Risken att få Parkinsons sjukdom ökar om man har ett arbete där man utsätts för kemiska bekämpningsmedel. Störst är risken för dem som arbetar med konventionell odling av frukt och grönt. I den gruppen är risken att få Parkinson fördubblad, visar en studie från Örebros universitet.
Idag lever cirka 22 000 personer med Parkinsons, en sjukdom som stegvis gör det svårare att röra sig och klara det dagliga livets aktiviteter.
– Det viktigaste är att sträva efter så låg exponering för bekämpningsmedel som möjligt. Det är särskilt viktigt att grupper som arbetar med frukt och grönt har tillgång till bra skyddsutrustning, säger Lars-Gunnar Gunnarsson, uppger Krav.se.
Källa: Systematiska kunskapsöversikter; 6. Epidemiologiskt påvisade samband mellan Parkinsons sjukdom och faktorer i arbetsmiljön, av Lars-Gunnar Gunnarsson, Lars-Gunnar och Lennart Bodin.
Av Redaktionen