Annons
Annons

Asiatiska bao buns fyllda med ostronmussling

Säsongens svamp möter krispiga grönsaker och färska kryddor i det fluffiga brödet bao bun i denna asiatiskt influerade rätt. Ringla över en god sås och njut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
27 augusti, 2025
Tre bao buns med svamp och grönsaker

Receptet kommer från boken ”Våra bästa matsvampar – identifiera, plocka, tillaga” av Lotta Ekberg (Semic). Lotta är utbildad svampkonsulent och håller i såväl svampkurser som svampvandringar.

Här har jag gjort en asiatisk twist på svampfyllningen. Du kan så klart använda tortillabröd eller ett mjukt tunnbröd i stället för bao buns. Har du inte ostronmussling eller hittar du inte ostronskivling i butiken, testa någon annan färsk svamp”, tipsar Lotta Ekberg.

Ingredienser:

2 portioner

1 l ostronmussling

2 vitlöksklyftor

Annons
Annons

2 msk hoisinsås

cirka 300 g spetskål

1 morot

1⁄2 gurka

1 salladslök

Annons
Annons

1 röd chili

1 kruka koriander

smör/olja till stekning

salt

4 färdigköpta bao buns

valfri sås, exempelvis chilisås eller svampmajjo

Gör så här:

Riv ostronmusslingen i långa remsor.

Skala och skiva vitlöken.

Skiva gurkan tunt och salta lite.

Skala moroten och skär sedan tunna morotslängder med potatisskalare.

Finstrimla spetskålen.

Kärna ur chilin och skiva tunt.

Hetta upp smör i en stekpanna. Fräs vitlöken utan att den tar färg.

Tillsätt svampen och knaperstek, det tar cirka 20 minuter. Tillsätt hoisinsås och rör om. Smaka av med salt.

Ånga dina bao buns i mikrovågsugn eller ångkorg.

Lägg gurkskivor och spetskål i botten på bröden, fyll på med svampfyllning, morot och salladslök.

Toppa med chili och koriander. Ringla över valfri sås.

(Foto: Karolina Olson Haglund)

 

Bokomslag "Matsvampar"

”Våra bästa matsvampar”, som är en uppdaterad nyutgåva, är en praktisk handbok för såväl nybörjare som erfarna svampplockare och innehåller även en rad härliga svamprecept.

Annons