Kvinna med sitt nyfödda barn efter hemförlossning

Siri Lundström med sin nyfödda dotter Ailí

Krönika: “Att föda hemma var det mest stärkande och häftigaste jag har varit med om”

Siri Lundström

Gör: Jobbar med hållbarhetsprojekt, kurser på Järna Akademi och på Kulturbygge Ytterjärna
Bor: Hölö i Södertälje
Familj: Make och fyra barn som är 8, 16, 18, 24 år, fyra får, några kycklingar, ett par höns och en katt.
Ålder: 48
Så mår jag bra: Att få bidra till världen, påta i trädgården, dansa och stå vid (ved)spisen och föda barn, haha!

I och med coronakrisen ökar intresset för hemförlossningar.
Något Siri Lundström välkomnar.
Hon har fött sina fyra barn hemma och tycker att upplevelserna har varit de mest stärkande och häftigaste hon har varit med om.

Jag kommer ihåg att jag vaknade av värkar hemma i min lilla etta på Lilla Essingen. Jag hade precis fyllt 24 år, väntade mitt första barn och slog telefonnumret till min barnmorska Cayenne. Hon lugnade mig, sa åt mig åt att sluta hyperventilera och att andas i en papperspåse, det ökar koldioxidhalten i blodet och lugnar oron.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas kvinnors hälsa under och efter graviditet av corona

Jag tillämpade det Cayenne lärt mig: Att dyka med vågen istället för att kämpa emot. Det var som en fantastisk käftsmäll i medveten närvaro.

 

När hon kom några timmar senare låg jag på en saccosäck på golvet och andades och var i min egna lilla bubbla. Tens-apparaten jag fått låna kom jag aldrig ihåg att ta fram. När Cayenne och assisterande doulan Helena kommit ville jag omedvetet

Kvinna som precis fött sitt barn hemma

Barnmorskan Cayenne Ekjordh väger nyfödda Dea i en pappåse.

lämna över ansvaret till dem. ”Nu kan väl ni ta över? Jag klarar inte det här mer”.

Cayenne undersökte mig och sa att hon redan kunde känna huvudet! Det gav mig ny kraft. Jag provade lite olika ställningar, hängde på doulan och pappan, halvstod upp.

Sju timmar efter första värken kom hon, min dotter, och jag fick lägga mig på saccosäcken med henne på bröstet och andas ut. Jag svävade på moln - det här var det häftigaste jag varit med om, vilken endorfinkick!

 

LÄS OCKSÅ: Stressade gravida får fler komplikationer

Att föda mina fyra barn hemma har känts som det enda rätta för mig. Att föda barn är något naturligt, inget mekaniskt. Jag hade en väninna som hade fött hemma som vittnade om en fantastisk upplevelse och jag hade även lärt känna några hembarnmorskor som trodde på kvinnans inneboende kraft, dom kändes intuitiva, kloka och sanna. Och alla mina förlossningar har varit som en stor gåva, en fantastisk möjlighet till inre utveckling.

Men att jag tyckte att det var självklart att föda hemma, betyder inte att det var självklart för min omgivning. En och annan tyckte att det var modigt och häftigt, medan andra sa: du är inte klok – du försöker döda ditt barn. Det var så många som blev provocerade av mitt beslut. Men det är klart, hela vårt samhällsklimat talar om för oss att föda barn är farligt. Och smärtsamt. Det är skräckhistorierna som får utrymme – det får sällan vara något vackert.

Jag kan inte låta bli att undra varför vi skapat ett vårdsystem som snarare traumatiserar än stärker kvinnor?
En förlossning är en långsam process och varje störning kan riskera en intervention. En förlossning bör inte handla om att följa olika protokoll som någon läkare har satt upp, utan om att se processen ur kvinnans perspektiv, där processen tillåts ta tid och där miljön får vara så trygg som möjligt.

 

Visst är det inte alla som kan föda hemma. Och visst finns det jättefina förlossningar på sjukhus. Jag har doulat både vid hemförlossningar och på sjukhus, de har alla varit fantastiska. Men hela skillnaden har handlat om att kvinnan får det stöd hon behöver. Det är kvinnan som ska stå i fokus, hon är stundens drottning.

LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?

Därför skulle jag önska att våra politiker återinförde hemförlossningsbidraget som togs bort för ett år sedan i Stockholm. Att vi får en förlossningspeng så vi slipper betala dubbelt (först via skatten och sedan igen privat). Att satsa på barnmorskeledda enheter, och en barnmorska per födande. Våra politiker måste också sluta gå efter sin egen agenda och ta in vetenskapen istället - att det är säkrare för kvinnor med en komplikationsfri graviditet att föda hemma om de önskar det.

Av Siri Lundström, som fött sina barn hemma och tidigare suttit i styrelsen för föreningen Föda hemma.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Siri Lundström

Gör: Jobbar med hållbarhetsprojekt, kurser på Järna Akademi och på Kulturbygge Ytterjärna
Bor: Hölö i Södertälje
Familj: Make och fyra barn som är 8, 16, 18, 24 år, fyra får, några kycklingar, ett par höns och en katt.
Ålder: 48
Så mår jag bra: Att få bidra till världen, påta i trädgården, dansa och stå vid (ved)spisen och föda barn, haha!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.