Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med sitt nyfödda barn efter hemförlossning

Siri Lundström med sin nyfödda dotter Ailí

Krönika: “Att föda hemma var det mest stärkande och häftigaste jag har varit med om”

Siri Lundström

Gör: Jobbar med hållbarhetsprojekt, kurser på Järna Akademi och på Kulturbygge Ytterjärna
Bor: Hölö i Södertälje
Familj: Make och fyra barn som är 8, 16, 18, 24 år, fyra får, några kycklingar, ett par höns och en katt.
Ålder: 48
Så mår jag bra: Att få bidra till världen, påta i trädgården, dansa och stå vid (ved)spisen och föda barn, haha!

I och med coronakrisen ökar intresset för hemförlossningar.
Något Siri Lundström välkomnar.
Hon har fött sina fyra barn hemma och tycker att upplevelserna har varit de mest stärkande och häftigaste hon har varit med om.

Jag kommer ihåg att jag vaknade av värkar hemma i min lilla etta på Lilla Essingen. Jag hade precis fyllt 24 år, väntade mitt första barn och slog telefonnumret till min barnmorska Cayenne. Hon lugnade mig, sa åt mig åt att sluta hyperventilera och att andas i en papperspåse, det ökar koldioxidhalten i blodet och lugnar oron.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas kvinnors hälsa under och efter graviditet av corona

Jag tillämpade det Cayenne lärt mig: Att dyka med vågen istället för att kämpa emot. Det var som en fantastisk käftsmäll i medveten närvaro.

 

När hon kom några timmar senare låg jag på en saccosäck på golvet och andades och var i min egna lilla bubbla. Tens-apparaten jag fått låna kom jag aldrig ihåg att ta fram. När Cayenne och assisterande doulan Helena kommit ville jag omedvetet

Kvinna som precis fött sitt barn hemma

Barnmorskan Cayenne Ekjordh väger nyfödda Dea i en pappåse.

lämna över ansvaret till dem. ”Nu kan väl ni ta över? Jag klarar inte det här mer”.

Cayenne undersökte mig och sa att hon redan kunde känna huvudet! Det gav mig ny kraft. Jag provade lite olika ställningar, hängde på doulan och pappan, halvstod upp.

Sju timmar efter första värken kom hon, min dotter, och jag fick lägga mig på saccosäcken med henne på bröstet och andas ut. Jag svävade på moln - det här var det häftigaste jag varit med om, vilken endorfinkick!

 

LÄS OCKSÅ: Stressade gravida får fler komplikationer

Att föda mina fyra barn hemma har känts som det enda rätta för mig. Att föda barn är något naturligt, inget mekaniskt. Jag hade en väninna som hade fött hemma som vittnade om en fantastisk upplevelse och jag hade även lärt känna några hembarnmorskor som trodde på kvinnans inneboende kraft, dom kändes intuitiva, kloka och sanna. Och alla mina förlossningar har varit som en stor gåva, en fantastisk möjlighet till inre utveckling.

Men att jag tyckte att det var självklart att föda hemma, betyder inte att det var självklart för min omgivning. En och annan tyckte att det var modigt och häftigt, medan andra sa: du är inte klok – du försöker döda ditt barn. Det var så många som blev provocerade av mitt beslut. Men det är klart, hela vårt samhällsklimat talar om för oss att föda barn är farligt. Och smärtsamt. Det är skräckhistorierna som får utrymme – det får sällan vara något vackert.

Jag kan inte låta bli att undra varför vi skapat ett vårdsystem som snarare traumatiserar än stärker kvinnor?
En förlossning är en långsam process och varje störning kan riskera en intervention. En förlossning bör inte handla om att följa olika protokoll som någon läkare har satt upp, utan om att se processen ur kvinnans perspektiv, där processen tillåts ta tid och där miljön får vara så trygg som möjligt.

 

Visst är det inte alla som kan föda hemma. Och visst finns det jättefina förlossningar på sjukhus. Jag har doulat både vid hemförlossningar och på sjukhus, de har alla varit fantastiska. Men hela skillnaden har handlat om att kvinnan får det stöd hon behöver. Det är kvinnan som ska stå i fokus, hon är stundens drottning.

LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?

Därför skulle jag önska att våra politiker återinförde hemförlossningsbidraget som togs bort för ett år sedan i Stockholm. Att vi får en förlossningspeng så vi slipper betala dubbelt (först via skatten och sedan igen privat). Att satsa på barnmorskeledda enheter, och en barnmorska per födande. Våra politiker måste också sluta gå efter sin egen agenda och ta in vetenskapen istället - att det är säkrare för kvinnor med en komplikationsfri graviditet att föda hemma om de önskar det.

Av Siri Lundström, som fött sina barn hemma och tidigare suttit i styrelsen för föreningen Föda hemma.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Siri Lundström

Gör: Jobbar med hållbarhetsprojekt, kurser på Järna Akademi och på Kulturbygge Ytterjärna
Bor: Hölö i Södertälje
Familj: Make och fyra barn som är 8, 16, 18, 24 år, fyra får, några kycklingar, ett par höns och en katt.
Ålder: 48
Så mår jag bra: Att få bidra till världen, påta i trädgården, dansa och stå vid (ved)spisen och föda barn, haha!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.