Annons

Tips och trix i Corona tider – Gå till jobbet

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
30 april, 2020

Hej

Ingen bör nog ha missat att det har hänt något här i landet och världen den senaste tiden. Coronatider verkligen, många upplever detta som en stor kris och katastrof och andra tänker utanför boxen och hittar lösningar på allting.
Många är vi som jobbar hemma, visst det är väl asnajs ett tag, men inne på femte veckan börjar det blir lite tråkigt. Tappar allt med sociala kontakter och blir kanske lite väl bekväm vissa dagar. Då man bara träffas via en dataskärm blir saker och ting annorlunda såklart. Man behöver kanske inte duscha och göra sig i ordning varje dag, utan bara sätta på sig en hyggligt rent tröja, Det räcker.

Men för att inte tappa det helt ger jag nu ett bra tips för att kunna må bättre även i corona tider och även om du jobbar hemifrån.

Gå till jobbet!

Annons

 

Alltså, gör på samma sätt som du faktiskt hade gått till jobbet. Brukar du duscha? Väljer du omsorgsfullt ut kläder? Kammar du håret? Gör på samma sätt. Och glöm inte det viktigaste av allt: Gå till jobbet. Gå ut genom din ytterdörr och gå runt kvarteret, runt huset eller något annat som passar. ( Om du bor i lägenhet är det viktigt att du också lämnar ditt trapphus och kommer ut i friska luften)
Sedan kan du börja jobba. Du visar respekt för dig och ditt jobb genom att faktiskt göra denna enkla ritual och du bibehåller ”ditt sunda förnuft” .

( Morgonstressen, är för mig ett minne blott, det kändes som evigheter sedan som vi alla skulle vara påklädda och klara en viss tid en viss plats. )

Det är så lätt att bli bekväm i allt detta och att göra detta enkla på morgonen är en bra rutin som får många att bibehålla en bra vana för en god livshälsa.

Vi hörs! Stay safe

Annons

Grattis på valborg förresten.

29 april, 2020 0

Det var länge sedan jag skrev något här, hej hej alla ny och gamla läsare. Jag har fått så många kommentarer och frågor på den här bloggen att jag drar igång den igen. Det är så roligt att många läser och följer mina recept och tankar kring livet. Tack, tack. Det värmer mig. Det är natuligtvis roligt även för mig att återuppta och grotta ner mig.

Detta blir ett kort och enkelt inlägg.

Annons
Dela inlägget
Annons
13 december, 2017 0

Idag reflekterar jag lite över vad som är nyttigt. Jag såg att jag hade skrivit om det tidigare, tydligen en hjärtefråga för mig. Man får börja med att se personen i fråga VEM är det som frågar, tycker jag.

  • Är Broccoli nyttigt? Säkert svarar du ja på den frågan. Men blir Broccolin nyttig om personen går runt och småäter broccoli hela dagen utan att äta en riktig lunch?
    Eller är det nyttigare att faktiskt äta en riktig lunch, utan broccoli?
  • Är ekologiskt per automatik nyttigt? Nja
  • Är glutenfritt nyttigt? Nyttigare än mjölmat? Per automatik? Alltid ? För alla?
  • Är vegetariskt nyttigt?
Annons
  • Är kött nyttigt?
  • Generellt tycker jag att det som är nyttigt är:
    80/20 80 % nyttigheter och 20% gottigheter Det är ett bra ”recept” på att vara nyttigt.
    Vet lagom – Det är lätt att bli fanatisk om man vet för mycket om näring, hälsa och friskvård

    Här länkar jag några tidigare inlägg på samma tema
    Jag hoppar av hälsokarusellen

    Vem kan man lita på ?

    Säg inget bara gör

    Nyttigt godis?

    Annons

    Testa dig själv – vad är nyttigast?

    Bättre äta godis än inget alls?  

    Innehåller även lista på hur mycket socker barn kan äta i veckan

    Rensa i skafferiet  – lista på bra råvaror

    ”Smoothies är för bantare” 

    Annons

    Vad är nyttigt – smoothie eller köpevälling?

    Glad lucia på er!

    Dela inlägget
    Annons
    7 november, 2017 0
    Kan man tvinga någon att äta mat?

    Nej, svarar du säkert. Men jag skulle ändå vilja uppmana till diskussion, för när alla vänliga uppmaningar eller andra lokrop har tagit slut och ändå ingen kommer och äter hur gör du då?  Jag tänker i hemmet i första hand.

