kvinna har ramlat på badrumsgolv

Svenska kvinnor har flest höftfrakturer i världen

Fakta osteoporos

Osteoporos, eller benskörhet, är ett tillstånd där hela skelettet gradvis försvagas på grund av att mängden ben som bryts ned överstiger mängden nybildat ben. Skelettets minskade styrka leder då till ökad risk för fraktur, som är den vanliga och allvarliga konsekvensen vid osteoporos. Kot- och höftfrakturer leder till försämrad livskvalitet och ökad dödlighet.

17 000 drabbas årligen av höftfraktur i Sverige.

Runt 30 procent av svenska kvinnor riskerar att drabbas av en höftfraktur någon gång i livet. Motsvarande siffra på Island är knappt 20 procent och i Finland 15 procent.

Fysisk aktivitet är bra eftersom det stärker skelettet och minskar fallrisken.

En sund och balanserad kosthållning rekommenderas med ett säkerställt intag av kalcium och vitamin D. Rökning bör helt undvikas.

Frakturrisken för osteoporos kontrolleras med hjälp av ett riskvärderingsverktyg kallat Frax och diagnostiseras enkelt med bentäthetsmätning. Osteoporosläkemedel som stärker skelettet och förebygger frakturer, tillsammans med fallpreventiva åtgärder, bör erbjudas riskpatienter.
Källa: 1,6miljonerklubben

Svenska kvinnor toppar listan över flest höftfrakturer i världen.
I Sverige har nästan hälften av alla 80-åriga kvinnor osteoporos, det vill säga benskörhet – vilket i sin tur leder till en markant ökad risk för frakturer.
– Ärftliga faktorer är viktiga men vi vet inte helt säkert varför vi har så hög risk i Sverige, säger Mattias Lorentzon, professor och överläkare i geriatrik, till 1,6-miljonerklubben.

Snubblar man och bryter en arm eller en höft kan man misstänka osteoporos, det vill säga benskörhet. Likaså om ett eller ett par revben går sönder vid en hård kram. Även lågt kroppsmasseindex (BMI) och ärftlighet kan innebära ökad risk, det vill säga om man har en förälder eller ett syskon som har diagnosen eller som man vet har brutit till exempel höften, skriver 1,6miljonerklubben.

Läs också: Ger mjölk starka ben? Varför är då benskörhet så vanligt?

 

Professorn: ”Vi vet inte varför vi har så hög risk i Sverige”
Mattias Lorentzon är professor i geriatrik och specialistläkare vid geriatriska kliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mölndal.
– Ärftliga faktorer är viktiga men vi vet inte helt säkert varför vi har så hög risk i Sverige. Det viktigaste är dock att vi numera har bra metoder för att hitta de personer som löper störst risk och att vi kan sätta in effektiva behandlingar för att förhindra frakturer, säger han till 1,6-miljonerklubben.

Läs också: Livsmedelsverkets rekommendationer för A-vitamin ökar risken för benskörhet

Patientgrupp som fallit mellan stolarna
Att det råder både stor underdiagnostik och underbehandling bland kvinnor och män i Sverige anses väl känt, skriver klubben vidare, men även patienter som är diagnostiserade får inte alltid rätt omhändertagande. Patientgruppen har fallit mellan stolarna.
– För att komma tillrätta med problemet behövs så kallade frakturkedjor, där sjukhusen tar ansvar för att hitta och utreda äldre frakturpatienter. I dag beror det ofta på vilken doktor man träffar eller hur påläst man själv är som patient om man ska bli utredd och få behandling eller inte, säger Mattias Lorentzon.

► Läs också: Överläkare Mats Humble: Vitamin K2 är viktigt för skelettet

mattias lorentzon

Mattias Lorentzon, professor i geriatrik och specialistläkare

Kalcium och D-vitamin rekommendationen
För många rekommenderas kalcium och D-vitamin som enda behandling, men enligt rekommendationer ska det enbart ges som tillägg till benstärkande läkemedelsbehandling, menar Lorentzon.

Stå på dig
Rådet är att kontakta vårdcentralen om man misstänker att man kan vara benskör och att stå på sig om det behövs. Sverige behöver få ner antalet onödiga frakturer, skriver 1,6miljonerklubben.

Mer läsning?

Blogginlägget: Problemet med för mycket kalcium (extern länk)
• Frukt och grönt minskar risk för frakturer
• Överläkare: ”Livsmedelsverkets rekommendationer för A-vitamin ökar risken för benskörhet”
• B12-vitamin viktigt för att minska frakturer
• 5 knep som stärker skelettet!
• Vitamin D– inte bara skelettstöd
• Är du drabbad av benskörhet – eller i riskzonen? Här är tre tips för dig
• K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan
• Vitamin K2 motverkar problem med benskörhet

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta osteoporos

Osteoporos, eller benskörhet, är ett tillstånd där hela skelettet gradvis försvagas på grund av att mängden ben som bryts ned överstiger mängden nybildat ben. Skelettets minskade styrka leder då till ökad risk för fraktur, som är den vanliga och allvarliga konsekvensen vid osteoporos. Kot- och höftfrakturer leder till försämrad livskvalitet och ökad dödlighet.

17 000 drabbas årligen av höftfraktur i Sverige.

Runt 30 procent av svenska kvinnor riskerar att drabbas av en höftfraktur någon gång i livet. Motsvarande siffra på Island är knappt 20 procent och i Finland 15 procent.

Fysisk aktivitet är bra eftersom det stärker skelettet och minskar fallrisken.

En sund och balanserad kosthållning rekommenderas med ett säkerställt intag av kalcium och vitamin D. Rökning bör helt undvikas.

Frakturrisken för osteoporos kontrolleras med hjälp av ett riskvärderingsverktyg kallat Frax och diagnostiseras enkelt med bentäthetsmätning. Osteoporosläkemedel som stärker skelettet och förebygger frakturer, tillsammans med fallpreventiva åtgärder, bör erbjudas riskpatienter.
Källa: 1,6miljonerklubben

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Intervju

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

blodgrupp B

Blodgrupp B – Allätaren

Kost

Personer med blodgrupp B mår bra av att äta lite av varje och är den enda blodgruppen som faktiskt mår bra av mjölkprodukter. En blodgruppsanpassad diet anses främja kroppens naturliga genetik och bidra till god hälsa och naturlig viktminskning. Därför bör vi anpassa kosten efter sin blodgrupp menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

blodgrupp AB

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Kost

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och expert på Kurera, är förespråkare för blodgruppsdieten. Genom att äta en kost anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppen naturliga och genetiska balans. Bland den nyaste men också ovanligaste blodgruppen finns AB. Bäst mår Grupp AB av att äta en vegetarisk bas med ett litet intag av kött och mejeriprodukter. 

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.