Nästan alla gillar bebisar. Men visste du att de dessutom är ytterst fantastiska? Här listar vi tio fantastiska bebisfakta.
1. Nyfödda bebisar har inga knäskålar. Deras knän består av brosk och först när de är runt sex månader har knäskålen utvecklats.
2. Trots många myter och huskurer med tips om att det går att styra vilket kön bebisen ska få så styrs det egentligen helt av spermiens kromosomuppsättning.
► Läs också: Tio fantastiska fakta om din kropp
3. Bebisar har cirka 300 ben i sin kropp. Det är 94 ben fler än en vuxen människa!
4. Vid sex månaders ålder har de flesta bebisar dubblat sin vikt sett till födelsevikten. En så stor, naturlig viktökning är i stort sett omöjligt vid något annat tillfälle i livet.
5. Barn kan födas med blå ögon för att sedan skifta ögonfärg till grönt eller brunt. Allt hänger på det genetiska arvet från föräldrarna.
► Läs också: Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”
6. Trots att man brukar säga att det är femtio procent sannolikhet bebisen kommer vara en pojke och femtio procent sannolikhet att det är en flicka så stämmer det inte riktigt. Rent statistiskt så föds det 105 pojkar på 100 flickor. Det är alltså lite större chans att det är en pojke som storken kommer med.
7. Nyfödda är fysiskt oförmögna att gråta (vilket dock inte hindrar dem från att skrika för att uttrycka missnöje). Först runt tredje levnadsveckan har tårkanalerna börjat fungera hos de flesta. Det är dock inte helt ovanligt att första tårarna kommer så sent som vid fyra eller fem månaders ålder.
8. Enligt studier så är barn som föds i maj större än barn födda resten av året. Skillnaden i födselvikt är i snitt 200 gram.
► Läs också: Tre ämnen att undvika till din bebis
9. 80 procent av alla bebisar föds med födelsemärken. Att sakna födelsemärken är alltså ovanligare än att ha dem.
10. Bebisars hörsel är lika bra som vuxnas. De kan dock reagera annorlunda på ljud eftersom alla ljud är nya för dem. Även synen är näst intill lika bra hos nyfödda som hus vuxna. Däremot så är inte bebisars hjärnor utvecklade nog att processa synintrycken. Därför kan de i början endast tolka synintryck på ett avstånd på två till fyra decimeter.
Av Therese Hagberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!