Annons

Beröring ger bättre sömn

Beröring och god sömn – hänger det ihop? Ja, säger forskningen, främst på grund av kroppens eget må bra-hormon oxytocin. Har du ingen att ligga sked med kan ett varmt bad eller ett tungt täcke funka.

Redaktionen

27 november, 2018
Beröring ger bättre sömn
Dela inlägget

Beröring och god sömn – hänger det ihop? Ja, säger forskningen, främst på grund av kroppens eget må bra-hormon oxytocin. Har du ingen att ligga sked med kan ett varmt bad eller ett tungt täcke funka.

Ett hormon för hälsan. Så beskriver läkare och professor Kerstin Uvnäs Moberg oxytocinet. I över 30 år har hon forskat på hormonet och dess positiva effekter på hjärna och kropp.
– Ursprungligen trodde man att oxytocinet var ett renodlat amnings- och förlossningshormon, men nu har man förstått att det har bredare effekter än så. När oxytocin frigörs i kroppen får man ett helt paket av effekter som tillsammans är väldigt hälsofrämjande, berättar Kerstin.

Kan vända skadliga celler
Oxytocinets viktigaste uppgift är att hjälpa oss att skapa och stärka sociala band. På köpet får vi en mängd positiva mentala och fysiska bonuseffekter, eftersom oxytocinet motverkar stresshormoner.
– Det har kraftfulla antistress- och lugnande effekter och sänker både puls och blodtryck när det frigörs. Vår smärttröskel höjs och upplevelsen av smärta blir inte lika jobbig med oxytocinets hjälp.

Dessutom har hormonet väldigt bra effekter på inflammatoriska processer, berättar Kerstin.
– Oxytocinet kan vända skadliga celler och städa upp systemet från saker som inte ska vara där.

LÄS OCKSÅ: 18 bra knep för bättre sömn!

Annons

Täcke kan öka oxytocinet
Alla former av positiv beröring triggar kroppens produktion av oxytocin. När vi har kontakt med någon vi har förtroende för och som vill oss väl går systemet igång. Oxytocin bildas och vi mår bra, känner oss lugna och avslappnade – de bästa förutsättningarna för en god natts sömn.
– När man är orolig så sover man inte, så enkelt är det. Men slappnar du av så har du sömnen där inom räckhåll. I avslappningen får du en sänkning av stresshormonet kortisol, blodtrycket sjunker och ångesten dämpas.

Kerstin Uvnäs Moberg är läkare och forskare som studerat oxytocin i över 30 år.

Lever du med goda relationer omkring dig har du ett ständigt påslag av oxytocin. Men har du inte turen att göra det kan du hjälpa oxytocinproduktionen på traven, menar Kerstin. Att göra saker som du tycker om – sjunga, rida, dansa, umgås med vänner, klappa hundar eller katter – frigör oxytocin. För att få effekten vid sänggåendet hjälper exempelvis ett varmt bad. Även så kallade tyngdtäcken – täcken med insydda tyngder för ökad vikt – kan öka oxytocinproduktionen.
– Nerverna svarar på det ökade trycket på kroppen och frigör mer oxytocin i hjärnan och i blodet. Även värme är bra för att sätta igång systemet. Man blir lugnare, mer avslappnad och kan somna lättare.

LÄS OCKSÅ: Den livsviktiga sömnen – en bortglömd hälsofaktor

Massage ger bättre sömn
Berit Seiger Cronfalk är sjuksköterska och forskare med beröring och massage som specialområde och har gjort studier i ämnet, bland annat på multisjuka äldre, cancerdrabbade och nyligen insjuknade i stroke.
– Beröring är ett basalt behov hos oss alla. En stunds beröring gör att man känner sig bekräftad, man är i ett sammanhang och man blir varm och väldigt avslappnad och både puls och blodtryck sänks.

Berit har även sett i sina studier hur sömnen för patienterna förbättras av lättare massage före sänggående.

Annons

Berit Seiger Cronfalk är sjuksköterska och forskare med beröring och massage som specialområde.

– I och med massagen får man en oxytocinomsättning som gör det lättare att slappna av och nattsömnen blir bättre. Många hamnar i så kallad REM-sömn under massagen och fortsätter sedan att sova.

LÄS OCKSÅ: God sömn hjälper oss att handskas med stress

Mindre behov av insomningstabletter
En av Berits första studier visade även på att behovet av insomningstabletter minskade efter lätt massage innan sänggåendet.
– Massage och beröring är ett väldigt billigt sömnmedel som samtidigt får människor att känna välmående.

Berit berättar att det finns mycket forskning som visar att just massage har god effekt hos patienter med svår smärta.
– I min studie av multisjuka kan jag se att lindringen inte bara varade under massagestunden utan höll i sig flera timmar efter. Smärtlindringen hjälper i sin tur till med både avslappning och insomning.

Blir man allvarligt sjuk blir sömnen om möjligt ännu viktigare, menar Berit.
– En bättre sömn kan påverka om man blir sjuk. Livskvalitén förhöjs med bra sömn.

Av Jennie Jägeblad

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Oxytocin…

• skapar bindning mellan individer, särskilt mellan mor och barn men också i andra relationer.
• höjer smärttröskeln och minskar rädsla och aggressivitet.
• dämpar oro och verkar avslappnande.
• dämpar smärta och minskar inflammation.
• dämpar stress.
• stimulerar läkning och tillväxt.

Annons