Annons

Alternativ egenvård i blåsväder

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
24 mars, 2020
Alternativ egenvård i blåsväder

Jag har varit dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag!

I helgen läste jag en artikel i Expressen som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här
Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar hälsoprofiler bluffmakare! Det gör mig arg på riktigt. Den som inte vet någonting om hur man renoverar ett badrum sågar ju inte badrumsexpertens arbete eller lägger sig i kirurgens, trots att personen inte vet något alls om operationer?
Det är trist att så mycket kunskap som finns inom det alternativa ska framstå som humbug.

Bland annat har Expressens reportrar utgett sig för att vara oroliga kunder och använt dold kamera för att ”avslöja” personal i hälsokostbutiker och kända hälsoprofiler och förlöjliga dem.

Annons

I Sverige får man nämligen inte ge vissa hälsopåståenden. Det är förbjudet.
Brott mot läkemedelslagstiftningen kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.
(
Det borde också vara förbjudet och ett brott att använda dold kamera kan jag tycka).

Det innebär att alla i hälsobranschen är försatt med munkavel!
Man får inte ge några hälsopåståenden alls, trots att det ligger flera tusen års beprövad erfarenhet bakom. Myndigheter tittar inte utanför boxen. Jag själv tycker att det är dags att sjukvården och alternativvården samarbetar.
Att inta immunhöjande preparat, för det är vad artikeln handlar om, är inte fel! För det är ju ändå immunförsvaret som tar bättre hand om exempelvis en förkylning om försvaret är på topp. Hur kan det vara humbug?
Jag förstår heller inte att man som läkare, (en läkare läser näringslära endast ca tolv timmar under sin utbildning), kan uttala sig om hur vitaminer och örter fungerar i kroppen och kalla det Mumbo Jumbo! Vi har ju använt oss av naturen för att läka sjukdomar och brister i årtusenden. I artikeln uttalar sig dessutom läkaren om att det är livsfarligt att ge C-vitamin intravenöst då det är som att pumpa in syra i blodet. Varför ger man då C-vitamin intravenöst både i Kina och USA med bra resultat?

Sverige är ett u-land när det kommer till alternativ medicin. I många länder inom EU jobbar sjukvården jämte och tillsammans med alternativvården. Men inte Sverige.

Jag läste dock en mer positiv artikel i Vetenskapsradions nyheter på sverigesradio.se.
Världshälsoorganisationen WHO gick i februari ut med rekommendationer om att inte röka eller använda dubbla munskydd eller traditionell örtmedicin mot covid-19. Här motiverade man det med att åtgärderna är ineffektiva och kanske till och med skadliga.
Ja att röka är ju skadligt. Det vet man ju.

Kinas högsta ledare uppmanar sjukvården att använda traditionell örtmedicin
Däremot Kinas högsta ledare XI Jinping uppmanade sjukvården i Kina att använda just traditionell kinesisk örtmedicin i kampen mot coronaviruset SARS CoV-2. Och den 7 mars kom Kinas hälsomyndighet med nya riktlinjer för att bekämpa viruset och där man uppmuntrar till att använda traditionell kinesisk medicin.

Annons

Den 8 mars ändrades då rekommendationerna på världshälsoorganisationen WHO:s sida. Rekommendationen att inte använda traditionell örtmedicin försvann. I Kina av så kallad kinesiskt medicin strarkt politiskt stöd, trots att veteskapligt bevisad effekter ofta saknas.
Världens idag mest effektiva behandling mot malaria är substansen artemisinin som isolerades ur en traditionell kinesisk läkeört av Nobelpristagaren och forskaren Tu Youyou på 70-talet.
Mot det nya coronaviruset finns än så länge ingen vetenskaplig beprövad medicin eller vaccin, men Kina har en stark ställning till WHO skriver sverigesradio.se

