Blåbär är både nyttigt och gott – och dessutom roligt att plocka. Adderar du även lite chiafrön och gör en sylt har du plötsligt ett perfekt, näringsrikt och barnvänligt smörgåspålägg.
– Givetvis kan du använda vilka bär du vill i detta recept, säger receptskaparen Sophie Bohnstedt, den härliga och väldigt inspirerande kvinna som skriver Kurerabloggen ”Bästa maten för din hälsa och planeten”.
Så här säger Sophie om receptet:
– På bilden ser det ut som om jag har mandelost under sylten. Det skulle ju också varit gott. I själva verket är det dock bara en väldigt generös klick med fantastiskt gott hemmagjort vegansmör. Man vill bara ha mer…
I syfte att få en tjockare och lenare konsistens på sylten tillsätts chiafrön. Givetvis kan du använda vilka bär du vill i detta recept.
Fakta
Receptet kommer från Sophie Bohnstedt och Kurerabloggen ”Bästa maten för din hälsa och planeten”.
Ingredienser
2 dl blåbär
1,5 msk chiafrön
2 msk xylitol/erytritol (sukrin)
LÄS OCKSÅ: Tio anledningar att äta mer blåbär
Gör så här
1. Värm snabbt upp blåbären i en kastrull.
Stäng av spisen och tillsätt chiafrön och eritritol. Blanda.
2. Häll över i en burk och låt stå framme i minst 30 minuter, men gärna i kylskåp över natten.
Av Isabelle G Hedander