Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med sitt nyfödda barn efter hemförlossning

Siri Lundström med sin nyfödda dotter Ailí

Krönika: “Att föda hemma var det mest stärkande och häftigaste jag har varit med om”

Siri Lundström

Gör: Jobbar med hållbarhetsprojekt, kurser på Järna Akademi och på Kulturbygge Ytterjärna
Bor: Hölö i Södertälje
Familj: Make och fyra barn som är 8, 16, 18, 24 år, fyra får, några kycklingar, ett par höns och en katt.
Ålder: 48
Så mår jag bra: Att få bidra till världen, påta i trädgården, dansa och stå vid (ved)spisen och föda barn, haha!

I och med coronakrisen ökar intresset för hemförlossningar.
Något Siri Lundström välkomnar.
Hon har fött sina fyra barn hemma och tycker att upplevelserna har varit de mest stärkande och häftigaste hon har varit med om.

Jag kommer ihåg att jag vaknade av värkar hemma i min lilla etta på Lilla Essingen. Jag hade precis fyllt 24 år, väntade mitt första barn och slog telefonnumret till min barnmorska Cayenne. Hon lugnade mig, sa åt mig åt att sluta hyperventilera och att andas i en papperspåse, det ökar koldioxidhalten i blodet och lugnar oron.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas kvinnors hälsa under och efter graviditet av corona

Jag tillämpade det Cayenne lärt mig: Att dyka med vågen istället för att kämpa emot. Det var som en fantastisk käftsmäll i medveten närvaro.

 

När hon kom några timmar senare låg jag på en saccosäck på golvet och andades och var i min egna lilla bubbla. Tens-apparaten jag fått låna kom jag aldrig ihåg att ta fram. När Cayenne och assisterande doulan Helena kommit ville jag omedvetet

Kvinna som precis fött sitt barn hemma

Barnmorskan Cayenne Ekjordh väger nyfödda Dea i en pappåse.

lämna över ansvaret till dem. ”Nu kan väl ni ta över? Jag klarar inte det här mer”.

Cayenne undersökte mig och sa att hon redan kunde känna huvudet! Det gav mig ny kraft. Jag provade lite olika ställningar, hängde på doulan och pappan, halvstod upp.

Sju timmar efter första värken kom hon, min dotter, och jag fick lägga mig på saccosäcken med henne på bröstet och andas ut. Jag svävade på moln - det här var det häftigaste jag varit med om, vilken endorfinkick!

 

LÄS OCKSÅ: Stressade gravida får fler komplikationer

Att föda mina fyra barn hemma har känts som det enda rätta för mig. Att föda barn är något naturligt, inget mekaniskt. Jag hade en väninna som hade fött hemma som vittnade om en fantastisk upplevelse och jag hade även lärt känna några hembarnmorskor som trodde på kvinnans inneboende kraft, dom kändes intuitiva, kloka och sanna. Och alla mina förlossningar har varit som en stor gåva, en fantastisk möjlighet till inre utveckling.

Men att jag tyckte att det var självklart att föda hemma, betyder inte att det var självklart för min omgivning. En och annan tyckte att det var modigt och häftigt, medan andra sa: du är inte klok – du försöker döda ditt barn. Det var så många som blev provocerade av mitt beslut. Men det är klart, hela vårt samhällsklimat talar om för oss att föda barn är farligt. Och smärtsamt. Det är skräckhistorierna som får utrymme – det får sällan vara något vackert.

Jag kan inte låta bli att undra varför vi skapat ett vårdsystem som snarare traumatiserar än stärker kvinnor?
En förlossning är en långsam process och varje störning kan riskera en intervention. En förlossning bör inte handla om att följa olika protokoll som någon läkare har satt upp, utan om att se processen ur kvinnans perspektiv, där processen tillåts ta tid och där miljön får vara så trygg som möjligt.

 

Visst är det inte alla som kan föda hemma. Och visst finns det jättefina förlossningar på sjukhus. Jag har doulat både vid hemförlossningar och på sjukhus, de har alla varit fantastiska. Men hela skillnaden har handlat om att kvinnan får det stöd hon behöver. Det är kvinnan som ska stå i fokus, hon är stundens drottning.

LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?

Därför skulle jag önska att våra politiker återinförde hemförlossningsbidraget som togs bort för ett år sedan i Stockholm. Att vi får en förlossningspeng så vi slipper betala dubbelt (först via skatten och sedan igen privat). Att satsa på barnmorskeledda enheter, och en barnmorska per födande. Våra politiker måste också sluta gå efter sin egen agenda och ta in vetenskapen istället - att det är säkrare för kvinnor med en komplikationsfri graviditet att föda hemma om de önskar det.

Av Siri Lundström, som fött sina barn hemma och tidigare suttit i styrelsen för föreningen Föda hemma.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Siri Lundström

Gör: Jobbar med hållbarhetsprojekt, kurser på Järna Akademi och på Kulturbygge Ytterjärna
Bor: Hölö i Södertälje
Familj: Make och fyra barn som är 8, 16, 18, 24 år, fyra får, några kycklingar, ett par höns och en katt.
Ålder: 48
Så mår jag bra: Att få bidra till världen, påta i trädgården, dansa och stå vid (ved)spisen och föda barn, haha!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.