Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Q10 är en fettlöslig antioxidant som är mycket starkare än exempelvis vitamin E. Q10 finns både i cellmembranen och inne i mitokondrierna där energin skapas. På 1980-talet upptäckes Q10 i LDL-kolesterol där det bland annat skyddar fetterna i blodet mot oxidation. Tillsammans med selen värnar Q10 om hjärta och kärl. 

Utan Q10 och selen i kroppen skulle vi inte överleva, eftersom dessa ämnen är involverade i många livsuppehållande processer. De fungerar ungefär som ett tändstift i kroppens egen energifabrik. Om nivåerna av Q10 sänks får vi sämre energiproduktion, vilket gör Q10 till ett särskilt viktigt ämne för hjärtat, som behöver massor av energi. Q10 finns i maten vi äter, särskilt i kött och fisk.

 

Med stigande ålder minskar kroppens produktion av Q10 och i hjärtmuskeln är den halverad när vi kommer upp i 80-årsåldern. Q10 i sin tur är beroende av selen för att bli aktivt. Ett problem vi har i Sverige, som vi även delar med övriga Europa är att vi har selenfattiga jordar. 

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat

Tydlig studie

Mikael Björnstedt.

Cancerforskaren Mikael Björnstedt, som var den som initierade den så kallade KiSel-10-studien där 443 friska pensionärer i Kinda fick tillskott av Q10 och selen under fyra år säger:

– Vi hade upptäckt att selen kan aktivera Q10 och därför föreslog jag att man skulle undersöka vad dessa två ämnen har för effekt på hjärt- och kärlhälsan. Eftersom vi i hela Europa har selenfattiga jordar, och den möjliga selenbristen hos försökspersonerna kunde påverka funktionen av Q10, bestämde man sig för att kombinerade de båda ämnena i KiSel-10 studien.

 

Resultaten av studien, som analyserats i flera omgångar och i så kallade spin-off-studier, var häpnadsväckande. Ingen kunde väl ana att Q10 och selen skulle mer än halvera risken att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdomar. Betablockerare, som är det traditionella läkemedlet som oftast ges till hjärtsjuka, minskar som en jämförelse dödligheten med 20 procent.

– Resultaten är inte riktigt jämförbara då patienter som behandlas med betablockare har en diagnos och alltså löper i en betydligt större risk än de friska pensionärer som deltog i KiSel10-studien, säger Mikael Björnstedt.

LÄS OCKSÅ: Q10 och selen samverkar för bättre hjärthälsa

Q10 kan normalisera
Det som är centralt hos hjärtsjuka personer är att de har pågående inflammationer i kroppen. När forskarna tittade på graden av inflammation i kroppen hade de som fått selen och Q10 klart mindre inflammation i sina kroppar, vilket oftast orsakas av felaktig kost som så småningom leder till åderförkalkning.

 

– KiSel-10-studien var en liten studie. För att kunna dra slutsatser som leder till behandlingsalternativ för hjärtpatienter behövs flera större studier med några tusen deltagare, förklarar Mikael Björnstedt.

Många hjärtsjuka personer får i dag kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner. Problemet med statiner är att dessa minskar kroppens produktion av Q10 – och brist på Q10 försämrar prognosen vid hjärtsvikt. När cellerna ska bygga kolesterol, som är viktigt att ha i normala mängder, så blockeras produktionen av Q10 av statiner. Men med tillskott av Q10 så kan värdena normaliseras.

Studien var liten men analyserna pekar i en riktning: Brist på selen och Q10 som återställs i balans gör sannolikt att vi mår bättre, får bättre motståndskraft mot sjukdomar – och troligen lever vi längre.

Av Inger Palm


Selen och Q10

Q10 är ett ämne som tarmen kan ha svårt att ta upp. I KiSel-10-studien användes Bio-Qinon Active Q10 och SelenoPrecise på grund av deras dokumenterade upptag i kroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.