Hur kan jakten på den perfekta kroppen leda till ohälsa och ett svårt förhållande till maten? SVT:s reporter Malin Attefall skildrar i en dokumentär på tre avsnitt hur träning och mat kan bli din allra största fiende. Serien följer fem personers liv, in och ut ur ätstörningar.
När Malin Attefall gjorde serierna, Bästa träningen och Bästa dieten, kom en del reaktioner som ifrågasatte om SVT skulle göra den här typen av program som uppmuntrade till överträning och bantning.
– Men det var inte det vi gjorde. Vi testade hur hälsan kunde förbättras med en ökad medvetenhet kring att äta bra och röra på sig. Tittarnas reaktioner väckte ändå tanken om att det finns en hel del osunda värderingar i såväl diet som träningsvärlden som kan påverka vissa personer negativt och det intresserade mig, säger Malin Attefall.
LÄS OCKSÅ: Tvångsmässigt hälsosam
Hur man kan bli frisk
I den nya serien, Ätstört, som du kan se med start på torsdag den 7 april, följer Malin Attefall och hennes reportageteam fem personer med ätstörningsproblematik. Programmet tar upp hur träning, hälsosam mat och drömmen om den perfekta kroppen till slut blir din allra värsta fiende. Malin låter också tongivande forskare inom området ge sin bild och förklaring vad ätstörningar är, varför vissa drabbas och på vilket sätt den drabbade kan bli frisk.
Malin Attefall berättar att när hon fick möjligheten att följa dessa fem personer och lyfta deras historier var det ett stort förtroende som gav både skratt som tårar.
– Jag tycker att de alla fem är så modiga som vågar berätta så öppet om något som många skäms för. Jag känner också starkt för deras familjer, Jonathans mamma som kämpat så för sin vuxna son, familjerna som varit lika förvirrade som jag var är min dotter drabbades av anorexia nervisa under högstadiet. Föräldrarna i programmet har funnits där för sina drabbade familjemedlemmar. Jag känner igen oron när någon faller tillbaka in i ätstörningen, och glädjen när det äntligen vänder, säger Malin Attefall.
LÄS OCKSÅ: Nya rön sprider nytt ljus över sjukdomen anorexi
Dottern drabbades
När Malins dotter drabbades av ätstörningar arbetade Malin som medicinreporter och redaktör för Vetenskapens värld. Då kunde hon ingenting om ätstörningar, och livet gick mest ut på att överlevas.
– Efteråt har jag funderat på om jag kan göra ett teveprogram som ger andra bättre kunskaper. Om jag i mitt jobb på SVT skulle kunna skapa en ökad förståelse för personer med ätstörningar.
– Själv är jag är ganska rigid åt andra hållet. Just på grund av att vi haft ätstörningar i familjen är jag ytterst skeptisk till att räkna kalorier, undvika livsmedel eller ”äta hälsosamt”. Jag vill att mat ska handla om gemenskap och lust.
Malin Attefall tror inte sociala medier och skönhetsideal orsakar ätstörningar. Däremot menar hon att det finns sociala och biologiska förklaringar till att någon blir sjuk, och att de värderingar som präglar samhället syn på utseende kan färga av sig på personer som är sårbara för ätstörningar.
– Jag tänker att det farligaste är att börja se sitt människovärde utifrån hur mycket man väger, hur man ser ut eller hur vältränad man är. Det finns så många andra värden i livet som måste få ha en viktigare plats. Om vi normaliserar destruktiva sätt att tala om kropp och kost kommer att det att få effekter, menar Malin Attefall.
Av Inger Palm
Fakta
Här är tiderna för Malin Attefalls dokumentär:
SVT Play: Söndagarna 3, 10 och 17 april.
SVT1 20:00: Torsdagarna 7, 14 och 21 april.