Annons
Annons

Autofagi-effekten: Hur fasta och näring kan bromsa ditt åldrande

Visste du att din kropp har ett inbyggt självreparerande system som kan bidra till både ökad energi och ett friskare åldrande? Genom att stimulera autofagi – cellernas egen reningsprocess – med hjälp av fasta och näringsrika ämnen, kan du stödja kroppens naturliga förmåga att förnya sig själv. Forskning visar att dessa livsstilsval inte bara påverkar hur vi mår i dag, utan också hur vi åldras i morgon.

Anna Flodberg

28 april, 2025
illustration av autofagi-mekanismen
Dela inlägget

Att bli äldre är en naturlig del av livet, men hur snabbt vi åldras och hur vi mår på vägen dit beror till stor del på våra livsstilsval. Enligt forskning är det faktiskt bara tre till fyra procent av vår livslängd som styrs av gener. Resten påverkas av faktorer som kost, motion, sömn och miljö. Det innebär att vi har stor möjlighet att själva styra vår hälsa och vårt välmående genom åren.

Våra kroppar består av ungefär 100 biljoner celler, och dessa arbetar ständigt med att förnya sig själva. Men med åldern saktar processen ner, vilket gör att skadade och gamla celler lättare samlas i kroppen. Detta kan i sin tur öka risken för sjukdomar som Alzheimers, hjärt-kärlproblem och andra kroniska besvär.

Autofagi – naturliga städmekanismen

En av kroppens egna metoder för att hålla sig frisk är en process som kallas autofagi. Det är en naturlig ”städmekanism” där cellerna bryter ner och återvinner skadade delar, vilket gör att kroppen kan fungera bättre och hålla sig vital längre.

– Mycket av cellförnyelsen sker nattetid. Om vi ger kroppen rätt förutsättningar att rensa bort skadade celler och bilda nya friska, kan vi göra bättre kopior av oss själva och på så sätt bromsa åldrandeprocessen, säger näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson, som har närmare 40 års erfarenhet inom anti-aging och funktionsmedicin.

LÄS OCKSÅ: Lev ung längre

Annons
Annons

Fasta – kroppens naturliga reningssystem

Ett av de mest effektiva sätten att stimulera autofagi är genom fasta. När kroppen får en paus från matintag startar en naturlig självreparation, där skadade celler bryts ner och rensas ut.

Efter ungefär 14 timmars fasta börjar autofagin komma igång ordentligt, och vid 72 timmar når den sin fulla effekt. Många upplever att de får mer energi och ökad mental skärpa av att exempelvis hoppa över frukosten några dagar i veckan och låta det gå 14–18 timmar mellan sista måltiden på kvällen och dagens första måltid.

– Att fasta några gånger om året kan vara ett bra sätt att ge kroppen och hjärnan en chans att städa upp och reparera sig själv, säger Peter Wilhelmsson.

För den som är van vid fasta kan en längre period, på tre till sju dagar, ytterligare förbättra kroppens reningsprocess och bidra till minskad inflammation. Men Peter understryker att fasta aldrig ska ersätta en i övrigt hälsosam livsstil.

– Fasta är ett kraftfullt verktyg, men det är viktigt att hitta en rutin som fungerar i vardagen och att lyssna på sin kropp, säger han.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ:

Näringsämnen som stöttar cellernas hälsa

Förutom fasta finns det specifika näringsämnen som visat sig kunna skydda och stärka cellerna. Ett av de mest omtalade är NAD+, ett koenzym som spelar en avgörande roll i cellernas energiproduktion och reparation.

Nivåerna av NAD+ minskar naturligt med åldern, vilket kan leda till trötthet, sämre ämnesomsättning och försämrad hjärnfunktion. Genom att öka NAD+-nivåerna, exempelvis genom att tillföra nikotinamid ribosid (NR) och resveratrol, kan vi ge cellerna bättre förutsättningar att hålla sig friska.

– NAD+ är ett ämne vi ofta har brist på, speciellt när vi blir äldre. Det gör att energin i cellerna minskar, vilket kan leda till trötthet, långsammare ämnesomsättning och försämrat minne, förklarar Peter Wilhelmsson.

Resveratrol, som finns i bland annat blåbär och vindruvor, fungerar som en kraftfull antioxidant och har visat sig ha en positiv effekt på hjärt-kärlhälsan.

– Genom att kombinera en hälsosam livsstil med NAD+ och resveratrol kan vi öka chanserna till fler friska år och samtidigt få mer energi i vardagen.

LÄS OCKSÅ: 3 nyckelämnen som stöttar cellförnyelse och ett friskt åldrande

Flavonoider – naturens skydd för cellerna

Förutom NAD+ och resveratrol finns andra växtbaserade ämnen som kan hjälpa kroppen att rensa ut gamla celler och skydda friska. Fisetin och quercetin är två av dem.

Fisetin, som finns i jordgubbar och äpplen, har visat sig kunna stödja autofagi genom att hjälpa kroppen att rensa bort skadade celler. Quercetin, som finns i lök och äppelskal, har antioxidativa egenskaper och skyddar cellerna mot yttre påfrestningar.

– Autofagi är en viktig process för att hålla oss friska, och dessa ämnen kan hjälpa till att optimera den, säger Peter Wilhelmsson.

Grönt te-extrakt skyddar cellhälsan

Även grönt te-extrakt, som är rikt på antioxidanter och polyfenoler, har visat sig ha skyddande effekter på cellhälsan. Studier pekar på att regelbunden konsumtion av grönt te kan främja hjärnhälsa och stödja hjärt-kärlsystemet.

Men även om dessa näringsämnen har positiva effekter, betonar Peter att det inte finns några mirakelkurer.

– Vi lever längre idag, men många spenderar sina sista 10–20 år med ett nedsatt hälsotillstånd, kroniska sjukdomar, låg energi, och alldeles för stort behov av mediciner och vårdinsatser.

Vi kan påverka våra sista levnadsår till att bli friskare och fyllda med mer livskvalitet och glädje genom förbättringar av livsstilsvanor, regelbunden periodisk fasta tillsammans med autofagi och stödjande tillskott.

Annons