Annons

Benny Ottosson: ”Jag har en dröm att Tegnell skulle säga…”

Jag har för mig att jag läst att av de som avlider av covid-19, så har genomsnittet 2,5 underliggande sjukdomar. Så tänk vad bra det vore om vi inte haft så mycket underliggande sjukdomar. Beror underliggande sjukdomar på otur? Nej, vanligtvis inte. Däremot ser jag ofta siffror på att 80 procent av våra kroniska sjukdomar är miljö- och livsstilsrelaterade, det skriver hälsocoachen, mindfulness-instruktör, författare och föreläsaren och Benny Ottosson. Nu drömmer vi oss ett år fram i tiden. Välkommen till våren 2021, en vår utan covid-19…

Inger Palm

16 april, 2020
Benny Ottosson: ”Jag har en dröm att Tegnell skulle säga…”
Dela inlägget

Jag har för mig att jag läst att av de som avlider av covid-19, så har genomsnittet 2,5 underliggande sjukdomar. Så tänk vad bra det vore om vi inte haft så mycket underliggande sjukdomar. Beror underliggande sjukdomar på otur? Nej, vanligtvis inte. Däremot ser jag ofta siffror på att 80 procent av våra kroniska sjukdomar är miljö- och livsstilsrelaterade, det skriver hälsocoachen, mindfulness-instruktör, författare och föreläsaren och Benny Ottosson. Nu drömmer vi oss ett år fram i tiden. Välkommen till våren 2021, en vår utan covid-19…

Jag har en dröm…

Tänk dig ett år fram i tiden. Det är vår och Folkhälsomyndigheten håller sin sedvanliga presskonferens. De hålls numera bara en gång per vecka. Varje fredag. Och det är helt okej. De har ju annat att göra också. Anders Tegnell går igenom antalet avlidna den senaste veckan. Han redovisar avlidna i hjärt-kärlsjukdom, cancer och läkemedel (!). Just dessa sägs vara de tre vanligaste dödsorsakerna. Avlidna i hjärt-kärlsjukdom cirka 82 personer per dag och avlidna i cancer cirka 55 personer dag. Tegnell är nu fast besluten att dessa tal måste ner. Självklart på grund av det mänskliga lidandet, men också för att vården ska orka med och för att minska belastningen på samhällsekonomin.

LÄS OCKSÅ: Henrik Fexeus: Så bemästrar du den snabba spridningen av tankeviruset

Jag fortsätter drömma…
Tegnell anser att det är extra viktigt att vi nu hjälper våra äldre till en bättre hälsa, och han berättar bland annat om den studie som Cecilia Lenander genomförde 2017 på 1 700 äldre i Skåne för att se över deras läkemedelsanvändning. Hon fann att 80 procent av dem hade sjukdomstillstånd som direkt berodde på deras, av läkare utskrivna och av Läkemedelsverket godkända, läkemedel. Det genomsnittliga antalet mediciner för varje patient var 11. Resultatet av studien publicerades i Sydsvenskan den 6 maj 2017. Och Tegnell är mycket bestämd på att överförskrivningen av läkemedel måste upphöra. Det är självklart att så mycket kemiska preparat försämrar dessa individers immunsystem. Det immunsystem de är helt beroende av till exempel i tider av svåra viruspandemier.

Annons

LÄS OCKSÅ: Forskare i Lund undersöker nya coronavirusets spridning i luften

Immunförsvaret
Speciellt nämner Tegnell överförskrivningen av kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner. Kolesterol har fått ett mycket oförtjänt dåligt rykte. Kolesterol är livsviktigt för oss. Varje kemisk process i kroppen behöver kolesterol. Det behövs också bland annat för att omvandla solens strålar till D-vitamin. Faktum är att de som lever längst i världen ofta har högt kolesterol och människor som avlider i hjärt-kärlsjukdom inte sällan har lågt kolesterol. I en studie bland 42 europeiska länder visade det sig att länder med en befolkning med högt kolesterol visade färre insjuknade och döda i hjärt-kärlsjukdom. Tegnell nämner också en studie från Kina som gjordes under coronakrisen förra året och som visade att många som avled i covid-19 hade lågt kolesterol.

Jag drömmar att Tegnell också citerar Yngve Gustavsson, seniorprofessor i geriatrik vid Geriatriskt centrum, Umeå universitet, som säger att bara hälften av de över 80 år i Sverige har en bra nutritionsstatus. Gustavsson uppger att 15 procent av de över 80 år (75 000 personer) har allvarlig näringsbrist. Vilket också starkt bidrar till ett försvagat immunsystem. Som dessutom till viss del försvagas av åldrandet i sig.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Avslutningsvis går Tegnell (i min dröm) som vanligt igenom de viktiga allmänna råden:

Annons

  • se till att få tillräckligt med sömn av hög kvalitet
  • ät näringsrik, ren och naturlig kost (från djur- och växtriket), det vill säga undvik processade produkter med mycket tillsatser
  • undvika socker och andra dåliga kolhydrater
  • ät lokalproducerat och ekologiskt
  • ät färgrika grönsaker
  • håll nere alkoholkonsumtionen
  • fasta lite då och då
  • sluta röka
  • rör dig under hela dagen efter din förmåga
  • lyft gärna tungt några gånger i veckan om du kan
  • försök efter din förmåga att få upp pulsen då och då under veckan
  • vila ofta, leta efter stunder ”att bara vara” och prioritera stunder utan prestationskrav
  • lär dig förlåta dig själv och andra
  • ta eget ansvar för din hälsa
  • gör saker som får dig att må bra, för dig själv och andra

LÄS OCKSÅ: Patienter med covid-19 får C-vitamin intravenöst

Min dröm går vidare…
Dessutom uppmanar Tegnell alla att en gång per år göra en hälsoanalys, för att se så kroppen har tillräckliga nivåer av till exempel vitaminer och mineraler. Följande vitaminer bidrar enligt Livsmedelsverket ”till immunsystemets normala funktion”: A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, B6, B12, folsyra, järn, selen, zink och koppar. Detta betyder att brister på dessa näringsämnen kan påverka immunförsvaret negativt.

Där avslutar Anders Tegnell veckans presskonferens och säger att vi ses om en vecka.

Ja, drömma går ju…

Av Benny Ottosson, författare, föreläsare, hälsocoach och mindfulness-instruktör

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Referenser:

https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2016/03/dod-pa-recept/

https://www.sydsvenskan.se/2017-05-06/felmedicinering-av-aldre-vanligt

https://www.svtplay.se/video/26074172/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-25-23-mars-18-45

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27680091

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3544826

Annons
Fakta

Benny Ottosson

Ålder: 62 år.
Yrke: Hälsoinspiratör, mindfulness-instruktör, hälsocoach, författare och föreläsare som kallar sig hälsonörd. Har jobbat som fotograf de senaste tolv åren.
Bor: Tanumshede.
Familj: Fru och två utflyttade samt tre barnbarn.

Annons