Dags att uppgradera ditt gamla recept på havregrynsgröt och göra frukosten festligare! Fyll gröten med godsaker som äpple, kanel, vaniljpulver och blåbär – och baka den sedan i ugnen.
”Du kan med din fantasi skapa din egen superfoodgröt, exempelvis blanda i blåbärspulver eller nyponpulver. Detta är ett recept som blivit välanvänt hos mina nära och kära.”, skriver Marie Butler som skapat receptet som är ett av många härliga växtbaserade recept i boken ”Happy me” (Bladh by Bladh).
Ingredienser
2 portioner
2 ½ dl havregryn (glutenfria)
2 msk chiafrön
2 ½ dl ris- eller havremjölk
1 nypa havssalt
1 äpple/päron, rivet
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver (aluminiumfritt)
1 msk ris- eller lönnsirap
1 ½ dl blåbär
1 dl fröer och mandlar/hasselnötter (valfritt)
Tillbehör: ev. bärkompott blandat med växtbaserad yoghurt
LÄS OCKSÅ: Glutenfritt bananbröd till fika och frukost
Gör så här
Blanda havregryn, chiafrön, mjölk och salt i en skål. Täck över skålen och ställ in i kylen över natten.
På morgonen: sätt ugnen på 170 grader. Ta ut skålen från kylen och blanda ner äpple/päron, kanel, kardemumma, vaniljpulver, bakpulver och rissirap. Blanda sedan i blåbären.
Lägg i en eller två ugnsformar. Garnera med mandlar eller fröer. Baka cirka 30 minuter i ugnen.
Ta ut ur ugnen och servera gärna med bärkompott och blanda med växtbaserad yoghurt.
Tips 1! Smaksätt gärna med kakao och jordnötssmör eller riven morot, ingefära och russin för att servera som fika. Toppa med fröer eller hackade hasselnötter.
Tips 2! Grädda gröten fördelad i muffinsformar för bästa ”ta med- maten”.
LÄS OCKSÅ: Skönt grön detox-smoothie
Av Carolina Eriksson