Mumsiga att ha som snacks eller till exempel på salladen.
Fakta
Receptet kommer från Christopher och Therese Argus, som skriver bloggen Rawfoodfamiljen.
www.kurera.se/rawfoodfamiljen.
Ingredienser
4 dl ekologisk mandel
6 ekologiska torkade fikon (från till exempel Saltå Kvarn)
2 cm skalad ingefära
2 vitlöksklyftor
4 matskedar glutenfri tamari (sojasås)
Gör så här
Börja med att blötlägga mandlarna i 12 timmar.
Häll sedan av vattnet och pilla bort skalet. Torka mandlarna i torkugnen på 42 grader eller i vanlig ugn på lägsta temperatur tills de är torra. (Vi brukar grodda och torka större mängder och förvara i glasburk.)
Dela fikonen på hälften och blötlägg i ljummet vatten cirka 20 min.
Skär ingefäran och vitlöksklyftorna i mindre bitar och mixa sedan med stavmixern tillsammans med fikonen och tamarin.
Späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt, det ska vara kletigt.
Blanda sedan ihop kletet med mandlarna och lägg på plåt och torka i torkugn på 42 grader eller i vanlig ugn på lägsta temperatur tills kletet torkat in på mandlarna.
Tips för att spara tid
Vill man så går det att fuska lite om man har ont om tid, hoppa då över groddningen av mandlarna och lägga på kletet direkt och sedan torka dem.
Men – det blir supernyttigt om man blötlägger mandlarna.