Annons

Även en mindre mängd lakrits höjer blodtrycket

Sedan tidigare har det varit känt att större mängder lakrits höjer blodtrycket. Forskning från Linköpings universitet visar nu att även små mängder av det svarta godiset har en blodtryckshöjande effekt. Här förklarar vi varför – och hur mycket du kan äta utan risk.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 mars, 2024
Närbild på hand som tar lakritsgodis ur en skål, mot röd bakgrund

Lakrits har länge använts som naturläkemedel och för att ge smak åt mat och godis. Det finns positiva effekter av lakritsrot också, vilket vi bland annat skrivit om tidigare här.

Att lakrits, som framställs från lakritsrot, kan höja blodtrycket vilket i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, beror främst på ett ämne som heter glycyrrhizinsyra som finns i lakritsroten. Det påverkar vätskebalansen i kroppen genom att det ger effekter på ett enzym i njuren.

Många äter mer lakrits än rekommenderat

Eftersom lakrits höjer blodtrycket har Europeiska unionen och Världshälsoorganisationen satt upp en gräns för hur mycket glycyrrhizinsyra som är säkert att äta för de flesta av oss: 100 mg per dag. I Sverige och i flera andra nordiska länder är dock lakrits ett populärt godis och enligt Livsmedelsverkets uppskattning äter 5 procent av oss svenskar mer lakrits än så.

Men hur mycket glycyrrhizinsyra vi får i oss när vi äter lakrits är lite svårt att veta. Koncentrationen varierar nämligen mycket i olika lakritsprodukter, vilket bland annat kan bero på lakritsens ursprung. Och  mängden glycyrrhizinsyra anges inte heller på många av produkterna.

Åt antingen lakrits eller salmiak

I studien, som publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, ville forskarna undersöka om den gräns som anges som säker verkligen är det. Det är den första studien där man noggrant mätt mängden glycyrrhizinsyra i lakrits och där studien även hade en kontrollgrupp. 28 kvinnor och män mellan 18–30 år lottades till att äta antingen lakrits eller en kontrollprodukt som inte innehöll lakrits. Istället innehöll den produkten salmiak, som ger saltlakrits sin smak. De åt sedan antingen lakrits eller kontrollprodukten i två veckors tid, gjorde uppehåll i två veckor, och åt sedan den andra produkten i två veckor. På det sättet kunde forskarna jämföra vilken effekt de båda produkterna hade på samma person.

Annons

Lakritsen som deltagarna åt vägde 3,3 gram och innehöll 100 mg glycyrrhizinsyra, vilket är den mängd som anges som sannolikt säker för de flesta av oss att äta per dag.

Höjde blodtrycket hos unga och friska

Deltagarna fick mäta sitt blodtryck hemma varje dag och i slutet av varje tvåveckorsperiod mätte forskarna deras nivåer av två olika hormoner, samt saltbalans och belastning på hjärtat. Och det visade sig att blodtrycket ökade i snitt med 3,1 mmHg när deltagarna åt lakrits.

– I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 mg glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits, säger Peder af Geijerstam, doktorand vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet och studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Nivåerna av renin och aldosteron; de hormoner som påverkas av lakrits och som reglerar vätskebalansen, sjönk också vid lakritsätandet.

Lakrits ökade hjärtbelastning

Den fjärdedel av deltagarna vars nivåer av renin och aldosteron sjönk mest, gick också upp lite i vikt – troligen på grund av att vätskemängden ökade i kroppen, fann forskarna. Denna grupp, som kan sägas var känsligast för lakrits, hade också förhöjda nivåer av proteinet N-terminal pro-brain natriuretisk peptid (NT-proBNP) – som hjärtat utsöndrar mer av när det behöver jobba hårdare för att pumpa runt blodet i kroppen. De fick med andra ord en ökad belastning av hjärtat.

Annons

Studiens resultat visar enligt forskarna att lakrits är mer potent än vad man tidigare känt till. Det finns därför skäl att till att ansvariga aktörer blir mer försiktiga i sina rekommendationer kring lakrits.

Källa: Linköpings universitet och studien ”A low dose of daily licorice intake affects renin, aldosterone, and home blood pressure in a randomized crossover trial”

Annons