Forskare vid Lunds universitet samlade data från 18 000 kvinnor mellan 1991 och 1996. Dessa kvinnor hade en medelålder på 56 år. Data samlades sedan in fram till 2016.
Studien visade att kvinnor som hade några extrakilon efter klimakteriet också hade starkare skelett och därmed minskade risken att få benbrott. I fettvävnaden finns hormoner som har förmågan att omvandlas till östrogen.
Kvinnor som kom in i klimakteriet tidigt eller vägde mindre än vad de gjorde som 20-åringar tillhörde hade ökad risk att få benbrott.
Eftersom östrogennivån sjunker under klimakteriet så blir skelettet mer poröst, vilket gör att risken för frakturer ökar. Balansen blir även sämre, men det kan motverkas via träning. Även en hälsosam kost och fysisk aktivitet skyddar skelettet när det blir skörare på grund av ålder.
Kroppen kan reparera skador
Analyserna visade att en av tre kvinnor hade fått benbrott efter klimakteriet, vilket berodde på att de vägde för lite eller att de kommit in i klimakteriet redan vid 40 till 45-årsåldern. Andra faktorer som bidrar till benbrott och som man känt till sedan tidigare är rökning och stor konsumtion av alkohol, om man haft tidigare frakturer samt att det finns en viss ärftlighet.
Östrogennivåerna sjunker mer om kvinnan röker och rökande kvinnor kommer ofta snabbare in i klimakteriet. Men kroppen är fantastik på så sätt att den kan reparera skador efter rökning – bara man slutar.
Av Inger Palm
Källa: Vetenskap och hälsa
Vetenskaplig studie: Early menopause and weight loss are significant factors associated with risk of future fracture in middle-aged women