken ”Regnbågsmat” av Annika Panotzki, Norstedts förlag 2018
Portioner: 4
Ingredienser
VEGOBIFF
2 dl kikärter på tetra, sköljda och avrunna
½ medelstor färsk sötpotatis, skalad och grovriven
1 röd chili, urkärnad och i bitar
2 cm färsk ingefära, finriven
½ pressad vitlöksklyfta
1 liten näve färsk koriander
Pressad saft från 1 färsk lime
1 dl majsmjöl
1 msk riven kokos
1 tsk kallpressad kokosolja
1 tsk flingsalt
1 tsk flytande honung
HET PLOMMONDIPP
1 dl asiatisk het plommonsås (finns i asiatiska butiker samt i välsorterade livsmedelsbutiker)
½ dl tamarisoja
2 cm färsk ingefära, finriven
ÖVRIGA INGREDIENSER
1 vitkålshuvud till wrapen
1 zuccini
3-4 morötter
1 kruka färsk koriander
Ärtskott
Gör så här
Kör alla ingredienserna till vegobiffen i en matberedare till en deg. Forma små platta runda biffar. Stek på medelstark värme i kokosolja tills de är gyllenbruna. Finstrimla zucchini, hyvla eller kör den i grönsakssvarv, gör samma sak med moroten. Rör ihop ingredienserna till plommondippen ordentligt.
Lägg en nypa vardera svarvad zucchini och morot i botten. Placera sen tre små biffar ovanpå grönsakerna. Toppa med färsk koriander och en rejäl näve ärtskott, bind ihop wrapen med natursnöre. Servera dippen i små skålar eller glas vid sidan om.
Tips!
Det är gott att strö lite hackade, salta cashewnötter i dippsåsen.
Av redaktionen
Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!