Äter man frukt och grönt, som inte är ekologisk, regelbundet så blir man aldrig fri från giftiga bekämpningsmedel. Det visar en studie som gjorts vid Arbets- och miljömedicin i Lund.
Arbets- och miljömedicin i Lund har nyligen gjort en studie där morgonurinen mättes på 128 kvinnor i åldern 43 till 60 år under två månader. Just denna grupp äter en stor andel frukt och grönt.
Giftnivåerna fylldes på kontinuerligt
Forskarna ville undersöka hur mycket och vilka bekämpningsmedel som finns kvar i kroppen när man intar frukt och grönt regelbundet. Resultatet visade att giftnivåerna var relativt låga men att gifterna konstant fylldes på genom intaget av frukt och grönt.
Det är tre substanser som finns hos alla kvinnor. Dels medel som bekämpar insekter och svamp och dels medel som gör att grödorna växer bättre. Detta är gifter som i djurförsök har visat sig vara skadliga och man vet inte vilka följder dessa gifter kan ge i framtiden.
Gifter störst i importerad frukt
De mesta gifterna finns i importerad frukt, framförallt citrusfrukter, vindruvor och exotiska frukter.
– Känner man en oro så skulle jag nog rekommendera att man ska välja ekologiska alternativ, säger Christian Lindh, docent i Arbets- och miljömedicin i Lund till Tv4.
Av Malin Duvstedt