Läsa Vetenskapsradions artikel här

Här kan du läsa artikeln om C-vitamin ska testas mot coronavirus

Och Patienter med covid-19 får C-vitamin intravenöst

19 december, 2019 0
Grönsakspatè med örtig sås
Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat.
Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga.
Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart.
Ha det bäst!
// Mia
Grönsakspaté med örtig sås
Annons
Grön rand:
200 g grönkål
200 g broccoli
1/2 purjolök
1 dl grädde
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Vit rand:
300 g palsternacka
150 g selleri
1 dl grädde
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Orange rand:
400 g morot
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Örtsås:
2 dl cream fraiche (ev havre)
1 dl majonäs
35 g frysta franska örter provencale
1 msk citronsaft
1 krm svartpeppar
1 krm havssalt
Gör så här:
Skala och koka grönsakerna mjuka var för sig i lättsaltat vatten. Grönsakerna i den orange randen för sig och den vita och gröna för sig. Häll av vattnet från grönsakerna och låt dem rinna av. Pressa ur vattnet från grönkålen. Mixa de olika grönsakerna var för sig och tillsätt grädde, ägg och kryddor. Kör till en jämn smet. Klä en avlång brödform (1,5 l)med bakplåtspapper. Häll ner den gröna grönsaksblandningen jämt i botten av formen. Fortsätt med den vita grönsaksblandningen och överst den orange.
Ställ formen i en plåt i ett hett vattenbad och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader. i ca 45-60 minuter. Känn med en sticka om patén har stannat. Ta ut och låt svalna och kallna i kylskåp. Stjälp upp patén på ett serveringsfat och dekorera med exempelvis coctail-tomater och gröna blad. Blanda ihop alla ingredienser till örtsåsen.
Servera.
Dela inlägget
Annons
18 december, 2019 0
Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton.

Denna kola gjord på kokossocker, kokosolja och kokosmjölk är försvinnande god. Så om jag nu skjuter upp det jag ska göra till helgen vill jag ju ändå dela med mig av receptet för jag har gjort den tidigare jular och har receptet i bloggen.

Ha det fint!

Mia

Annons

Kola gjord på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko
1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i en form klädd med smörpapper. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.

 

Foto: Mia Hagenmalm

SALTY CARAMEL ca 15 st:
2 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk mjuk kokosolja
1 nypa salt

Kola
20 dadlar, blötlagda minst 1 timme
1/2 dl smält kokosolja
1 tsk salt ( himalaya)
1 tsk vaniljpulver

Annons

Gör så här:
Cashewbotten:
Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Lägg med övriga ingredienser och mixa vidare tills du får en jämn smet. Tryck ut massan ( ca 1 cm tjock) i en brödform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.

Kola:
Häll bort vattnet av dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser riktigt länge. Kolan ska bli blank och seg.
Tryck ut kolamassan över cashewbotten. Ställ kallt i frysen minst 1 timme . Skär upp i bitar och förvara i kylskåp.

Dela inlägget
Annons
16 december, 2019 0
Griljerad Julkålrot
Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot.
Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade julskinkan något, i alla fall till utseende och så är det väldigt enkelt att göra. Ta bara en kålrot och koka den i kryddig grönsaksbuljong och när den är klar, griljerar du den ett tag i ugnen. Sen är det klart att skivas upp och servera med senap till potatisen eller på en bit bröd om man så vill. Det är tradition hemma hos mig att koka julskinkan och griljera sent på kvällen dagen innan julafton. Men i år blir det alltså kålrot istället.
Ha det fint//Mia
Kokt, griljerad kålrot
1 st kålrot ca 500 g
1-2 liter grönsaksbuljong
Annons
5 st vitpepparkorn
5 st nejlikor
3 lagerblad
1 tsk liquid smoke