    Jag vill lyfta dessa punkter

    • Mat finns tillgänglig nära på 24/ 7 – så varför ska vi tvungas att äta när vi inte vill?
      Det är ju bara att gå och värma en Gorby när man själv vill?   Är det Ok?
    • Om inte alla äter samtidigt, kommer den som är hungrig styra agendan över dagen. Eller vad tror du?
    Annons

    Jag är hungrig, jag vill äta nu. Nä jag ska inte gå ut, jag ska äta 

  • Det är lätt hänt att ditt hem förvandlas till en resturangverksamhet där någon alltid äter  och du blir kocken, servitrisen och  diskaren som Gud glömde när han skapade våra Fackförbund.
  • Den som är kock hemma hos dig, lagar mat som hen vill att alla ska äta. Tänk om det är så. Tänk om det finns en baktanke med maten, den maten kan vara bra för dig?  Tänk om den är ”anpassad för dig” , tänk om den maten gör dig pigg,  fräsch och vital? Frisk och kry. Maten som lagas till dig är din medicin, så byt inte ut den mot något fryst.  Någon bryr sig om dig och vill att du ska bli frisk.
  • Kan man tvinga någon att äta mat, kan man tvinga någon att lyssna på musik, kan man tvinga någon att klä på sig, att åka vagn. Nä det kan man ju inte.  Eller? Nej. Hunger borde väl komma inifrån och inte ett tvång utifrån. Men å andra sidan kan vissa människor, som har en hunger som kommer plötsligt, behöva en ledande hand och faktiskt ”tvingas” äta på regelbundna tider för att få ordning på sitt eget autonoma system. En kollega till mig var lite ovan med att äta lunch, men tvingade sig själv. Hon glömde bort det, struntade i det eller bara jobbade över lunchen och åt inte. Hon fick sätta en klocka för att faktiskt gå och äta. Detta hjälpt faktiskt, trots att Charlotte alltid var glad och sällan lockades av klockan tre Kexchokladen.

    Ett jämnare system inne i dig

    Att äta – vissa kan behöva lite extra hjälp med att komma ihåg –  är en grundförutsättning för att din kropp ska fungera som den ska.

     

    Din kropp behöver din hjälp att kunna hjälpa dig.

    Annons

     

    Jag tipsar om liknande inlägg

    7 anledningar till att äta innan du är hungrig   

    Att orma

    Dela inlägget
    Annons
    2 november, 2017 0
    En svensk klassiker  – Kåldolmar, potatis, sås

    Hej igen.

    Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men ändå.

    Maten som serveras i hallen är så kallad ”god mat”, mycket smör, grädde och framför allt mycket kött. Jag blir naturligtvis inspirerad och vill göra något eget av den svenska klassikerna som finns där.
    Kåldolmar, kroppkakor köttbullar med potatis, gräddsås och lingonsylt, pressgurka och så mycket vidare. Jag tänker med detta skapa en ny kategori: En svensk klassiker men mycket nyttigare och vegetariskt.
    Det är så himla mycket kött i hallen:D

    Annons

    KÅLDOLMAR med Vilt ris och grönsaker

    1 vitkåls huvud
    Lossa försiktigt bladen så att de blir så hela som möjligt. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i bladen så att de blir mjuka. Koka 2-3 minuter , låt rinna av.  Lägg åt sidan Räkna med att det blir ett blad per dolme, och räkna med cirka 2-4 per person. 

    Fyllning

    1 lök, fint hackad
    2 morotter, fint hackad
    1 brk krossade tomater
    grönsaksfond
    Vitlök
    ev vatten
    Kokt vilt ris, t ex från Saltå Kvarn – 2-3 matskedar per dolme

    Gör så här

    Annons

    Fräs löken och morot mjuka i olja tillsammans med vitlök. Tillsätt sedan tomaterna och fonden, mer vitlök och smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills allt är mjukt.

    Lägg upp vitkålsbladen och lägg i 2-3 matskedar kokt ris i botten, lägg över såsen. Vik igen vitkålsbladet och ”lås” eventuellt med en tandpetare, eller lägg skarven nedåt.
    Grädda i ugnen cirka 10 minuter, allt är egentligen redan klart.

