Fler än var tionde tröstäter | Kurera.se
Kvinna äter väldigt stor smörgås

Fler än var tionde tröstäter

Drygt 140 000 kvinnor och 40 000 män i Stockholms län tröstäter. Ätstörningen är vanligare än bulimi och anorexi och starkt kopplad till fetma och psykisk ohälsa. Tröstätande män mår lika dåligt som tröstätande kvinnor men söker mer sällan hjälp. Det visar en ny studie från KI.

Fler än var tionde Stockholmare, 13 procent, tröstäter: var femte kvinna och var sjuttonde man i länet. Det visar en ny undersökning från Karolinska Institutet.
– Tröstätande tycks vara ett allvarligt problem som drabbar både kvinnor och män, säger Jennie Ahrén, forskare på KI och ut­redare vid centrum för epidemiologi och samhällshällsmedicin, SLL, till DN.

Lika vanligt i alla åldrar och samhällsgrupper
Tröstätning är lika vanligt bland yngre som äldre, och bland singlar och gifta.
– Man ska inte stirra sig blind på att det bara gäller tonårstjejer eller vissa grupper. Ätstörningar kan komma i vilka skepnader som helst. Det viktiga är att inte avfärda de här personerna, utan öka förståelsen för att det kan finnas psykisk ohälsa bakom beteendet.

Lider oftare av fetma och psykisk ohälsa
Studien visar att de drabbade tre gånger så ofta lider av av fetma jämfört med övriga befolkningen. Även psykisk ohälsa är vanligare hos denna grupp: nära tre gånger så vanligt hos tröst­ätande män och mer än dubbelt så vanligt hos tröstätande kvinnor som hos befolkningen i stort.

 

Vanligare än bulimi och anorexi
Det är forskare vid landstingets centrum för epidemiologi och samhällsmedicin som upptäckt att störda ätbeteenden, som till exempel tröstätande, kan vara vanligare än problem som anorexi och bulimi.
– Det handlar om många individer och troligen finns ännu fler än vi har lyckats fånga i studien. Det är störda ätbeteenden som kan få allvarliga konsekvenser, säger Jennie Ahrén.

Klart samband mellan tröstätande och självmordsförsök
Upp till 37 procent av de tröstätande männen visar tecken på depressiva symtom. Studien visar att tröstätande män mår lika dåligt som kvinnorna, berättar Jennie Ahrén. Män söker däremot inte hjälp för sitt ätstörda beteende i samma utsträckning som kvinnorna. Det finns även ett klart samband mellan tröstätning och självmordsförsök.

Ångest trolig anledning till tröstätande
Nu genomför forskarna uppföljande enkäter med några av de 44 500 invånare som har deltagit i landstingets folkhälsoenkäter mellan 2002 och 2010. Detta för att tydligare förstå kopplingen mellan tröstätande, övervikt och psykisk ohälsa.
Hypotesen är att depressiva symtom och ångest kan leda till tröst­ätande som i sin tur leder till övervikt och fetma, ett av våra största folkhälsoproblem.
– Mat kan beskrivas som deras stresshanteringsverktyg. Maten är deras tröst och den dövar känslor. Orsakerna kan till exempel vara ångest, oro eller ensamhet.
Enligt studien har de tröstätande dock inte några större problem med missbruk eller beroenden i övrigt, jämfört med normalstockholmaren.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.