De små och ofta osynliga partiklarna som cirkulerar runt i luften innehållande gifter är inte bra för hälsan. Sedan tidigare är det känt att luftföroreningar och demens förknippas med varandra och nu har forskare vid Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet och universitetet i Oxford under tolv år följt 2500 personer med en medelålder på 73 år som alla var bosatta i centrala Stockholm.
Varje år tittade forskare på nivån av luftföroreningar där studiedeltagarna bodde då man vet att även väldigt lite föroreningar i luften kan ge sämre hälsa.
Aminosyror kan skydda
Forskarna kunde visa att små ökningar av dålig luft innebar en ökning och förhöjd risk att utveckla demens med hela 70 procent.
De mätte också nivån av två B-vitaminrelaterade aminosyror – metionin och homocystein och kunde se ett samband mellan aminosyrorna, risken att få demens och dålig luft.
Metionin tycktes ha en skyddande roll när det handlade om att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, och homocystein kunde man endast se hos de personer som redan hade en hjärt-kärlproblematik.
Debora Rizzuto, en av författarna till studien, och som är knuten till institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet menar att resultaten av studien visar att de två aminosyrorna påverkar om risken för demens ökar eller minskar när en person är exponerad för luftföroreningar.
Av Inger Palm
Källa: Karolinska Institutet
Läs studien här