Receptet kommer från boken ”Våra bästa matsvampar – identifiera, plocka, tillaga” av Lotta Ekberg (Semic). Lotta är utbildad svampkonsulent och håller i såväl svampkurser som svampvandringar.
”Här har jag gjort en asiatisk twist på svampfyllningen. Du kan så klart använda tortillabröd eller ett mjukt tunnbröd i stället för bao buns. Har du inte ostronmussling eller hittar du inte ostronskivling i butiken, testa någon annan färsk svamp”, tipsar Lotta Ekberg.
Ingredienser:
2 portioner
1 l ostronmussling
2 vitlöksklyftor
2 msk hoisinsås
cirka 300 g spetskål
1 morot
1⁄2 gurka
1 salladslök
1 röd chili
1 kruka koriander
smör/olja till stekning
salt
4 färdigköpta bao buns
valfri sås, exempelvis chilisås eller svampmajjo
Gör så här:
Riv ostronmusslingen i långa remsor.
Skala och skiva vitlöken.
Skiva gurkan tunt och salta lite.
Skala moroten och skär sedan tunna morotslängder med potatisskalare.
Finstrimla spetskålen.
Kärna ur chilin och skiva tunt.
Hetta upp smör i en stekpanna. Fräs vitlöken utan att den tar färg.
Tillsätt svampen och knaperstek, det tar cirka 20 minuter. Tillsätt hoisinsås och rör om. Smaka av med salt.
Ånga dina bao buns i mikrovågsugn eller ångkorg.
Lägg gurkskivor och spetskål i botten på bröden, fyll på med svampfyllning, morot och salladslök.
Toppa med chili och koriander. Ringla över valfri sås.
(Foto: Karolina Olson Haglund)

”Våra bästa matsvampar”, som är en uppdaterad nyutgåva, är en praktisk handbok för såväl nybörjare som erfarna svampplockare och innehåller även en rad härliga svamprecept.