    Servera med kokt potatis, gräddfil och lingonsylt.

    Lycka till. Snart kommer ett nytt recept i samma kategori. Vill ni ha kroppkakor eller ”kött”bullar med potatis, lingon och gräddsås först? Det är de recept som jag redan nu kommer på, men bara en kort promenad runt i hallen gör mig mycket inspirerad av att göra på ”mitt sätt”

     

    Annons

     

    Dela inlägget
    Annons
    10 september, 2017 0
    Stockholm, 2017

    Östermalm, Stockholm, 1917

    Fru Larsson ringer till Handlare Sandkvist och beställer varor, eftersom Fru Larsson är gammal och inte orkar. Fröken Ledberg packar iordning kassen,  Handlare Sandkvist ringer på den 12 årige springpojken för att leverera matvarorna som fröken Ledberg har packat i ordning till Fru Larsson.  Springpojken tar sin cykel eller sina ben och leverarar varorna kunden.

    Östermalm, Stockholm 2017

    XX appen ringer till Handlare Sandkvist och beställer måltider, eftersom en person är ung och inte orkar (?) – Anna packar iordning kassen. Efter tjugo minuter dyker en springman upp för att leverera maten till kund.

    ————————————————————————————————————————-

    Annons

    Jag har fått en anställning som köksbiträde i en resturang på Östermalm och jag kan inte sluta tänka på hur lika det är idag som för 100år sedan. Piga, biträden, springppojkar.

    Annons

    Det är samma scener men bara olika kulisser

    Det är typ accepterat att vara lat, att inte orka laga sin egen mat längre, det är accepterat att inte orka. Det är accepterat att inte kunna laga mat.

    Många hävdar att det är så bra med dessa appar eftersom det leder till jobb i flera led. Är det verkligen så att det är bra? Är det verkligen, på riktigt sant att det är bra. Appen ringer och jag lagar maten, lägger i en påse, springpojken kommer och hämtar, kund får sin mat.

    Det skapar större glapp i samhället

    Jag måste acceptera att vi lever i ett sånt här samhälle, men det kokar inom mig eftersom det skapar större glapp i samhället. De rika får det bättre, de fattiga får det sämre. Dessa appar hjälper de som redan har, de som redan har det bra. De får det bättre och andra får ”vara slavar” för dennes skull.  Springpojkarna är ”fast i ett jobb” som kanske inte alltid ger en lön som går att leva på. Läs gärna den här artikel när en reporter wallraffade som cykelbud.

    Annons

    Kan man beställa hem mat med rent samvete, är det bra en egoistisk handling?

     

    Det är bra att kunna laga mat

    Den ökade tjänsten med hel, halv fabrikat och hemleveranser gör det snart onödigt att laga mat själv. Är att  laga mat den kunskap som är utdöende?  Många står frågande och undrar varför man ska lära sig laga mat, allt är ju färdigt runtomkring. Den färdiga maten är tillgänlig 24/7.

    Det är faktiskt viktigt att lära sig lära mat, det är viktigt att barn, ungdomar får lära sig att det tar tid att laga mat.  Att laga mat är något man gör i sitt kök inte något man gör via sin telefon, för att det senare ska dyka upp en springpojke med en kasse.
    Egenligen blir det bara fel i mina ögon. Vi är på väg åt fel håll. Vi spenderar våra liv på ett jobb, för att sedan köpa mat lagad av någon annan. Jobbet tar tid från att lära sig eller dina barn laga mat.

    Annons

    Ser dina barn vad du gör så de kan härma?

     

    Borde jag inte vara rädd om mitt jobb?
    Att jag kan sitta och säga så här, borde jag inte vara rädd om mitt jobb, min anställning? Borde jag inte välkomna dessa appar, för de är ju de som betalar min lön? Hur kan jag sitta och säga så här, jag lagar ju mat åt andra, jag vill ju att alla ska lära sig laga mat?
    Jo, för all del – men jag är också rädd för vad som kommer att hända i framtiden. Var är vi på väg? Vad leder detta till?

    Naturligtvis är jag det, men jag ser det också ur ett större perspektiv, jag lyfter blicken och tittar framåt. Jag stirrar mig inte blind på min lön.  Vill jag verkligen vara med och stödja den här karusellen, den här konsumtionskarusellen?

    Det jag ger min tid, mina pengar och mitt engagemang signalera jag att det är OK, jag gillar vad du gör, fortsätt.

