Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Q10 är en fettlöslig antioxidant som är mycket starkare än exempelvis vitamin E. Q10 finns både i cellmembranen och inne i mitokondrierna där energin skapas. På 1980-talet upptäckes Q10 i LDL-kolesterol där det bland annat skyddar fetterna i blodet mot oxidation. Tillsammans med selen värnar Q10 om hjärta och kärl. 

Utan Q10 och selen i kroppen skulle vi inte överleva, eftersom dessa ämnen är involverade i många livsuppehållande processer. De fungerar ungefär som ett tändstift i kroppens egen energifabrik. Om nivåerna av Q10 sänks får vi sämre energiproduktion, vilket gör Q10 till ett särskilt viktigt ämne för hjärtat, som behöver massor av energi. Q10 finns i maten vi äter, särskilt i kött och fisk.

 

Med stigande ålder minskar kroppens produktion av Q10 och i hjärtmuskeln är den halverad när vi kommer upp i 80-årsåldern. Q10 i sin tur är beroende av selen för att bli aktivt. Ett problem vi har i Sverige, som vi även delar med övriga Europa är att vi har selenfattiga jordar. 

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat

Tydlig studie

 

Mikael Björnstedt.

Cancerforskaren Mikael Björnstedt, som var den som initierade den så kallade KiSel-10-studien där 443 friska pensionärer i Kinda fick tillskott av Q10 och selen under fyra år säger:

– Vi hade upptäckt att selen kan aktivera Q10 och därför föreslog jag att man skulle undersöka vad dessa två ämnen har för effekt på hjärt- och kärlhälsan. Eftersom vi i hela Europa har selenfattiga jordar, och den möjliga selenbristen hos försökspersonerna kunde påverka funktionen av Q10, bestämde man sig för att kombinerade de båda ämnena i KiSel-10 studien.

 

Resultaten av studien, som analyserats i flera omgångar och i så kallade spin-off-studier, var häpnadsväckande. Ingen kunde väl ana att Q10 och selen skulle mer än halvera risken att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdomar. Betablockerare, som är det traditionella läkemedlet som oftast ges till hjärtsjuka, minskar som en jämförelse dödligheten med 20 procent.

– Resultaten är inte riktigt jämförbara då patienter som behandlas med betablockare har en diagnos och alltså löper i en betydligt större risk än de friska pensionärer som deltog i KiSel10-studien, säger Mikael Björnstedt.

LÄS OCKSÅ: Q10 och selen samverkar för bättre hjärthälsa

Q10 kan normalisera

Det som är centralt hos hjärtsjuka personer är att de har pågående inflammationer i kroppen. När forskarna tittade på graden av inflammation i kroppen hade de som fått selen och Q10 klart mindre inflammation i sina kroppar, vilket oftast orsakas av felaktig kost som så småningom leder till åderförkalkning.

 

– KiSel-10-studien var en liten studie. För att kunna dra slutsatser som leder till behandlingsalternativ för hjärtpatienter behövs flera större studier med några tusen deltagare, förklarar Mikael Björnstedt.

Många hjärtsjuka personer får i dag kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner. Problemet med statiner är att dessa minskar kroppens produktion av Q10 – och brist på Q10 försämrar prognosen vid hjärtsvikt. När cellerna ska bygga kolesterol, som är viktigt att ha i normala mängder, så blockeras produktionen av Q10 av statiner. Men med tillskott av Q10 så kan värdena normaliseras.

Studien var liten men analyserna pekar i en riktning: Brist på selen och Q10 som återställs i balans gör sannolikt att vi mår bättre, får bättre motståndskraft mot sjukdomar – och troligen lever vi längre.

Av Inger Palm


Selen och Q10

Q10 är ett ämne som tarmen kan ha svårt att ta upp. I KiSel-10-studien användes Bio-Qinon Active Q10 och SelenoPrecise på grund av deras dokumenterade upptag i kroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.