Annons

Bakterier bygger barns immunförsvar

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

Redaktionen

1 september, 2021
Bakterier bygger barns immunförsvar
Dela inlägget

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

Att vara extra noga med handhygienen i dessa tider är en självklarhet. Men föräldrar till småbarn tar ibland det här med hygien lite för långt. Forskning visar att flitigt tvätta sina händer i tid och otid, samt att allt för ofta använda handsprit eller antibiotika går hårt åt de mikrober vi är beroende av för en god balans i vår bakterieflora.

Hyperhygien bakom hälsoproblem

Särskilt utsatta är barn som bygger upp sitt immunsystem, och det enligt mikrobiologen Marie-Claire Arrieta. Hon är en av författarna till boken ”Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World”. Hon hävdar att barn växer upp i allt renare miljöer – hon kallar dem hyperhygieniska. Och menar att det ligger bakom flera kroniska hälsoproblem från allergier till övervikt och att balans i bakteriefloran eller det så kallade mikrobiomet är avgörande för livslång hälsa.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Mikroberna uppfostrar immunförsvaret

Vi föds fria från mikrober och med ett underutvecklat immunsystem, men så fort mikroberna kommer in i bilden börjar det hända saker. Utan mikrober kan vårt immunsystem inte bekämpa infektioner särskilt bra.

Annons

Det är inte bara mikroberna själva som är viktiga utan de producerar även olika substanser som samverkar med cellerna i vår tarmslemhinna och med immunceller som befinner sig där. Det är genom att komma i kontakt med dessa ämnen som immuncellerna lär sig vad de ska göra.

I boken menar Marie-Claire Arrieta ökningen av besvär som allergier, övervikt, IBS och till och med autism till minskad exponering för mikrober tidigt i livet. Om immunsystemet inte får den information det behöver genom kontakt med mikrober och deras biprodukter tränas det inte tillräckligt och kan inte bidra till att motverka utvecklingen av dessa åkommor.

Det kan föräldrar göra

Barn som växer upp på landet löper betydligt mindre risk att utveckla astma vilket tyder på att en mindre välstädad miljö är gynnsam för utvecklandet av ett starkt immunförsvar. Även om inte alla kan bo på landet går det till exempel att ha husdjur, hundar anses särskilt bra. Det är heller inte nödvändigt att sanera allt som barn kan tänkas stoppa i munnen – tvärtom har det visat sig öka risken för att barnet utvecklar astma. Däremot har det visat sig att risken minskar om föräldern istället rengör till exempel en napp genom att stoppa den i sin egen mun och suga den ren. Föräldrar rekommenderas också att inte vara allt för snabba med att tvätta rent ett barn som leker i jord. En balans är nog bra och betänk att boken skrevs innan coronapandemin.

LÄS OCKSÅ: Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

Hygien ska hålla oss friska

En del forskning som gjorts tidigare tyder på att vi ibland är för renliga och att det påverkar vår hälsa negativt. Även om hygien förstås är enormt viktigt och vi självklart ska tvätta våra händer innan vi äter och efter toalettbesök gör vi troligen klokt i att låta bli om vi bara varit hemma, städat, lagat mat eller kanske varit ute i trädgården. Det är viktigt med balans, hygien ska hjälpa oss att hålla oss friska, inte bidra till att göra oss sjuka.

Annons

Av Inger Palm

Källa: The Star

Annons