Avgaser och förorenad luft kan orsaka för tidiga födslar. Luftföroreningarnas påverkan kan till och med bli större än om mamman röker. Det visar en studie från Umeå universitet.
Forskarstudien är gjord vid Umeå universitet och som omfattar ett stort antal mammor i Stockholm, en stad som har relativt låga avgasutsläpp globalt sett. Den visar att risken att föda för tidigt är högre för dem som exponeras för mycket föroreningar, både tidigt och sent i graviditeten. Det forskarna har sett är ett samband mellan högre ozonhalter under de första tolv veckorna av graviditeten. Studien visar även att föroreningar kan orsaka havandeskapsförgiftning.
► Läs också: Gravida med höga nivåer av vitamin D får starka barn
Ozonet som är boven
Det är ozonet från bilavgaserna i kombination med värme som kan graviditeten.
– Det jag blev mest förvånad av är att effekterna av luftföroreningar är jämförbara med effekterna av att röka under graviditeten. Om man lägger ihop effekterna av att utsättas för höga avgashalter och mycket ozon är det till och med större effekt än av rökning, säger David Olsson, doktorand i folkhälsa och klinisk medicin, som lett studien, till SvD.
Stör utvecklingen av moderkakan
Riskökningen antas bero på att marknära ozon kan störa utvecklingen av moderkakan, medan avgaser i ett senare skede kan leda till att mamman drabbas av infektion och inflammation i luftvägarna, vilket kan sätta igång födseln i förtid, skriver SvD.
Svårt att ge råd
En av många negativa effekter av att förtidig födsel, det vill säga före vecka 37, är att sannolikheten att drabbas av astma och andra luftvägsproblem ökar. Att tillbringa sitt första år i miljöer med höga halter luftföroreningar är ytterligare en faktor som kan bidra till att barn utvecklar luftvägsproblem. Det kan därför vara extra problematiskt om just mammor som bor i miljöer med mycket luftföroreningar föder för tidigt.
– Vår fortsatta forskning ska titta på vad som händer med barnen under de tidiga åren, säger David Olsson, som också menar att det är svårt att ge ett råd till gravida som bor i områden med mycket avgaser.
– På individnivå är det svårt att göra något, man kan inte hålla sig inomhus hela sin graviditet. För att göra något måste man på en politisk nivå lagstifta om åtgärder som får ner avgashalterna, säger han till SvD.
► Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Den största delen marknära ozon, som bildas i kemiska processer mellan vissa luftföroreningar och sol och värme, blåser in i Sverige från södra Europa. Halterna är något högre där det är mycket trafik, men det kan bli höga halter också utanför storstäderna. Andelen ozon i luften har legat på ungefär samma nivåer i decennier, men ökar när det är varmt ute.
Källa: Svd