Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

två händer med bestick och en gurkbit på en tallrik

Ny studie: “Vi behöver bli bättre på att behandla anorektiker”

Anorexia är den psykiska sjukdom där flest personer dör och som är svår att helt bota. Martina Isaksson vid Uppsala universitet har gjort en avhandling som visar på en framkomlig väg att behandla patienter med anorexia för att få ett långsiktigt resultat.

De som drabbats av anorexia har i väldigt hög grad en stark självkontroll. De använder sin vilja att låta bli att äta och följa tvångsmässiga regler. Deras sätt gör det svårt för andra att komma nära dem, därav problemen att nå igenom för att kunna behandla. De behandlingar som har som fokus att nå fram till dessa patienter är de som har en måttlig och lindrig form av anorexia.

Sjukdomen har en hög dödlighet, högre än någon annan psykisk sjukdom. De som blir friska är få. Runt tre av tio blir bra, och återfallsrisken är ännu högre. Ganska många avbryter dessutom behandlingen innan den är klar.

 

Att kunna mäta och undersöka problemen är centralt för chansen att tillfriskna och för att förstå patienten. Forskaren Martina Isaksson, vid Uppsala universitet, har i sin avhandling undersökt två instrument för att mäta olika former av kontroll. Det ena som kallas Ego resilience scale (ER) och den andra, Ego Undercontrol Scale (EUC).

Dessa sätt att mäta och behandla har gett bra resultat.

LÄS OCKSÅ: Nya rön sprider nytt ljus över sjukdomen anorexi

Viktigt att kunna mäta

Martina Isaksson har i en annan studie tittat på ätstörningspatienters överkontroll och hon fann att överkontroll var mer tydligt vid anorexia än de som led av hetsätning – bulimi.

– Det var ju egentligen förväntat, men vi såg att det stämde även när man använde de nya diagnostiska kriterierna. Och jämfört med kontrollgruppen fanns det stora skillnader på gruppnivå, men om man tittar på individnivå finns det förstås personer med anorexia som är underkontrollerade också. Det är därför det är viktigt att kunna mäta, säger Martina Isaksson.

Med överkontroll menas att patienten kan hålla tillbaka tankar, känslor och beteenden. Syftet med detta är att nå mål på sikt. Ett exempel på det är när någon bestämmer sig för att lämna en bulle på onsdag och bestämma sig för att äta den på lördag istället. Och just detta disciplinära förhållningssätt är, enligt Martina Isaksson, något som ses som positivt i samhället.

– Det kan bli för mycket. Att jag håller tillbaka att jag mår dåligt, att jag behöver hjälp, så att ingen kan komma nära mig, säger Martina Isaksson.

 

LÄS OCKSÅ: Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Svårbehandlad sjukdom

Martina Isaksson har också tittat på effekten av en behandling som finns inom öppenvården för personer med anorexia. 13 patienter deltog och åtta genomförde sin behandling som slutfördes efter 40 veckor. Resultat var de åtta patienter var bra. Alla mådde bättre och en några hade blivit helt friska.

Just denna behandling är inte unik för anorexia-patienter. Den riktar in sig på personer med psykisk ohälsa som kan ha överkontroll.

Här fick man lära sig att prata om sig själv och dela med sig av det som hände, istället för att hålla allt inom sig.

Martina Isaksson önskar att vården i framtiden ska kunna erbjuda behandlingar som är anpassad efter varje individ.

– Anorexia är svårbehandlat och svårt att studera. Men det går att bli frisk och de flesta blir friska så småningom, men det är på tio års sikt. Vi behöver hitta bättre eller fler sätt att hjälpa de här personerna.

Av Inger Palm

Källa: Uppsala universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!