2 msk tomatpuré

Griljering:
1/2 dl skånsk senap, grovkornig
1 msk honung
1 äggvita
1/2 msk torkad oregano
1/2 msk torkad timjan
2 msk torkad persilja
1/2 dl glutenfri panko
Gör så här:
Koka kålroten i buljongen med kryddor, lagerblad, liquid smoke och tomatpuré i ca 1 timme så den är fast, men ändå lätt att skära upp. Ta upp och låt svalna något.
Blanda senap, äggvita och honung tillsammans med de torkade örterna. Täck kålroten med griljeringsröran. Låt kålroten griljeras i ca 20-30 minuter på ca 225 grader. (Akta så den inte bränns)
Skär upp och servera med senap.
Dela inlägget
Annons
13 december, 2019 0
Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze
På mitt julbord i år kommer jag ha massor av vegetarisk mat. Här har jag först friterat blomkålsbuketter och sen marinerat dem i en kryddig honungsglaze. Supergott, heta och krispiga! Kanske istället för revbensspjäll?
Friterad blomkålsbuketter med honungsglaze
1 blomkålshuvud
2 dl vetemjöl
1-1,25 dl kolsyrat vatten
1/2 msk paprikakrydda
1 tsk salt
en knivsudd cayenpeppar
några drag med svartpepparkvarnen
Annons
5-6 dl kokosolja utan smak att fritera i
Glaze:
0,5 dl ketchup
4 msk tomatpuré
1/2 dl tamari soyasås
5 msk honung
1/2 tsk sambal oelek eller några droppar tabasco
1 msk riven ingefära
1 krossad vitlöksklyfta
Gör så här:
Vispa ihop vetemjöl med vatten och kryddor till en jämn smet.
Smeten ska vara tjock och inte rinnig. Ta i mer vetemjöl om den är för rinnig eller tvärt om, ha i mer vatten om den är för tjock. Låt stå ca 15 minuter.
Skär blomkålshuvudet i mindre buketter, ca 3-4 cm.
Sätt ugnen på 225 grader och värm upp kokosoljan i en gryta med höga kanter. Sänk sedan värmen något. (OBS! Ha alltid ett lock i närheten när du friterar)
Doppa blomkålsbitarna i smeten och se till att de blir jämt runt om. Skaka bort överflödig smet. Fritera några stycken blomkålsbuketter i taget ca 4-5 minuter. Ta upp dem när du ser att de fått färg och ser knapriga ut. Lägg på ett hushållspapper så de får rinna av.
Blanda alla ingredienser till glazen. Pensla de friterade blomkålsbuketterna rikligt runt om med såsen och lägg blomkålen på en bakplåtsklädd ugnsfast form. Ställ in i mitten av ugnen ca 20-25 minuter så de får ordentlig färg. Ta ut och servera.
Dela inlägget
Annons
4 december, 2019 0
Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm.
Lördag 7 december kl 19
Söndag 8 december kl 14
Söndag 8 december kl 17,30

Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en härlig blandning.
Om du vill fira in julen så ska du självklart om du bor i Stockholm med omnejd se Stjärnjuls konsert. Du kommer att bli riktigt julmysmarinerad. Jag lovar!

Annons

Biljetter kan du köpa på plats: Hovet, Globentorget 2 eller beställa på nätet: www.axs.com

Vi är Världsmästarkören i barbershopsång; Rönninge Show Chorus, som i höstas kammade hem världsmästartiteln för tredje gången i rad. Rönninge Show Chorus består av över 150 aktiva medlemmar under ledning av dirigenterna Britt-Helene Bonnerdahl och Anna Alvring

The EntertainMen är en helt manlig barbershopkör som vunnit två nordiska guld och leds av dirigenterna Åsa Fagerström och Robert Bergh.
Tillsammans bildar körerna varje år Stjärnjul Och i år gör vi det för 27:e året i rad.

Våra gästartister i år blir presenterade av Anders Lundin som är en mångsysslande stjärna med erfarenhet av att leda musikevenemang som Allsång på Skansen, Melodifestivalen och Grammisgalan. I år presenterar han Stjärnjul XXVII.

Gästartister:
Peter Johansson som faktiskt sjöng med oss 2008.
Peter Johansson är en otroligt musikalisk eldsjäl som skapade succén Chamions of Rock och har haft huvudroller i musikaler som Footlose, Jersy Boys och Goost och i Queen-musicalen We Will Rock You i London. Peter (och Bruno) är en av mina favoritartister, helt klart.

Annons

Samuel Ljungblad
En riktigt mysig och härlig kille som blev känd för den breda publiken när han sjöng på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. Samuel är en stjärna inom soul och gospel.

Gunilla Backman
Hon har en pipa som heter duga och har en gedigen erfarenhet från musikalscener i Sverige, Tyskland och Londons West End. Gunilla har varit en av landets största musikalstjärnor i åratal med bland annat musikalen ”Mamma Mia”

Vår kapellmästare i år är Johan Landqvist
Som de flesta känner igen från ”Så ska det låta” där han medverkat i 243 program. Johan har även varit med i produktioner som kapellmästare på Victoriadagen tillsammans med världartister som Lionel Richie och Zarah Larsson, samt musikaler som ”Mamma Mia” och We Will Rock You”

 

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.