Annons
Annons

4 tips som motverkar benskörhet – ett vanligt problem i klimakteriet

I klimakteriet blir det vanligare med benskörhet, för när östrogenet minskar då minskar också benmassan. I Sverige har nästan hälften av alla 80-åriga kvinnor benskörhet vilket gör att de lättare bryter ben när de till exempel ramlar. Men benskörhet kan motverkas, här får du fyra tips som ger dig motstånd mot nedbrytningen av skelettet.

Redaktionen

3 mars, 2019
4 tips som motverkar benskörhet – ett vanligt problem i klimakteriet
Dela inlägget

I klimakteriet blir det vanligare med benskörhet, för när östrogenet minskar då minskar också benmassan. I Sverige har nästan hälften av alla 80-åriga kvinnor benskörhet vilket gör att de lättare bryter ben när de till exempel ramlar. Men benskörhet kan motverkas, här får du fyra tips som ger dig motstånd mot nedbrytningen av skelettet.

När kvinnan går in i övergångsåldern minskar mängden kvinnligt könshormon, östrogen. När östrogenproduktionen minskar ökar nedbrytningen av ben. Benmassan minskar som mest under de första åren efter det att menstruationen har upphört.

I Sverige har nästan hälften av alla 80-åriga kvinnor osteoporos, det vill säga benskörhet – vilket i sin tur leder till en markant ökad risk för frakturer. Benskörhet innebär att skelettet blir poröst och försvagas och detta ökar med åldern och kan till slut leda till ökad risk för benbrott. Osteoporos, eller benskörhet, är ett tillstånd där hela skelettet gradvis försvagas på grund av att mängden ben som bryts ned överstiger mängden nybildat ben. Skelettets minskade styrka leder då till ökad risk för fraktur, som är den vanliga och allvarliga konsekvensen vid osteoporos. Kot- och höftfrakturer leder till försämrad livskvalitet och ökad dödlighet. 17 000 drabbas årligen av höftfraktur i Sverige. Runt 30 procent av svenska kvinnor riskerar att drabbas av en höftfraktur någon gång i livet. Motsvarande siffra på Island är knappt 20 procent och i Finland 15 procent.

LÄS OCKSÅ: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan

Probiotika
För första gången någonsin har forskare vid Sahlgrenska akademin visat att probiotika, kosttillskott med goda bakterier, kan användas för att påverka vårt skelett.
Bland äldre kvinnor som fick probiotika, halverades benförlusten jämfört med kvinnor som bara fick placebo. Forskningen öppnar för ett nytt sätt att förebygga frakturer hos äldre.
Studien, vars resultat nu publiceras av tidskriften Journal of Internal Medicine, är genomförd vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal.

Magnesium
Nya rön visar att tillgången på kalcium i kroppen ofta är tillräcklig – det är transportörerna som flyttar kalciumet till benen som saknas. Tre ämnen som främjar bentäthet och hjälper din kropp att lagra in kalcium i skelettet är vitamin D3, vitamin K2 samt magnesium.
Magnesium bidrar till omvandling av D-vitamin och omsättning av kalcium och brist på magnesium är den näst vanligaste näringsbristen i västvärlden. Bara brist på vitamin D är vanligare.
Vid många tillstånd där kalciumtillskott rekommenderas kan man få samma eller bättre resultat med tillskott av magnesium, kombinerat med zink och B6.
Kalcium och magnesium både samverkar och konkurrerar i kroppen och ju högre kalciumvärde du har jämfört med magnesiumintag desto större risk för osteoporos förekommer. Upptaget av magnesium minskar vid stort kalciumintag.

D-vitamin
D-vitamin förbättrar upptag, transport och användning av kalcium i kroppen och är det vitamin som är svårast att få i sig i tillräckliga mängder via maten. Intaget av D-vitamin i mat behöver i de allra flesta fall kombineras med extra tillskott och solexponering under sommarmånaderna. Vid osteoporos har man lyckats vända förloppet genom behandling med vitamin D3 i kombination med kalcium och magnesium.

LÄS OCKSÅ: Svenska kvinnor har flest höftfrakturer i världen

Vitamin K2
200–500µg K2 hjälper kroppen att frakta kalcium ut till skelettet. Vitamin K2 aktiverar ett proteinhormon i kroppen som kallas osteokalcin, vilket behövs för att binda kalcium i benstommen. Osteokalcin tycks också bidra till att förhindra att kalcium lagras i artärerna. K-vitamin hjälper till att skydda dina blodkärl från att förkalkas av höga kalciumnivåer samtidigt som bentätheten förbättras eftersom den hjälper kroppen att placera kalciumet på rätt plats.

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons