Naturliga ämnen håller hjärtat i form

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Q10 är en fettlöslig antioxidant som är mycket starkare än exempelvis vitamin E. Q10 finns både i cellmembranen och inne i mitokondrierna där energin skapas. På 1980-talet upptäckes Q10 i LDL-kolesterol där det bland annat skyddar fetterna i blodet mot oxidation. Tillsammans med selen värnar Q10 om hjärta och kärl. 

Utan Q10 och selen i kroppen skulle vi inte överleva, eftersom dessa ämnen är involverade i många livsuppehållande processer. De fungerar ungefär som ett tändstift i kroppens egen energifabrik. Om nivåerna av Q10 sänks får vi sämre energiproduktion, vilket gör Q10 till ett särskilt viktigt ämne för hjärtat, som behöver massor av energi. Q10 finns i maten vi äter, särskilt i kött och fisk.

 

Med stigande ålder minskar kroppens produktion av Q10 och i hjärtmuskeln är den halverad när vi kommer upp i 80-årsåldern. Q10 i sin tur är beroende av selen för att bli aktivt. Ett problem vi har i Sverige, som vi även delar med övriga Europa är att vi har selenfattiga jordar. 

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat

Tydlig studie

Mikael Björnstedt.

Cancerforskaren Mikael Björnstedt, som var den som initierade den så kallade KiSel-10-studien där 443 friska pensionärer i Kinda fick tillskott av Q10 och selen under fyra år säger:

– Vi hade upptäckt att selen kan aktivera Q10 och därför föreslog jag att man skulle undersöka vad dessa två ämnen har för effekt på hjärt- och kärlhälsan. Eftersom vi i hela Europa har selenfattiga jordar, och den möjliga selenbristen hos försökspersonerna kunde påverka funktionen av Q10, bestämde man sig för att kombinerade de båda ämnena i KiSel-10 studien.

 

Resultaten av studien, som analyserats i flera omgångar och i så kallade spin-off-studier, var häpnadsväckande. Ingen kunde väl ana att Q10 och selen skulle mer än halvera risken att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdomar. Betablockerare, som är det traditionella läkemedlet som oftast ges till hjärtsjuka, minskar som en jämförelse dödligheten med 20 procent.

– Resultaten är inte riktigt jämförbara då patienter som behandlas med betablockare har en diagnos och alltså löper i en betydligt större risk än de friska pensionärer som deltog i KiSel10-studien, säger Mikael Björnstedt.

LÄS OCKSÅ: Q10 och selen samverkar för bättre hjärthälsa

Q10 kan normalisera
Det som är centralt hos hjärtsjuka personer är att de har pågående inflammationer i kroppen. När forskarna tittade på graden av inflammation i kroppen hade de som fått selen och Q10 klart mindre inflammation i sina kroppar, vilket oftast orsakas av felaktig kost som så småningom leder till åderförkalkning.

 

– KiSel-10-studien var en liten studie. För att kunna dra slutsatser som leder till behandlingsalternativ för hjärtpatienter behövs flera större studier med några tusen deltagare, förklarar Mikael Björnstedt.

Många hjärtsjuka personer får i dag kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner. Problemet med statiner är att dessa minskar kroppens produktion av Q10 – och brist på Q10 försämrar prognosen vid hjärtsvikt. När cellerna ska bygga kolesterol, som är viktigt att ha i normala mängder, så blockeras produktionen av Q10 av statiner. Men med tillskott av Q10 så kan värdena normaliseras.

Studien var liten men analyserna pekar i en riktning: Brist på selen och Q10 som återställs i balans gör sannolikt att vi mår bättre, får bättre motståndskraft mot sjukdomar – och troligen lever vi längre.

Av Inger Palm


Selen och Q10

Q10 är ett ämne som tarmen kan ha svårt att ta upp. I KiSel-10-studien användes Bio-Qinon Active Q10 och SelenoPrecise på grund av deras dokumenterade upptag i kroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.