    Var är vi på väg?

     

    Vad kan du göra?

    Lär dig bara mat, köp en kokbok. Lär dig att det tar tid att laga mat. Kom närmare råvaror. Inse, förstår själv varför det är viktigt. Mat är mer än att trycka in i munnen och sedan är det över. Bjud in barn i köket, att lära sig laga mat handlar inte bara om att äta mat för stunden utan även om människosläktets faktiskt överlevnad. Ät råvaror och bivänlig mat. Mat är ditt bränsle, mat får dig att må bra att vilja göra bara saker. Välj de råvaror som får dig att vilja göra bra saker.

    Vardagen 2017 ”det går inte”

    Oftast har vi inte tid, orka eller engagemang en vardag att släppa in barnen i köket en vardag efter jobbet. Vi gör det lätt för oss, väljer snabba lösningar ( hel, halvfabrikat, hämtservicar, appar, bud ) för att få våran middag.
    Många är en del av systemet och har inte ens stannat upp och reflekterat över hur det är. Så, jag kan faktiskt rekommendera alla att bara stanna upp och ifrågasätta om man själv vill vara en del av kulturen och om det faktiskt är bra för dig idag och i framtiden.
    Vi behöver bli medvetna om hur vi lever våra liv, vilka, vad stödjer vi.

    Beroendet

    Väx med tanken att samhällets enda uppgift är att göra dig beroende, är det sant för dig?
    Du är beroende av ditt heltids jobb för du är beroende av din lön?
    Du är beroende av din lön för du är beroende av att köpa saker, betala hyra, räkningar med mera.

    Du blir beroende av maten du äter för tillverkarna tillsätter socker, salt, tillsatser, smakförstärkare med mera. Du kanske är helgberoende av alkohol, du kanske är beroende av kaffe, snus, ciggaretter, energidryck.  Du kanske är beroende av piller och pulver.

    Faktum är att företags enda uppgift är att göra dig beroende så att de kan tjäna ännu mer pengar på dig.  Pengar är allt för många. Pengar är drivkraften så många gör allt för att göra dig beroende av / med deras produkter.

    Jag knyter i hop säcken
    Allt hör ihop. Allt.  Det är ett kugghjul där alla delar har sin viktiga plats i livets helhet. Vi måste se livet som en helhel där allt på verkar oss, eller någon annan.

    Du jobbar ju därför har du inte tid, orka att laga mat. Därför finns det andra människor som lagar din mat åt dig. Du väljer att spendera din tid på ditt jobb och kan därför köpa mat som någon annan lagat.

    Jag har skrivit det tidigare och repeterar det gärna. Att jobba är att utföra handlingar som leder till någon annans dröm, mål eller visioner. Många väljer att spendera sitt liv på att hjälpa andra skapa sitt drömliv. (= en anställning)  Bli medveten om hur det är för dig. Att jobba, som en anställning handlar inte om dig, det är något som vi lägger på, det ligger utanför oss och många bygger sina liv runt ett jobb, en anställning.
    Vi bygger liv runt våra jobb.

    Tänk om vi tar en pipett ur ditt liv och ser hur du har det. Vem får tiden som blir ditt liv?

    Sätta plåster på en infekterad själ? 
    I mina ögon bygger vi våra liv runt fel saker. ”Felet” ligger i grundackordet och ju mer vi lägger på desto mer fel blir det.  Sätter vi plåster på en infekterad själ?

    Lite parallell, som jag hoppas att ni kan förstå – Ni som har sett filmen Tillbaka till Framtiden 2. Förställ er hur filmmakarna satt och tänkte sig filmen när den skapades. De lägger på en påhittad verklighet på något som redan finns. De utgår från det som redan finns och gissar, gör det som redan finns större och bättre. Istället för att hitta på något helt nytt. Det som redan finns är grundackordet och det vi lägger på är det som livet blir. Istället för att ta tag i infektionen, felet i grundackorden, lägger vi plåster på.

    Exempel: Grundackordet är att du jobbar heltid, du har inte tid, ork, eller engagemang för att laga mat, du köper hem mat med bud, du sätter ett plåster på. Infektionen, felet sitter i faktiskt i jobbet, och ta tag i den istället för att ständigt sätta plåster på.

     


    Dela inlägget
    Annons
    Annons